Harran Üniversitesinde Bitkilerle Tıbbi Tedavi Semineri

Harran Üniversitesinde Bitkilerle Tıbbi Tedavi Semineri

HARRAN Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencileri, bitkilerle tedavi konulu seminer düzenledi. Bitkilerle tedavinin...

HARRAN Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencileri, bitkilerle tedavi konulu seminer düzenledi. Bitkilerle tedavinin öneminin anlatıldığı seminerde konuşan Biyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hasan Akan, "Umarım bundan sonra Türk insanı, şifalı bitkilere yönelir. Çünkü sentetik ilaçların yan etkileri çok fazla" dedi.

Tıbbi hastalıklarda bitkilerin öneminin anlatıldığı seminer, öğle saatlerinde Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi’nde bulunan Biyoloji Bölümü’nde yapıldı. Botanik bilimi yüksek lisans öğrencilerinden Yasemin Bakır’ın düzenlediği seminere, akademisyenler ve Biyoloji Bölümü öğrencileri katıldı.

Bitkilerin tıbbi tedavideki önemini anlatan Yasemin Bakır, ülkemizde tıbbi tedavide bitkilerin kullanım alanının gelişmediğini ifade etti. Bakır, Dünya Sağlık Örgütü’nün de alternatif tıpta bitkileri esas aldığını belirterek, "Ülkemizde her ne kadar fitoterapi uygulanmasa da bitkilerin tıbbi tedavide rolü çok fazla. Yöremizde Urfa isotu diye kullandığımız biberin, bağışıklık sistemini ne kadar çok güçlendirdiği ve eklem ile kas ağrılarına iyi geldiği ayrıca limon ve portakala nazaran yüz kat daha fazla C vitaminini barındırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır" diye konuştu.

'MİLATTAN ÖNCE UYGULANAN YÖNTEM'

Tıbbi tedavide bitkilerin M.Ö. kullanılan bir yöntem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Akan ise şöyle konuştu:

"Harran Üniversitesi olarak bu dönem, yüksek lisans öğrencilerimizle birlikte alternatif tıpta bitkilerin rolüyle ilgili araştırmalar yaptık. Fitoterapi, bitkilerle tedavi anlamına geliyor. Milattan Önceki çağlardan günümüze kadar uygulanan yöntemdir. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu, aktarların şifalı bitkileri sağlıklı ortamlarda satmadığı ve uygun dozajlarda düzenlenmemesidir. Bu şifalı bitkilerin bilinçsiz bir şekilde halka satılması bizi üzen başka bir konudur. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda çalışmalar yaptığını ve bitkilerin daha bilinçli ve ambalajlar içinde satılacağını bilmekteyiz. Umarım bundan sonra Türk insanımızın, şifalı bitkilere ve fitoterapi ile alternatif tıbba yönelirler. Çünkü sentetik ilaçların yan etkilerinin çok fazla olduğunu herkes biliyor."

DHA (HK/CK)