Millet İttifakı ''Kemal Kılıçdaroğlu'' dedi... Ama pazartesi günü bekleniyor

Güncelleme:

Haber3.com yazarı Baha Ülgen yazdı: Millet İttifakı  ''Kemal Kılıçdaroğlu'' dedi... Ama pazartesi günü bekleniyor. Altılı Masa’da masaya gelen Cumhurbaşkanlığı kabinesi taslağı ortaya çıktı...

6 Mart Pazartesi günü Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının ismi ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafından kamuoyuna açıklanacak. Pazartesi toplantısının gündeminde Cumhurbaşkanı Yardımcılıkları, bağlı olacakları Bakanlıklar, Bakanlık dağılımları var. Toplantıda, ittifak ortaklarının seçimlere hangi partinin listesinden gireceği hangi illerde kendi amblemleri ile girecekleri ele alınacak.

Altılı Masa ortakları yetkili kurullarında Cumhurbaşkanı Yardımcılığı konusu ve yetkilendirecekleri alanlar konusunda bilgilendirme yapacak.

İşte partilerin yetkili kurulların onayına sunacağı konular ;

- 5 Genel Başkan ile birlikte CHP’li Faik Öztrak Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak.

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sorumlu olduğu bakanlıklara aynı partiden bakan atanmayacak.

-Ekonomi Yönetimi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faik Öztrak’a bağlanacak. Ama, Maliye,Hazine ve Ticaret Bakanlıkları İYİ Parti,Gelecek Partisi ve DEVA'ya verilecek.

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çaba ve gayretleriyle kurulan önce 4 parti ile yola çıkan daha sonra DEVA ve Gelecek Partisi’nin katılımıyla oluşturulan Millet İttifakı, liderlerin katılımında bugüne kadar 12 toplantı gerçekleştirdi.

Millet İttifakı’nın ilk toplantısı 2 Ekim 2022 tarihinde CHP’nin ev sahipliğinde gerçekleşmişti.O günden bugüne tam 5 ay geçti.İttifak ortakları sancılı da olsa Cumhurbaşkanı Adayını belirledi.

Ama, önce 12’nci toplantısı öncesi yaşanan gelişmeleri hatırlatalım.

Liderler arasında ilginç görüşme trafiği yaşandı. Baş başa görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde ilginç öneriler ortaya çıktı.

12’nci toplantı öncesinde toplantının ev sahibi Temel Karamollaoğlu 5 Genel Başkanı ziyaret ederek gündem hakkında bilgi verdi.

Gündemin, ana başlığı ‘’Cumhurbaşkanı Adayı ‘’olacaktı.Liderlerden son kararlarını alıp gelmelerini istedi Saadet Partisi lideri …

Adaylık için o gün son gündü.

Temel Karamollaoğlu,ev sahibi olarak gündem turu yaparken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’da ‘’ Gönül Alma ‘’ turundaydı.

Kılıçdaroğlu’nun ilk çaldığı kapı İYİ Parti lideri Meral Akşener’in evinin kapısıydı.

27 Şubat Pazartesi günü Akşener ve Kılıçdaroğlu 2.5 saat süren baş başa görüşme yaptı.

İkili görüşmenin ilk dakikaları Akşener’in sitemiyle başladı. Akşener, ‘’Kılıçdaroğlu dışında aday çıkarmak masanın dağılması anlamına gelir ‘’ şeklinde açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu için herhangi bir yaptırımda bulunmadığından dolayı Kılıçdaroğlu’na sitemlerini ve üzüntüsünü iletti. Kılıçdaroğlu da böyle bir açıklamanın kendisini de üzdüğünü bundan sonra CHP’den hiçbir partilinin ittifak ortaklarına yönelik böyle bir açıklamasının olmayacağı sözünü verdi.

Sonra, esas konuya geçildi.

Akşener, neden Kemal Beyin adaylığına karşı çıkıyordu ?

Kılıçdaroğlu’da, Akşener’e,Türkiye’nin yaşadığı sıkıntıları aşması için Millet İttifakı’nın fırsat olduğunu anlattı. Kemal Bey, ‘’Önümüzdeki seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi olmayacak, sistem seçimi olacak.20 yıldır tek adam rejimi ile ezilen halk kesiminin seçimi olacak.Seçimler AKP ile CHP arasında değil AKP ve Erdoğan İle Millet İttifakı arasında bir seçim olacak. Seçimi kazanmak önemli ama bir o kadar da önemli olan seçim sonrası parlementer sisteme geçiş süreci.Bu süreci yönetebilmek önemli ’’ şeklindeki görüşlerini dile getirdiği öğrenildi.

Akşener’de Kılıçdaroğlu’na kendisinin de aynı kaygıları taşıdığını belirterek yetkili kurullarda durumu değerlendirip yetki alarak 2 Mart toplantısına geleceğini iletti.

Aslında Akşener’in kaygısıları başkaydı.D’Hondt seçim sistemi konusunda Akşener, CHP liderine ilginç bir öneri sundu ;

‘’ CHP’nin 1 milletvekili çıkardığı iller Karabük,Yozgat,Kastamonu,Nevşehir,Kırşehir,Çorum,Kayseri Konya gibi illerde CHP adayları, İYİ Parti listesinden seçime girsin.’’

CHP Lideri, Akşener’in bu önerisine yorum yapmadan ‘’ortak çalışma grubundaki arkadaşlarımız bu konuyu da incelesinler ‘’demekle yetindiği öğrenildi.

İYİ Parti liderinin, bir başka ilginç önerisi de ‘’İstanbul –Ankara-İzmir-Antalya-Mersin ve Adana gibi CHP’nin güçlü olduğu Büyükşehirlerden partisine ek kontenjan istemesi oldu.Yani önerisini açacak olursak ‘’ İYİ Partili bazı isimler bu illerde CHP listesinden aday olsunlar ‘’ demeye getirdi.

2.5 saatlik görüşmenin ardından iki lider ne kadar mutlu ve umutlu ayrıldı bilemeyiz ama 2 Mart toplantısının ortaya çıkardığı sonuç 2.5 saatlik ikili görüşmede Kemal Bey,Meral Hanımı ikna etmeyi başaramamış.

Çünkü ‘’ sorunlar aynı yerde duruyordu ‘’

Aslında Kemal Bey de bunun farkındaydı.Akşener ziyaretinden 1 gün sonra Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun evinin kapısını çaldı. Davutoğlu, Temel Bey ile birlikte masanın arabulucusuydu.Masa da sorun çıktı mı Davutoğlu, devreye giriyordu.…3 saat süren görüşmede Kılıçdaroğlu masadaki sorunlar konusunda Davutoğlu’nun diplomatik önerilerini dinledi.

Ve gelelim 12.’nci toplantının yapıldığı 2 Mart Perşembe saat 14’e…

Liderleri karşılama töreni bittikten sonra ev sahibi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu açış konuşmasını yaptı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu masanın Cumhurbaşkanı adayı olarak önerdi.

Karamollaoğlu’nun önerisi Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal tarafından da desteklendi. DEVA lideri Ali Babacan’da Kılıçdaroğlu ismine destek veren isimler arasında yer aldı.

İYİ Parti lideri ‘’kazanacak aday ‘’ ısrarını bu defa başka dille gündeme getirdi.

‘’2 yıllık anketler incelensin’’.

Yani,masada bilek güreşi devam ediyordu

Liderler Akşener’in bu önerisine hay hay dediler.

İnceleme zaten yapılmıştı.Karşılaştırmalar listelenmişti.

Liderlere hazırlanan anket sonuçları sunuldu.

Sonuç, yine 5’e 1 Kılıçdaroğlu.

Akşener, bu defa masanın adayla ilgili ‘’ tam ittifak ‘’ olması gerektiğini savundu.

