Göz Altı Morlukları Nedenleri

Göz Altı Morlukları Nedenleri
Güncelleme:

Göz altı morlukları neden olur? Göz altı morlukları özellikle yorgunluk ve uykusuzluk ile karakterize edilen bir durumdur.

Göz altlarında belirginleşen bu koyu renkli halkalar ağlamak ya da gözleri ovmak gibi basit nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi genetik faktörler ya da tıbbi rahatsızlıklar gibi nedenlerle de oluşabilmektedir.

Göz altı morluklarının nedenleri daha ayrıntılı olarak şöyle sıralanabilmektedir:

Genetik Faktörler

Göz altı morlukları çoğu zaman fiziksel bir özellik olarak görülmektedir. Yani, bu morluklar genetiksel olarak bireye miras kalmaktadır. Göz altlarındaki mavi renk, ışığı yansıtan damarlardan gelmektedir. Özellikle, Asya ve Afrika bölgelerde yaşayan insanlarda görülmektedir. Bu insanlar daha fazla melanin pigmentine sahiptir. Bu da, göz altı morluklarına yol açmaktadır.

Artan Yaş

Cilt yaşlandıkça incelmektedir. Zaten yapısal olarak ince olan göz altları yaşla birlikte daha da ince bir hal almaktadır. Göz altındaki damarlar daha belirgin bir hale gelmektedir. Bu da, koyu halkaların oluşmasına yol açmaktadır.

Zararlı Alışkanlıklar

Alkol kan damarlarının genişlemesine neden olabilen bir maddedir. Bu da, göz altı morluklarını tetiklemekte ve çok net bir şekilde ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Diğer bir zararlı alışkanlık olan sigara ise, nikotin nedeniyle sağlıklı uyku düzenini bozmakta ve göz altlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sigara aynı zamanda pek çok açıdan sağlığa zararlı olduğu için göz altı morluklarına yol açabilmektedir.

Vitamin ve Mineral Eksikliği

Göz altı morluklarına neden olabilen vitamin ve mineral eksiklikleri arasında B12 ve demir bulunmaktadır. Bu tür eksiklikler dokuların yeterince oksijen alamamasına yol açmaktadır. Bu da, göz altlarının mavi ya da mor bir renk almasına neden olmaktadır.

Bununla birlikte, K vitamini de vücuttaki kan dolaşıma yardımcı olduğu için, eksikliğinin söz konusu olması durumunda, göz altı morlukları ortaya çıkabilmektedir.

Uykusuzluk ve Yorgunluk

Kişi yeterince uyuyamadığında, yüz bölgesindeki kan dolaşımında azalma meydana gelmektedir. Bu nedenle de, kan damarları şişmekte ve koyu halkaların ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Diğer yandan, yorgunluk ve vücudu yeterince dinlendirememe de göz çevresinin şişmesine ve göz altılarının morarmasına neden olabilmektedir.

Alerjiler

Burun tıkanıklığına neden olan alerjiler vücuttaki histamin maddelerini serbest bırakmaktadır Bu da, göz altı morluklarına yol açabilmektedir. Alerjik reaksiyonlar aynı zamanda, göz çevresinde bulunan kan damarlarının genişlemesine neden olmaktadır. Genişleyen kan damarları göz altını ve çevresini mor bir hale getirmektedir.

Hormonal Değişiklikler

Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler göz altı morluklarına yol açabilmektedir. Örneğin, aşırı östrojen koyu halkalar için bir neden olabilmektedir. Bunun nedeni, artan östrojen hormonunun hemoglobin seviyelerinde dalgalanmalara sebebiyet vermesidir.

PMS yani premenstrüel sendrom ve menopoz gibi hormonların değiştiği dönemlerde, vücut daha fazla sıvı tutma eğilimindedir, bu da cildin pigmentasyonunu artırabilmektedir.

Stres

Stres, vücut sağlığı üzerinde pek çok açıdan olumsuz etkisi bulunan bir faktördür. Kişi stresli olduğunda, hem dinlenecek kadar uyuyamamakta hemde hormonal dengesi bozulmaktadır. Bu nedenle, cilt soluklaşmakta ve göz altıları çukurlaşmaktadır. Sonuç olarak da, göz altı damarları daha belirgin bir hale gelmekte ve koyu halkalar oluşmaktadır.

Egzama

Egzama, cildin kaşıntılı, pürüzlü ve iltihaplı bir hale geldiği bir cilt hastalığıdır. Kişi genellikle istemsiz bir şekilde cildini ovmayı istemektedir. Bu nedenle, egzama özellikle göz altılarını etkilediyse, bu bölgedeki kan damarları çatlamakta ve morluklar meydana gelmektedir.

Güneş Işığı

Güneş ışığına maruz kalmak, göz altı cildi için tehlikeli olabilmektedir. Göz altların çok daha narin ve ince bir cilde sahiptir. Bu nedenle, hemen kararma eğilimindedir. Ayrıca, güneş ışığı nedeniyle vücut melanin üretimini artırmaktadır. Bu da, göz altı morluklarının daha belirgin bir hale gelmesine yol açabilmektedir.

Periorbital Cellulitis

Periorbital Cellulitis, göz kapaklarını etkileyen bakteriyel bir enfeksiyon çeşitidir. Göz kapaklarının ve göz altılarının morarmasına ve koyu renkli halkaların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.

