Adet takvimi nedir, nasıl tutulur?

Adet takvimi nedir, nasıl tutulur?
Güncelleme:

Kadınlar her ay düzenli olarak adet kanaması yaşamalıdır. Sağlıklı bir kadın anatomisi ve sağlıklı üreme organları her ay düzenli olarak adet görülmesini sağlar.

İki adet dönemi arasındaki süre genellik 28’dir. Ancak bu süre 21 gün ile 35 gün arasında da olabilir. 21 günden daha kısa olan adet döngüsü ya da 35 günden daha uzun olan adet döngüleri normal kabul edilmemektedir.

Adet kanaması, 2-7 gün arasında sürer. Kadınların adet süreleri ve miktarı kişiye göre değişkenlik göstermekle beraber, bu düzenli kanamaların dışında sürenin ve miktarının değişmesi normal kabul edilmeyen bazı durumların göstergesi olarak adlandırılır. Adet takvimi tutmak, son adet tarihinin kayıt altında tutulmasını sağlarken; bu dönemde yaşanılan belirtilerin, kanama miktarının, kanama süresinin de kayıtlarını tutmayı gerektirir. Bu sayede ilerde meydana gelebilecek jinekolojik sorunlarda doktora teşhis ve tedavi için önemli ipuçları sağlar.

İnsan vücudu, hormonal mekanizmalarla yürütülmektedir. Bundan dolayı da hormonal olarak yaşanan aksaklıklar, adet dönemlerinde dengesizliklere ve sorunlara yol açabilmektedir. Adet takvimi tutulmasıyla  hormonal sistemi etkileyen hastalıkların erken dönemde teşhis edilme imkanı vardır. Adet döneminde meydana gelen değişimlerin not edilmesi ve kayıt altına alınması meydana gelen değişimlerin kolay bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olmaktadır.

Adet kanamaları nasıl takip edilir?

Adet düzeni, adetler başladığından itibaren kayıt altında tutulmalıdır. Bunun alışkanlık haline getirilmesi, sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesine yardımcı olur. Ayrıca bu döneme ait ağrı, yoğunluk, süre, ruh hali, akıntı durumu ve her türlü belirti şiddetlerine göre derecelendirilmesi adet kanamaları hakkında gereken takibin yapılmasını sağlamaktadır.

Bunun dışında özellikle gebe kalmak isteyen ya da gebelikten korunmak isteyen kadınların; yumurtlama günlerini de sıkı bir şekilde kontrol altında tutması gerekmektedir. Kadınlar yumurtlama dönemlerinde çeşitli belirtiler yaşayabilmektedir. Bu belirtiler genellikle akıntı yoğunluğu ve şekli ile fark edilebilir. Bunun dışında vücut ısısı, normalden 1-2 derece daha fazla olmaktadır. Adet takviminde yumurtlama günlerinin kayıt altında tutulması, kişinin hamilelik için en uygun dönemlerinin de belirlenmesinde yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı daha düzenli olarak tutulan adet takvimine göre adet kanamalarında yaşanan anormal durumlar kolaylıkla saptanabilir.

Adet takvimi hangi durumların teşhisinde kullanılır?

Adet takvimi sayesinde üreme organlarının ve hormonlarının sağlıklı bir şekilde işleyip işlemediği tespit edilmektedir. Adet takvimi sayesinde anormal kanamalar ya da adet düzensizlikleri kişi tarafından fark edilebilir ve bu sayede doktora başvurulabilir. Bununla beraber adet rutinlerinin de notlar halinde tutulması, adet kanamasının miktarı, şiddetinin kayıt altında tutulması, meydana gelebilecek değişimlerin tespit edilmesini sağlamaktadır.

Adet takvimi sayesinde teşhis edilebilen durumlar aşağıdaki gibi olmaktadır:

•          Adet düzensizliği

•          Kronik pelvik ağrı durumu

•   Genitaal enfeksiyonlar ve anormal vajinal kanamalar adet takvimi ile görülebilir. Özellikle normal akıntının dışında miktarında, yoğunluğunda ve renginde meydana gelen değişimlerin not edilmesi ile genital enfeksiyonların neden olduğu kokulu akıntı ve kaşıntı hali tespit edilebilir.

•     Kadının yumurtlama sorunları, adet düzensizlikleri tespit edilebilir.