Domuz yok, gribi var!

Güncelleme:

Amerika kıtasında yayılan bir grip enfeksiyonu tüm dünyada ölümlere yol açıyor.

İsmi domuz gribi.

Zamanında domuzda, kuşlarda ve insanda grip hastalığı yapan üç ayrı virüs bir araya gelerek yeni bir virüs haline geldi. Bu sebepten dolayı dünyada “domuz gribi” olarak anılıyor.

Çok tehlikeli ve hızla yayılıyor. Erken önlem alındığı takdirde ölüm tehlikesi sıfıra yakın.

Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucu her gün çiğ sarımsak yenerek domuz gribinden kolayca korunabileceğini bildiriyorlar.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, açıklananın daha çok üstünde vaka sayısının olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Buna rağmen aşıya karşı bir “önyargı” duvarı var. Bu duvar bir kısım sağlık uzmanları tarafından destekleniyor.

Aşı konusunda dünyanın dört bir yanından gelen kötü haberler de, ülkemiz insanının aşıya olan mesafesini kısaltmıyor.

İnsanlara vurulan aşı sıradan grip aşıları gibi değil, yeni deneniyor ve insanlar bir anlamda kobay durumunda. Belki doğru. Ama başka çaresi olmayanın tutunacak başka umudu yok!

Dünya Sağlık Örgütü ısrarla tehlikenin büyüklüğünden bahsediyor ve aşılama yapılmalıdır diyor. Sağlık Bakanlığı bu engeli aşmak için önce sağlık personelinin aşı olacağını açıkladı. Ve Kasım ayı ile birlikte aşılama başladı.

Kobay durumunda olmak belki önemli derce risk taşıyor olabilir. Başka çare olmadığını söylüyor Sağlık Bakanlığı uzmanları. Halk kime inanacağını şaşırmış durumda.

Tüm bu tartışmalar süredursun dünyadan kötü haberler gelmeye devam ediyor. The Sun Gazetesi’nin haberine göre ABD'de domuz gribi aşısı olan 25 yaşındaki amigo kız yürüme yeteneğini kaybetti.

Ayrıca Türkiye’deki vurgunculuk kültürü insanları artık her şeye karşı şüphe ile yaklaşır hale getirdi.

İnsanlar konu ne olursa olsun altında bir ekonomik vurgun olacağına inanıyor. Azımsanmayacak bir kitle bu virüs sayesinde antibakteriyel sabunlar ve getirilen aşıların birçok kişiyi “köşe edeceğini” düşünüyor.

Belki bunlarda olacak ama çare var mı? Yani öneriler arasında risk gurubunu hayata bağlayacak şey sadece sarımsak mı?

Daha kötümser olanlar da yok değil!

Geçtiğimiz yıllarda SARS virüsünü Çin üzerinden dünyaya Amerika’nın yaydığı konusunda güçlü şüpheler vardı.

Şimdi ise bu gribin daha çok Amerika’da görülmesi ve domuz gribine karşı ilk aşıyı üreten ve dünyada bu aşıyı kullanan ilk ülkenin Çin olması akıllara soru işaretleri getiriyor.

Hiçbir şüphe dünyada tehlikeli bir virüsün yolculuğunu engelleyemiyor. Amerika’da sıklıkla görülen virüs başta Avrupa olmak üzere tüm dünyayı dolaşıyor.

Nitekim Pazartesi gününe kadar ülkemizde bu virüsten dokuzuncu ölüm gerçekleşti. Ankara, İstanbul, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa, Yozgat, Konya bu teşhisle hastanelere koşan vakaların sıklıkla görüldüğü iller.

Ve ölüm hep risk gurubundakileri yakalıyor.

Sağlık Bakanlığı belki de ilk defa işi ciddiye alıyor.

Çernobil faciasında Karadeniz’e gidip çay içen bakanlar, Çernobil faciasında yayılan radyasyonların tehlikesini görememişti.

Öngörüden uzak, bilimsellikten arınmış beyanatlarla insanların da önlem alması engellenmiş oldu. Sonuçta Karadeniz bölgesinde onlarca, yüzlerce insan kanserden öldü, binlerce insanda benzer etkiler görüldü.

Her şeye rağmen artık Türkiye, o günkü Türkiye değil. Basın güçlü, insanlar bilgili ve iletişim olanakları çok daha yaygın.

Uzmanların anlattıklarından öğrendiğimiz kadarıyla bu grip sıradan bir grip etkisi gösteriyor. Hamileler, ilköğretim öğrencileri, kalp, böbrek ve karaciğer ve diyabet rahatsızlıkları bulunanlar ve öğretmenler ilk risk grubunu oluşturuyor.

Risk grubundakilere aşı yapılması ilk önerilen önlem.

Öpüşmemek, kalabalık ortamlarda (mümkünse) bulunmamak, et, balık tarzı yemekleri bol tüketmek, bol bol el-yüz yıkamak diğer önlemler arasında.

Görülen ölüm vakaları acil önlem almaya yöneltiyor. Artık “bu ülkede domuz yok ki, domuz gribi olsun” esprisi güldürmekten uzak...

Ölüm herkese eşit mesafede!

Bayram geliyor ama başka bayramlar kutlayabilmek için bu bayram öpüşmeyin.

Biz Türküz bize bir şey olmaz demeyin!

Risk grubundaysanız eğer, aşı yaptırın.

Hayatı ciddiye alın ve ölümü değil gülmeyi seçin.

İdare edin yani...

http://yolagiden.blogspot.com/

Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar