Memur ve emekli maaşlarında büyük tehlike

Memur ve emekli maaşlarında büyük tehlike
Güncelleme:

TÜİK tarafndan dün açıklanan enflasyon rakamları sonrasında memur ve emekli maaşlarındaki 4 aylık zam oranı belli olurken çalışma hayatı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, emekli ve memurları bekleyen tehlikeyi açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilerine göre, dört aylık enflasyon 18,72 olarak gerçekleşti. Böylece emeklilerin alacağı zam dört aylık yüzde 18,72 olurken, memur ve memur emeklisinin zammı da yüzde 13,5 olarak hesaplandı.

TÜİK'in enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından bir açıklama yapan çalışma hayatı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, "Memurlar ve memur emeklileri, Memur-Sen, Hükümet ve Hakem Kurulu marifetiyle sonuçlanan toplu sözleşme nedeniyle resmi enflasyon kadar bile zam alamayacak" dedi.

İşte Çelik'in açıklamaları:

"TÜİK 2024 yılı ilk dört aylık resmi enflasyonu yüzde 18,7 olarak açıkladı. Ancak memur ve emeklilerin Temmuz 2024 zammının ne olacağını söylemek mümkün değil. Sadece tahminde bulunulabilir. Dört aylık resmi enflasyona göre memur ve memur emeklileri 4 ay için yüzde 13,5 (enflasyonun 5,2 puan altında) zam alabiliyor.

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ise 4 ay için yüzde 18,7 oranında zam alabiliyor. Görüldüğü gibi memurlar ve memur emeklileri Memur-Sen, Hükümet ve Hakem Kurulu marifetiyle sonuçlanan toplu sözleşme nedeniyle resmi enflasyon kadar bile zam alamayacak. Temmuz 2024 zammı önümüzdeki iki ayın enflasyonuna bağlı olacak. Kesin oran verilemez. Ancak 6 aylık resmi enflasyonun en az yüzde 25 olacağını söylemek mümkün.

Bu durumda memurlar ve memur emeklileri yüzde 19,6 (enflasyonun 5,4 puan altında), işçi ve Bağ-Kur emeklileri ise resmi enflasyon kadar yaklaşık (yüzde 25) zam alır."

TÜİK tarafndan dün açıklanan enflasyon rakamları sonrasında memur ve emekli maaşlarındaki 4 aylık zam oranı belli olurken çalışma hayatı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, emekli ve memurları bekleyen tehlikeyi açıkladı.

Emekli ve memurun 4 aylık zam oranı belli oldu

Nisan ayı enflasyon verisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Buna göre nisan ayında enflasyon yüzde 3.18, yıllık bazda ise yüzde 69,80 olarak gerçekleşti. Böylece emeklilerin ilk 4 ay için alacakları enflasyon farkı da netleşti. 

Tüketici Fiyat Endeksi, ocakta yüzde 6,70, şubat ayında yüzde 4,53, mart ayında yüzde 3,16 artış göstermişti. Nisan ayı ile birlikte yüzde 18,70 oldu. Bu, aynı zamanda SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammında 4 aylık kesinleşen zam oranı oldu.

TÜİK'in nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından emekli ve memurların 4 aylık zam oranı belli oldu.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar.

Toplu sözleşme zammına göre memur ve memur emeklileri temmuz ayında yılın 2. zammını alacak.

Nisan sonu itibarıyla bu rakam yüzde 18'i aşmış durumda.

Net rakam mayıs ve haziran aylarına ilişkin enflasyon verisiyle belli olacak.

Memur ve memur emeklileri temmuz ayında yüzde 15 de toplu sözleşme zammı alacak.

6 AYLIK ENFLASYON NE KADAR OLACAK?

Merkez Bankası ise son Piyasa Katılımcıları Anketi’nde zamda kritik ipucunu verdi. Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,19 oldu. Böylece 6 aylık enflasyon oranında emeklinin maaşının yüzde 25,46 artış yaşanabileceği hesaplandı.