Sosyal medya grup mesajları ve paylaşımları…

Güncelleme:

Sosyal medya grup mesajları ve paylaşımları…  - Resim : 1

Sabah uyandığımızda telefonumuza gelen mesajlara bakmak, sosyal medya hesaplarımıza giriş yaparak, neler olmuş, kim ne paylaşmış diye bir göz atmak, hepimizin ortak özellikleri arasında sayılabilir. Yayımlanan istatistiklere göre, dünyada ve ülkemizde, internet kullanımı ile sosyal medyada geçirilen süreler artış eğilimi göstermektedir. We Are Social ve Hootsuite'in 'Digital 2020' raporuna göre dünyada; 4.57 milyar internet kullanıcısı dünya nüfusunun % 59’unu, 3.81 milyar sosyal medya kullanıcısı dünya nüfusunun % 49’unu ve 5.16 milyar mobil kullanıcısı dünya nüfusunun % 66’sını oluşturuyormuş.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2019 verilerine göre ise, Türkiye'de nüfusun yüzde, 75,3'ü internet kullanıyor. Erkekler arasında bu oran yüzde 81,8'i, kadınlar arasında ise bu oran yüzde 68,9'u buluyormuş.

Digital 2020' raporuna göre dünya ortalamasına bakıldığında kullanıcıların internette geçirdiği günlük süre 6 saat 43 dakika. Türkiye'de ise internette günde ortalama 7 saat 29 dakika geçiriliyor. 16-64 yaş arası incelendiğinde Türkiye, internette geçirilen süre açısından 42 ülke arasında 12’nci sırada yer alıyor. Ocak ayı verilerine göre Türkiye'de, 54 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Bu, toplam nüfusun yaklaşık yüzde 64'ünün sosyal medya kullandığı anlamına geliyormuş.

İnternet kullanımı ile sosyal medyada geçirilen günlük süreler bu kadar artış gösterip, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelirken, bir çoğumuzun WhatsApp veya Messanger benzeri hesaplarda oluşturulan mesaj gruplarına üyelikleri bulunmaktadır. Okul arkadaşları, aile, hemşehri, mahalle, işyeri, STK, parti, spor, doğa, yeme içme gibi çok değişik amaç ve konularla, mesaj grupları oluşturulmaktadır. Bazen sizin isteğiniz dışında bu gruplara ekleniyor olsanız da istemediğiniz gruplardan çıkmak ya da gelen mesajları engellemek sizin elinizde oluyor. Bazen de, şu sosyal medya mesajları güvenli, şu sosyal medya mesajları güvensiz şeklinde ortaya atılan söylentilerle, başka sosyal medya hesaplarına yönelebiliyoruz. Aslında, birilerinin bizi sürekli gözetlediğini ve bu bilgileri depoladığını bile bile, her şeyimizi paylaşmaktan yine de çekinmiyoruz.

Amacına uygun, doğru kullanıldığında, bu tür mesaj gruplarının günlük hayatımızı kolaylaştırdığını, bilgiye erişim ve bilgiyi paylaşmak açısından yararlı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, cümlemin başında vurguladığım gibi “Amacına uygun, doğru kullanıldığında” bu yarar ortaya çıkmaktadır. Gereksiz, doğruluğu ve güvenilirliği teyit edilmemiş ya da grup amacı ile ilgisi olmayan paylaşımlar nedeniyle, birçok mesaj grubu işlevsiz hale gelmektedir. Kişisel olarak, bazen o kadar çok mesaj ve yorum geliyor ki, bazı grup mesajlarını okumadan silmek zorunda kalıyorum. Böyle olunca, gerçekten gerekli olan önemli bir bilgiden, bir haberden yoksun kalmış olabiliyorum.

Sosyal medya mesaj gruplarından gönderilen gereksiz mesaj ve paylaşımlardan, birçok arkadaşımın rahatsız olduğunu biliyorum. Konuşma arasında, şu kişiden gelen mesajları engelledim ya da şu kişinin mesajlarından bıktım artık diyenlere rastlıyorum. Bazılarımız, iletişim kuralım derken, iletişimi engellediklerinin farkında bile olmuyorlar. Bu nedenle, sokağa çıkma kısıtlamasının bulunduğu yağmurlu bir İstanbul gününde, bu konuya dikkat çekmek, sizlerle paylaşmak istedim.

Sosyal medya hesaplarımızın amacına uygun, doğru kullanıldığında yararlı olduğunu düşünen kişilerden biriyim. Benim sosyal medya hesapları ile işim olmaz diyenlerin düşüncelerine de saygı gösteriyorum. Ancak, tercihimiz ne olursa olsun, gereksiz mesaj ve paylaşımlardan özenle kaçınarak, sosyal medya hesaplarımızı amacına uygun kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle kalabalık mesaj gruplarında, bir mesaj gönderirken ya da bir paylaşımda bulunurken, bir kere değil, iki kere düşünmemiz gerektiğine inanıyorum. Güzel bir hafta sonu temennisiyle, saygı ve sevgilerimi iletiyorum.

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği/TÜDER

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/


levent küçükLEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici, bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü