Avrasya Tüneli zammına indirim geldi

Avrasya Tüneli zammına indirim geldi
Güncelleme:

Avrasya Tüneli'nin geçiş ücretlerine dün akşam yapılan 5 TL'lik zam bugün 3,2 TL'ye indirildi. Böylece otomobiller için Avrasya Tüneli'nden geçiş ücreti 16 TL'den önce 21 TL'ye çıkmış ardından da 19,2 TL'ye düşmüş oldu.

İstanbul'da Anadolu Yakası ile Avrupa Yakası'nı İstanbul Boğazı'nın altında karayoluyla bağlayan Avrasya Tüneli'nin geçiş ücretlerine dün gece yarısı itibariyle 5 TL zam gelmişti.

Geçiş ücretine gelen bu yüksek zamma vatandaş tepki gösterince bu zamda indirime gidildi. Zamla birlikte otomobiller için 16 TL'den 21 TL'ye yükselen Avrasya Tüneli geçiş ücreti bu indirimle birlikte yine otomobiller için 19,2 TL'ye indi.

Bu indirim ise tünel ücretinden alınan KDV oranına indirimle gerçekleşti. Avrasya Tümeli geçiş ücretinden alınan KDV %18’den %8’e çekilerek tünel ücreti otomobiller için 21 TL’den 19 lira 20 kuruşa inmiş oldu.

Otomobiller için ücret 19,20 TL'ye inerken, minibüsler için de son zamla 31,5 TL olan geçiş ücreti 28,8 TL'ye geriledi. Bir yıl boyunca geçerli olacak olan bu yeni ücretlerin alınmasına bu gece 00.00 itibariyle başlayacak. Yani bu gece 00:00'a kadar araçlar otomobiller için 21 TL, minibüsler için 31,5 olarak indirimsiz olarak geçiş sağlayacak.

BAKAN ARSLAN'DAN ZAM VE İNDİRİM AÇIKLAMASI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Avrasya Tüneli geçişindeki KDV indirimine ilişkin  olarak bir açıklama yaptı. Arslan şu ifadeleri kullandı:

“Döviz kurundaki artış fiyata yansıdı. Avrasya Tüneli geçişlerinde uygulanan KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Yapılan KDV düzenlemesiyle bu ücret küçük araçlar için 19,20 kuruş oldu.

Elbetteki hiç zam yapmayalım isteriz. Döviz kurundaki artışa bağlı olarak 1 yıl sonra fiyatlar arttığında Avrasya'da diğerlerinden farklı olarak yılbaşında yansıttık. Avrasya'da farklı olan 2 ocak'tan 2 Ocak'a ancak 1 şubat olarak fazla oynamadan dolayı rakam yüksek çıktı. Uygulamaya başlayınca hesabını yaptık. Cumhurbaşkanı'na da arz ettik. Bir bakanlar kararı kurulu kararı çıkarmak için çalışmaları başlattık. Resmi gazetede yayımlanınca yarın gece itibariyle Avrasya tüneli geçişlerinde KDV’yi yüzde 18'den yüzde 8'e indireceğiz. Küçük araçlar için 19.20 TL olacak.

 

 

Seçiniz...