Ve ‘’ Partimin yetkili kurulları ‘’ dedi , ‘’Onlara danışmadan karar açıklamam ‘’ diyerek topu taca attı.

Altılı masanın beşi kararını açıkladı.

’Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayımız ‘’

Toplantı bittikten sonra da yazılı açıklama yapıldı ama anlamayanlar için 5 Genel Başkan sosyal Medya hesaplarından ‘’Ortak iradeye sahibiz ‘’dediler.

Artık, anlayanlar, anlamayanlara anlatır.

Şimdi,Türkiye’de gözler ve kulaklar Millet İttifakı’nın 6 Mart Pazartesi günü yapacağı toplantıya çevrildi.

İYİ Parti Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ‘’ tamam ‘’ mı diyecek yoksa ‘’Ben yokum ‘’diyerek kendisi açısından masayı mı yıkacak ?

Ben böyle bir ayrılma ihtimalinin zayıf olduğuna inanıyorum.

Meral Hanım, yeni kazanımlar elde ettikten sonra yoluna devam edecektir.

Bu siyasetin ‘’Bilek Güreşidir ‘’

Masa da bir yanda Cumhurbaşkanı adayı tartışması yaşanırken diğer yanda Millet İttifakı ortak çalışma grubu seçimler sonrası Cumhurbaşkanlığı Kabinesini şekillendiriyordu.

Kabine taslağı, masaya sunuldu.

İşte o taslakta ortaya çıkan Millet İttifakı kabinesi :

-Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu,

-Cumhurbaşkanı Yardımcıları Meral Akşener,Temel Karamollaoğlu,Ali Babacan,Ahmet Davutoğlu, Gültekin Uysal,Faik Öztrak.

-Cumhurbaşkanı Yardımcıları sorumlu olduğu bakanlıklara aynı partiden bakan atanamayacak.

-Faik Öztrak,Ekonomi den sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak.Maliye,Hazine ve Ticaret Bakanlıkları İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA partisine verilecek.

-34 Bakanlık olacak. Esnaf Bakanlığı kurulacak.Kültür ve Turizm ve Tarım- Orman 4 ayrı bakanlık olacak.Çevre,Şehircilik ve iklim Bakanlığı,İklim ve Su Bakanlığı ile Şehircilik ve Afet Bakanlığı adı altında ikiye ayrılacak.

Diğer çalışmada ittifak partilerinin seçimlere hangi parti çatısı altında gireceği. CHP ve İYİ Parti,seçimlere tüm seçim bölgelerinde kendi parti amblemi ile girmeyi planlıyor.

DEVA Partisi ise, çoğunluğu Güney Doğu ve Doğu Anadolu illeri olmak üzere 41 ilde parti amblemi ile seçimlere girecek. Diğer 40 ilde ise, Saadet,Gelecek ve Demokrat Parti gibi İYİ Parti ile CHP listelerinden seçimlere girecek.

Ancak, Millet İttifakı için araştırma ve anket yapan firmalar ‘’Ortak tek liste ittifakı ‘’ öneriyor.

Ve, ‘’Liste ittifakında havuz ortak olacağı için çıkacak milletvekili sayısı ayrı ayrı girmeye göre daha fazla olacaktır’’ görüşünü savunuyor.

Kemal Kılıçdaroğlu ise bu önerilere sıcak. ve ‘’İttifak bloğu önemli. İttifakın toplam vekil sayısı ve TBMM’de 400 milletvekili üstü önemli.’’ diyerek seçimlerden sonra 1 milletvekilinin önemine dikkat çekiyor.

Önümüzdeki günlerde, Millet İttifakı’na yeni katılımlar olabilir.

Ama şunu unutmamak gerekir, Millet İttifakı’nın yolu çok uzun. Bu yol da daha çok düşüp kalkmalar. Yol ayrımları olacak.

La Fontaine’nin dediği gibi, ‘’hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez ‘’

Diğer Yazıları
Türkiye fotoğrafı ve gerçekler
Köprüden önceki son çıkış
Ne ekersen onu biçersin