Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı

Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı

Sultangazi Belediyesince "Diriliş Destanı Çanakkale Zaferi" konulu panel düzenlendi- Prof. Dr. Afyoncu: - "Çanakkale'de yüz binden fazla evladını şehit vermiş, on binlerce çocuğu yetim kalmış bir milletiz. Yılgınlığa düşmek bize yakışmaz. 3-5 tane istihba

İSTANBUL (AA) - Prof. Dr. Erhan Afyoncu, "Çanakkale'de yüz binden fazla evladını şehit vermiş, on binlerce çocuğu yetim kalmış bir milletiz. Yılgınlığa düşmek bize yakışmaz. 3-5 tane istihbarat örgütünün yönettiği terör örgütü Türkiye'den bir parça bile koparamayacaktır. Çanakkale ruhu bugün de tezahür edecektir ve gerekli cevap herkese verilecektir" dedi.

Sultangazi Belediyesi, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla "Diriliş Destanı Çanakkale Zaferi" konulu panel düzenledi.

Belediyenin nikah sarayında gerçekleşen programın açılışında konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Çanakkale'nin bize bir ruh bıraktığını belirterek, "Çanakkale öyle bir destandır ki dünyada hiçbir milletin erişemeyeceği, tanımlanamayacak kadar büyük bir zaferdir" ifadesini kullandı.

Çanakkale'de yaşanan acılara değinen Altunay, "Çanakkale'de öyle acılar yaşanmış, öyle zulümler görülmüş ama o insanlar arkalarında bıraktıklarıyla beraber yollara düşmüş, zaferler kazanmış, bu vatanı bize armağan etmek için hiç tereddüt etmeden canlarını siper etmişlerdir" şeklinde konuştu.


- "Çanakkale Zaferi Milli Mücadele ruhunu ortaya çıkarmıştır"

Panelde konuşan Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Balkan Savaşı'nın askerlik tarihimizin utancı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"O dönemde Çanakkale'de savaşan asker, Balkan Savaşı'nda da vardır. Fakat orduya politika girdiği için ittihatçı, hürriyetçi, itilafçı diye savaşıldığı ve yönetim kademesi de düzgün işlemediği için, Balkan Savaşı'nda düşman orduları Yeşilköy'e kadar geldiler ve Rumeli'deki 500 yıllık Türk varlığı kandırılmaktadır. İşte aradan geçen kısa sürede o Balkan Savaşı'nın utancını Türk askeri Çanakkale'de ortadan kaldırdı. O dönemde meydana gelen bu değişim daha sonra Milli Mücadele ruhuna da yansımıştır."

Ankara'daki terör saldırısına değinen Afyoncu, "Onlarca kardeşimiz hayatını kaybetti ve 500 km uzaklıkta olan saldırıdan dolayı insanlarımız şu an otobüse binmekten korkar hale geldi. Bu konuda Çanakkale'yi anlamak da kolay bir hadise değil. Avrupa'da 1. Dünya Savaşı'nda siperler arası yakınlık en az 500 metre. Çanakkale'de 5-10 metreye indiği yerler oluyor. 5-10 metreye inmiş siperlerde, biraz sonra şehadetin muhakkak olduğu bir dönemde, orada askerimiz, subayımız, doktorumuz, imamımız kendi canını hiçbir şeyden ayırmadan feda etti" dedi.

Çanakkale Zaferi'nin Milli Mücadele ruhunu ortaya çıkarttığının altını çizen Afyoncu, Çanakkale Savaşı'nın dünya savaşlarını ve gidişatını etkilediğini, o savaştaki hadiselerin dünyanın fikir, ideoloji ve siyasi atmosferini de değiştirdiğini söyledi.

Afyoncu, Türklerin 2 bin 200 yıldır dünya tarihine yön vermiş ana aktörlerden biri olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Çin'den İngiltere'ye kadar dünyanın en güçlü devletleri ile dişe diş mücadele etmiş bir milletiz. Çanakkale'de yüz binden fazla evladını şehit vermiş, on binlerce çocuğu yetim kalmış bir milletiz. Yılgınlığa düşmek bize yakışmaz. 3-5 tane istihbarat örgütünün yönettiği terör örgütü Türkiye'den bir parça bile koparamayacaktır. Çanakkale ruhu bugün de tezahür edecektir ve gerekli cevap herkese verilecektir."


- "Türk milletinin tarihinde iki Çanakkale vardır"

Prof. Dr. Fatih Andı ise Mehmet Akif Ersoy'un toplumsal bir değer olduğuna dikkati çekerek, "Çanakkale Savaşı ile ilgili bir metini var. O metin olmasaydı biz Çanakkale Savaşı'nı çoktan sıradan bir savaş olarak kabul edecektik. Mehmet Akif'in 'Çanakkale Şehitlerine' şiiri dolayısıyla hala Çanakkale Savaşını ve onun sıcak hatıralarını içimizde hissederiz" dedi.

Türk milletinin tarihinde iki Çanakkale olduğunu vurgulayan Andı, şu bilgileri verdi:

"Birisi Çanakkale Savaşı, ikincisi de Mehmet Akif'in Çanakkale Zaferini anlatan 'Çanakkale Şehitlerine' şiiri. Bakmak değil, görmek, söylemek değil, hissetmek önemlidir. Akif bunu ispat etmiştir bu şiirinde. Şiirinin dile getirdiği olay o kadar büyüktür ki bu milletin tarihinde. Akif, bunu o sanatkar hassasiyetiyle sıcağı sıcağına hisseden, fark eden ve aktarabilmeyi başaran bir şahsiyettir. Çanakkale Savaşı bizim için her şeyden önce bir ilahi vaadin bu ümmet üzerinde bir kere daha tahakkuk edişinin ispatıdır. Nedir o 'Gevşemeyin, üzülmeyin. İnanıyorsanız mutlaka üstünsünüz' ayeti, bu ümmet üzerinde bir kere daha karşımıza çıkmıştır."

AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız'ın da katıldığı etkinlikte katılımcılara "Çanakkale, Çocuklar-Analar-Babalar" isimli kitap takdim edildi. Etkinlik kapsamında ayrıca "Çanakkale Savaş Müzesi" sergisi açıldı.