Isıtılmış tütüne de izin yok !

Isıtılmış tütüne de izin yok !
Güncelleme:

Isıtılmış tütün ürünlerine Türkiye’de üretim ve satış izni veren düzenlemeden geri adım atıldı.

Dumansız sigara olarak bilinen Isıtılmış tütün ürünlerine Türkiye’de satış ve üretim izni veren düzenlemeden gelen tepkilerin ardından vazgeçildi. Isıtılmış tütün ürünleri özellikle gençlerin bu tür yeni ürünlerle daha kolay sigara bağımlısı olabilecekleri nedeniyle sağlık çevrelerinin tepkisini çekiyordu.

Hürriyet gazetesinin haberine göre Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada “Isıtmalı sigara, bazen elektrikli sigara da deniliyor. Birbiriyle karıştırılıyor. Isıtılmış tütünün cihazla birlikte satılabilmesi için, torba yasada bir düzenleme yapıyorduk. Ancak bu yeni ürünün satışa konu edilmemesi ve üretilmemesi konusunda bir değerlendirmemiz oldu” dedi.

Ağbal’ın açıklamasının ardından, ısıtılmış tütün düzenlemesinin geri çekilmesine ilişkin önerge komisyonda kabul edildi.

ISITILMIŞ TÜTÜN NEDİR ?

TBMM’ye sunulan 130 maddelik torba kanun tasarısında dumansız sigaraya izin çıkması sigaraya karşı mücadele eden kurumların tepkisine yol açmıştı.

Ankara kulislerde sigara firmalarının Ankara’da ciddi yatırım yaparak, dumansız sigara fabrikası kurma sözü verdiği iddiası da konuşuluyordu.

Tütün Yasası’na “sigara ve diğer tütün mamulleri kategorisine girmeyen yeni tütün mamulleri” ifadesiyle giren bu ürün, dünyada ‘dumansız sigara’ olarak biliniyor.

Sigara endüstrisi de bu yeni ürünleri endüstri “zararı azaltılmış” şeklinde sınıflandırıyor ve tütünün yakılmadan ısıtılmasının daha az öldürücü olduğunu iddia ediyor. Görünümü sigaraya benzeyen ürün, kapsülündeki tütünü yakmadan 350 derecede ısıtıyor. Bu yüzden duman vermiyor. Ancak içen nikotini alıyor. Bu ürünün sağlığa zararı olmadığına dair herhangi bir kanıt ise bulunmuyor.

Hürriyet