Mutlu yarınlar ittifakı

Güncelleme:

Hepimizin malumu olduğu üzere AKP ve MHP bir anda bir araya geldiler ve Cumhur İttifakı üzerinde anlaştılar. Gerekli küçük yasal düzenlemelerin üzerinden geçmeleri de zor olmadı.

Bu ittifak ile birlikte baraj altında kalmasına kesin gözle bakılan MHP tekrar meclise girebilecek ve Recep Tayyip Erdoğan tekrar Cumhurbaşkanı seçilebilecekti.

İşi garanti edebilmek adına BBP'ninden de dışarıdan destek aldılar. Fakat basına yansıyan anketlere göre bu ittifak her şeye rağmen yüzde 51'i bulamıyor.

Türlü görüşme ve bayanlara rağmen Saadet Partisi kendi ilkeleri ve siyasi fikirlerine uymadığı için bu grubun içinde yer almadı.

Herkes ittifak dışında kalan partiler “acaba kimi aday yapacaklar” diye beklerken, MHP genel Başkanı Bahçeli 26 Ağustos 2018 tarihini gösterdi ve erken seçim istediğini açıkladı. Cumhurbaşkanı ve AKP genel Başkanı R.Tayyip Erdoğan ise tarihi bir ay öne çekti! Bu şekilde seçim atmosferine girildi.

Devlet Bahçeli, erken seçim istediği açıklamada istikrarsızlıktan bahsetti ki; bu aslında ortağı AKP'ye farkında olmadan attığı bir gol olarak yorumlandı. 16 yıldır her kadroda, her kademede kendi ekibi ile çalışan, meclis üstünlüğünü elinde bulunduran AKP nasıl bir istikrarsızlık içinde bırakmıştı ülkeyi?

Bundan sonra sosyal medya kaynamaya başladı. AKP neden yeniden gelsin, gelirse ne değişecek? İstikrar önündeki engel nedir?

Bu arada Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan tüm yurdu dolaştı ve partisinin il ve ilçe kongrelerine katıldı. Bu mitingleri de düşününce aslında AKP, seçim çalışmalarına önceden start vermişti.

*

Peki, Cumhur İttifakı dışında kalan partiler ne yapmalı?

İttifak olacak mı, olacaksa adı ne, aday kim olmalı?

Bu yazı yazılana kadar Meral Akşener dışında henüz net bir aday belirlenmiş değil. 

CHP başta olmak üzere, Saadet Partisi, İyi Parti ve DP, HDP nasıl bir politika yürütecekler?

CHP içerisinde Muharrem İnce ve Yılmaz Büyükerşen isimleri öne çıkıyor. Her ikisi de sosyal demokrat çevrelerden rahat oy alabilir ama birinci turda yeterli çoğunluğu sağlayabilir mi, kestirmek güç.

CHP bu konuda anketler yaptırmaya devam ediyor.

Fakat zaman daralıyor.

Muharrem İnce’nin hitabet gücü ve gençliği, Yılmaz Büyükerşen’in başarılı çalışmaları ve temiz sicili var.

Saadet Partisi eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yakın temasta.

Abdullah Gül'ün, Recep Tayyip Erdoğan ile arasında soğuk rüzgârlar esiyor olmasından dolayı bu adaylık kuvvetle muhtemel görünüyor. Fakat Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığını bıraktıktan sonra sadece bir kere ulusal sorunlara yorum yaptı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “trenden düşenler, düştükleri yerde kalırlar” şeklinde tepki gördü. Sessizliği de muhalefet kanadında şüphe uyandıran en önemli etkenlerden birisi.

Her şeye rağmen Saadet Partisi Abdullah Gül öncülüğünde çatı aday formülünde ısrar ediyor. Fakat bu özellikle CHP kanadından, özellikle birinci turda oy getirecek bir hamle olarak görülmüyor.

Abdullah Gül ismi ortaya atıldıktan sonra, koltuğundan indirilmiş olan seçilmiş eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sürpriz bir şekilde Abdullah Gül ile neler konuştuğunu ancak gelecekte yazılacak olan hayat hikâyelerinden, hatıralardan öğrenebileceğiz.

Sürpriz görüşme trafiği bununla da bitmedi. Recep Tayyip Erdoğan ve Bülent Arınç görüşmesi de kendi içinde sürprizler barındırıyor.

*

İYİ Parti, CHP'nin demokrasi hamlesiyle önemli prestij elde etti. Bunu kan takviyesi şeklinde açıklamak mümkün. İyi Partinin seçime girebiliyor olması MHP yönetimini çok zora sokacaktır. CHP'nin aynı zamanda kendisinin de rakibi olan bir partiye böylesi bir destek vermesi demokrasi açısından bir kazanımdır.

Yapılan değişiklikle birlikte ittifakta yasal hiç bir pürüz kalmadığına göre, artık muhalefetin ikinci hamlesi gelebilir. İkinci hamle özellikle sağdan oy alabilecek bir adayın eksiksiz ve kavgadan uzak bir seçim çalışması yürütmesi.

Öncelikli olarak her parti kendi adayını çıkartmalı.

Görünen o ki; Saadet, İyi Parti, CHP ve HDP hepsi ayrı ayrı adaylarla birinci tura girecek ve ikinci tura kalması muhtemel bir seçimin ikinci turuna kalan en güçlü aday destekleyecek.

Seçimi geniş düşünmekte fayda var. İşini bir de meclis aritmetiği hesap edilmeli.

Nasıl ki AKP tarafından desteklenen MHP'nin tavrıyla dışlanan BBP, AKP listesinden meclise girecekse; Saadet Partisi ve Demokrat Parti, İyi parti listesinden, 

AKP'den dışlanan siyasiler, yüzde biri bulmayan ( Vatan Partisi dışındaki )Yurt Partisi, BTP gibi partilerin genel başkanları da CHP listesinden seçilebilirler.

Vatan Partisine ayrı bir parantez açılmalı. Çünkü Vatan Partisi her seçimde CHP'yi doğrudan hedef alan politikaları ve yakın geçmişte bazı karmaşık söylemleri ile CHP yönetiminde ve tabanında antipati oluşturdu.

Öte yandan ODP, EMEP, Komünist Parti gibi Sosyalist, komünist partiler HDP ile güç birliği yapabilirler ve HDP listesinden seçime girebilirler.

Bu şekilde hiç bir siyasi ideoloji, kalabalık, uzun seçim pusulasında kaybolmamış olur.

Ve bu şekilde meclis gerçek bir Türkiye fotoğrafı oluşturacak ve neredeyse her düşünce ve her siyasi parti mecliste temsil hakkı kazanabilir.

*

Yapılan anayasa değişikliği ile yasama organının görev ve yetkileri değişti.

Fakat olumsuz yönleri de olabilir.,

Cumhurbaşkanı hangi partiden olursa olsun, meclis aritmetiği tam tersi bir sonuçla da oluşabilir. Bu çok farklı bir kaosu yaratacak zincirin ilk halkası olabilir.

O yüzden meclisin çoğunluğunu alan parti veya taraf sözü daha çok geçen taraf olacaktır.

*

Bu seçimin önemli bir dönemeç olduğu konusunda herkes hemfikir!

Cumhur İttifakı dışında kalan seçmen, bir umut bekliyor. 

Yarınların özgür ve mutlu olması her bireyin özlemi!

Hele 15 yıldır tüm stadyumlardan bu ülkenin kurucusunun isimlerinin kaldırılmasını içine sindiremeyen, sistemli olarak hakaretlerle Atatürk ilke ve inkılaplarının zedelendiğini gören samimi yurttaşlar mutlu sabahlara uyanmak istiyor.

Atanamayan öğretmenler, KHK mağdurları, hapisteki gazeteciler, geçinemeyen emekliler, ürününü satamayan çiftçiler, mazot parasına çalışan nakliyeciler, işsizler ordusunun tüm bireyleri artık mutlu olmak istiyor.

Bu seçimden ciddi anlamda beklentileri var. 

Seçime katılacak olan tüm partiler, mutlu yarınlar ittifakını kurup insanlarımızı artık mutlu etmenin bir yolunu bulmalı.

İnsanımız mutlu olmayı çok hak ediyor ve bunu başaracak kadroyu gönülden destekleyecektir.

 www.twitter.com/yolagiden

 

Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar