Kanser tedavisinde C vitamini etkisi

Kanser tedavisinde C vitamini etkisi

C vitamininin pek çok hastalık gibi kanser tedavisinde de etkili olduğunu biliyor musunuz?

Yapısal olarak büyük oranda şekere benzeyen C vitamini kanser hücrelerinin yok edilmesinde kemoterapi ile birlikte kullanılıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminler listesinin en başında C vitamini gelir. Vücuttaki enfeksiyonla savaşan kandaki alyuvarların ve antikorların üretimini artıran, daha da önemlisi, bilinen bütün virüsler üzerinde etkili olan doğal bir protein olan interferon seviyesini yükselten C vitamini son yıllarda kanser tedavisinde de kullanılmaya başladı. Hatta araştırmalar, sadece tümör hücrelerinin ölümüne neden olan, normal hücrelerde hiçbir etkisi olmayan bir tedavi ajanı olan C vitaminin çok hızlı tümör yıkımlarına neden olduğunu da gösteriyor. Kanser hücrelerinin normal hücrelerden en temel farkının beslenme şekilleri olduğunun altını çizen Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, normal hücrelerin yağları ve başka maddeleri enerji kaynağı olarak kullanırken kanser hücrelerinin sadece şekeri kullandığını ve bu nedenle de normal hücrelerden yaklaşık 200 kat fazla şeker tüketen kanser hücrelerinin C vitaminini şeker sanarak kendine çektiğini söylüyor.

Demiray şöyle konuşuyor; “Vitamin C yüksek dozlarda kanser dokusunda oksijenli suya dönüşür. Kanserli dokuda oluşan bu su kanser hücreleri için ölümcüldür. Çünkü vitamin C’yi şeker sanan kanser hücrelerinde oluşur ve kanser hücrelerinde oksijenli suyu temizleyebilecek enzimler yoktur.”Kanser teşhisi sırasında veya sonrasında PET/CT tetkikinizde tümörünüz verilen ilacı tuttuysa C tedavisinden fayda görebileceğiniz anlamına geliyor. Yapılan araştırmaların C vitamini uygulamasının kemoterapi ajanlarının etkinliğini artırdığını ve yan etkilerinde azalma sağladığını gösterdiğini anlatan Demiray, bu tedavi uygulanmadan önce kanda G6PD enzim düzeyine bakılması gerektiğinin ise altını çiziyor. Böbrek taşı olanlarda ve hassas tümörlerde kullanılmasını önermeyen Demiray, kanser tedavisinde kullanılması gereken en düşük dozun 10 gram olduğunu ve hastanın kilosu ve tümör yükü durumuna göre oranın değiştiğini de sözlerine ekliyor.