Çin malı stent Türkiye'yi kalpten vuruyor !

Çin malı stent Türkiye'yi kalpten vuruyor !

Çin malı taktılarsa ameliyattan 2 yıl sonra ölebilirsiniz !

 

Damarları tıkandığı için stent takılan yakınınız birkaçyıl içinde vefat ettiyse bu ölümün normal olduğunu düşünmeyin. Hastanız, Çin malı stentin paslanması sonucu hayatını kaybetmiş olabilir. Acınızı kalbinize gömmeden önce gerçek ölüm nedenini öğrenmek için savcılığa ve Adli Tıp Kurumu\'na başvurmalısınız.

Haftalık haber dergisi Aksiyon’un ortaya çıkardığı skandal, Türkiye\'deki stent yolsuzluğunu ve hastaların bile bile nasıl ölüme sürüklendiğini gözler önüne serdi.

Derginin son sayısında yer alan \"Çin malı stent Türkiye\'yi kalpten vuruyor\" başlıklı haberde, Çin\'de üretilen ama Çin\'de bile yasak olan stentlerin Türkler’in kalbine neden takıldığı sorgulanıyor.

Dolaşım sistemi hastalıklarından ölüm oranının birinci sırada olduğu ülkemizle ilgili endişe verici bilgilerin kaynağı Türkiye’nin tek, dünyanın birkaç stent ve kateter üreticisinden biri olan Alvimedica Medical’in CEO’su ve tıp dünyasının tanınan isimlerinden Dr. Cem Bozkurt.

İKİ YIL SONRA PASLANIYOR

Her yıl kalp ameliyatı için bıçak altına yatan 250 bin kişiyi ve yatacak olanları yakından ilgilendiren haberde stent skandalı şöyle anlatılıyor:

“Kardiyolojide hastalara müdahalenin en güvenli ve etkili yollarından biri stent kullanımı. Açık kalp ameliyatları zorlu ve zahmetli olmasına karşılık stent ve kateter kullanımı daha kontrollü ve ekonomik açıdan daha hesaplı. Türkiye’de kalp hastalarına her yıl ortalama 250 bin anjiyo yapılıyor. Bu anjiyolar sonrasında hastalara 120 bin stent takılıyor. Stent üreticisi firmalar ihale usulü ile ürünlerini devlet hastanelerine ve özel hastanelere pazarlıyor. Ancak Türkiye’de dünya standartlarında tıbbi cihaz ruhsatlandırma sistemi bulunmadığı için kalitesiz stentler hastalara takılabiliyor.

Türkiye’nin ruhsatlandırma sisteminin olmadığı üç ülkeden biri olduğundan yakınan Dr. Bozkurt,  yurtdışında merdiven altı üretim yapan şirketlerin ürünlerini Türkiye’ye sattığını belirtiyor:

“Ülkemizde tıbbi cihaz sektörü organize olamamış. Çin’de üretilen bir cihaz, kendi ülkesinde ruhsat alamadığı için satılamıyor; ama gelip Türkiye’de satılıyor. Hiçbir denetim yok. Hastaneler bu ürünleri alıp kullanıyor. Böylece kalbe takılan stent iki yıl sonra paslanıyor ve hastayı ölüme götürüyor. Ameliyatta hastanın boğazından yerleştirilen tüpün kırılması ve hastanın ölmesi gibi durumları biliyorum.”

ÇİN\'DE YASAK, TÜRKİYE\'DE SERBEST

Türkiye’de ilaç konusunda çok iyi bir ruhsatlandırma politikası var; ama aynı şey tıbbi cihazlar için geçerli değil. Tıbbi cihaz ilaca göre daha netameli. Çünkü ilaçta herhangi bir sorun olduğunda piyasadan toplatılabiliyor. Ancak tıbbi cihazda özellikle de kalple ilgili olanlarda böyle bir geri dönüş yok. O yüzden Çin mallarıyla mücadele, şirketin en önemli meselesi. Üstelik bu stentlerin çoğu, Çin’de satış ruhsatı dahi alamamış ürünler. Yani Türkiye’de satılan Çin mallarının Çin’de satışı yasak!

Bozkurt, tıbbi cihaz kurumunun ruhsatlandırma işlemi yüzünden üretimlerin yüzde 90’ının Amerika’ya gittiğini söylüyor:

“Çünkü o ülkede tıbbi ürünler için ruhsat almak çok zor. Biz Çin’de ruhsat almak için üç yıl uğraştık. Türkiye’de ürünü satılan Çin firmalarının kendi ülkelerinde ruhsatı yok. Çin ve Uganda gibi ülkeler Türkiye’de kontrol yok diye ürünlerini getiriyor.”

Bozkurt bunun önüne geçmek için Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlandırma sistemi kurması gerektiğini belirtiyor. Böylece Türkiye’de ancak ruhsatı olan ürünlerin kullanılmasına izin verileceğini düşünüyor.

ÖLÜMLE YAŞAM ARASINDA 400 DOLAR FARK VAR

Çin malı stentler 200 dolar civarında satılıyor. Firmanın stentleri ise 600-900 dolar. Dr. Cem Bozkurt’a göre, Çin malı ya da ucuz stentin en önemli tehlikesi çabuk kırılıyor olması, diğer bir tehlikesi ise pıhtı oluşumuna sebebiyet vermesi:

“İnsan vücudunun içine bir metal koyuyorsunuz. 20 yıl daha yaşayacaksan 20 yıl bunun kırılmaması lazım. Birincisi kırılıyor. İkinci stentlerin yüzeyleri yeterince temiz olmadığı zaman ilk taktığınızda kan akıyor o stentlerin içerisinden. En ufak bir pürüzde pıhtı yapıyor, damar tekrar tıkanıyor.”

AMERİKALI’NIN KALBİNE TÜRK MALI

Türkiye’de bunlar yaşanırken Türkiye’nin tek, dünyanın birkaç stent ve kateter üreticisinden biri olan Alvimedica, ABD’nin izin otoritesi Food and Drog Administration (FDA) onayını tamamlama aşamasında. Bu sayede vücut içerisine yerleştirilen ürünlerde ilk FDA onayını alan firma olacak.

Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı işadamı İshak Alaton ve kızı Leyla Alaton’un da ortakları arasında bulunduğu firma, çok yakında Amerikalılar’ın kalbine Türk malı stent takmaya başlayacak.

88 yaşındaki Alaton, geçen günlerde geçirdiği rahatsızlık sonrasında kalbine işte bu stentten taktırdı. Ortağı olduğu firmanın stentini taktırdığını belirten Alaton, Türkiye’de Çin malı stentlerin pazardaki hâkimiyetine dikkat çekerek “İçimde bir ukdedir.” diyor. Firmanın Amerika’ya stent satar hâle geldiğinden ancak Türkiye’de ilgi görmediğinden dem vuruyor: “Türkiye’de göremediğimiz ilgiyi dünyada görüyoruz. Beni son günlerde heyecanlandıran, umutlandıran en önemli şey Amerika’dan stentlerimize FDA onayı gelmesi. Yani gelecek günlerde Amerikalının kalbine Türk malı stent takılacak. Amerikan şirketleriyle rekabet ediyoruz. Ancak kendi ülkemizde ürünlerimizi tanıtamıyoruz ya da tanımak istemiyorlar. Ülkemizde Çin malı stent satılıyor. Bizde tıbbi cihaz kurumu işlemiyor. Bu Çin malı içimde bir ukdedir. Bu ürünleri getiren bir lobi var. Bu lobinin adresi de Ankara. Bizdeki hekimler bunları satın alıyor.”

Leyditurk.com