Sıvı Kaybı

Dehidrasyon yani sıvı kaybı söz konusu olduğunda vücutta bulunan toksinler ve sıvılar hareket edememektedir. Bu da sıvıların birikmesine yol açmaktadır. Sonuç olarak, göz altında morluklar ortaya çıkmakta ve görüş bulanıklaşmaktadır.

Diğer yandan, sıvı kaybı cilt hücrelerinin küçülmesine de neden olabilmektedir. Göz altı morluklarını tetikleyen bir diğer faktör olarak bu da sayılabilmektedir.

Anemi

Anemi yani kansızlık, vücuttaki kan dolaşımının zayıflamasına yol açmaktadır. Bu da,  hemoglobinin hızla parçalanmasına ve göz altı morluklarının meydana gelmesine neden olmaktadır.

Diğer Nedenler

Yukarıda sıralanmış olan nedenlere ek olarak, göz altı morluklarına yol açabilecek diğer faktörler şunlardır:

·         İlaçlar

Pek çok ilaç bir yan etki olarak göz altında bulunan kan damarlarının genişlemesine yol açabilmektedir. Bu da, göz altı morluklarına neden olmaktadır.

·         Göz Altlarını Ovuşturmak

Gözleri çok fazla ovuşturmak ya da göz altılarını çok fazla ovmak, o bölgedeki kan damarlarının şişmesine ve çatlamasına yol açmaktadır, bu da morlukların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

·         Yanlış Pozisyonlarda Uyumak

Yüzüstü yatmak göz altı morluklarının ortaya çıkmasını tetikleyen bir uyuma pozisyonudur.

·         Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer hastalıkları, vücudun normal ve sağlıklı işleyişini etkileyebilmektedir. Vücuttaki toksinlerin atılmasında önemli bir rolü olan karaciğerin, herhangi bir hastalığı söz konusu olduğunda, bir belirti olarak göz altı morlukları ortaya çıkabilmektedir.

·         Kafein

Kafein vücutta dehidrasyon yani sıvı kaybına neden olabilen bir faktördür. Bu durumda, göz altı morlukları ortaya çıkabilmektedir.

·         Ödem

Ödem, yani vücuttaki sıvı birikimi, gözlerin de şişmesine yol açabilmektedir. Bu durum aynı zamanda, göz altındaki kan akışını da etkilemektedir. Hepsinin bir sonucu olarak göz altı morlukları ortaya çıkmaktadır.

·         Kozmetik Ürünleri

Bazı kozmetik ürünlerine karşı kişi alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir. Bu durumda, göz altı morlukları meydana gelebilmektedir.

·         Ağlamak

Ağlamak, göz altlarında bulunan kan damarlarının çatlamasına yol açabilmektedir. Bu da, gözlerin şişmesine ve göz altındaki morlukların belirginleşmesine neden olmaktadır.

Göz Altı Morlukları Nedir?

Göz altında meydana gelen morluklar ya da koyu halkalar, hem kadınları hemde erkekleri etkileyebilen bir durumdur. Göz altı morluklarının ortaya çıkmasına neden olabilecek pek çok faktör bulunmaktadır.

Stres, uyku eksikliği, hormonal değişiklikler, sağlıksız bir yaşam tarzı, kalıtsal faktörler ve diğer pek çok neden sonucu ortaya çıkabilen göz altı morlukları, sadece dış görünüş açısından rahatsız edici olmakla kalmamaktadır. Bu morlukların nedenleri kontrol altına alınmadığı takdirde ya da tedavi edilmediği zaman, daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Her ne kadar, piyasada bulunan pek çok kimyasal ürün göz altı morluklarını hafifletmeye yardımcı olsa da, unutulmamalıdır ki, göz altları oldukça hassastır ve bu nedenle, kullanılan ürünlerin iyice araştırıldıktan sonra uygulanmaları gerekir.

Göz Altı Morlukları Tedavisi

Göz altı morlukları nasıl geçer? Göz altlarındaki renk değişiklikliği şişkinlikle birlikte giderek kötüleşiyorsa, bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bu duruma neyin neden olduğunu belirlemek, tedavinin şekillenmesini sağlamaktadır.

Genellikle kullanılan tedavi yöntemleri arasında ise şunlar bulunmaktadır:

·         Reçeteli kremler

·         Lazer tedavisi

·         Cerrahi müdahaleler

Neyse ki, göz altı morlukları çoğu zaman tıbbi bir problem teşkil etmektedir ve evde tedavi yöntemleriyle kontrol altına alabilmektedir. Evde uygulanabilecek bazı yöntemler ise şunlardır:

Soğuk kompres: Göz altlarında bulunan damarlara etki edebilen soğuk kompres uygulaması, göz altı morluklarının hafifletilmesine yardımcı olabilmektedir.

Ekstra yastık: Göz altılarında sıvı birikimi yaşanmasını önlemek için uyurken baş altına esktra yastık koymak faydalı olabilmektedir.

Düzenli uyku: Uykusuzluk nedeniyle oluşan göz altı morlukları oldukça yaygın olarak görülmektedir. Bu nedenle, mümkün olduğunca yeterli ve verimli bir uyku çekmek göz altı morluklarını hafifletmenin anahtarıdır.

Göz Altı Morlukları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Göz altı morlukları tanısı ve tedavisi için dermatoloji bölümüne başvurulmaktadır.

acil.net