Listenizin en başında 'ondan' kurtulmak olsun!

Listenizin en başında 'ondan' kurtulmak olsun!

Bu sene yılbaşı kararlarının ilk maddesine “sigarayı bırakmak” yazmaya ve bu kararını uygulamaya ne dersin?

40 yaşından önce sigarayı bırakırsan, sigaradan ölüm riskini yüzde 90 oranında azaltmış olursun. Hatta 30 yaşından önce bırakabilirsen, bu oranı yüzde 97’ye çıkarırsın.

The Lancet dergisinin internet sayfasında yayınlanan Million Women Study (Bir Milyon Kadın) adlı uzun yıllara dayanan bir araştırmada, 50’li, 60’lı ve 70’li yaşlarda sigara içen kadınların üçte ikisinin akciğer kanseri, kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı ve felç gibi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğü görülmüş. Çalışmaya göre, günde bir, dokuz arasında sigara içen “hafif içici”lerin bile, sigara içmeyenlere göre iki kat daha fazla ölüm riski bulunuyor.

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden Araştırmacı Kirstin Pirie, “Eğer kadınlar erkekler gibi sigara içerse, erkekler gibi ölür. İster erkek olsun isterse kadın, sigara içenler orta yaşa gelmeden sigarayı bırakabilirse, ortalama 10 yıl daha fazla yaşayabilir” diyor.

Hiçbir Zaman Geç Değil!

Sigara içen gençler genellikle sigaradan kaynaklanan hastalıkların hiçbir zaman onların başına gelmeyeceğini düşünüyor. Sigara içen kadınlarsa, özellikle sigarayı bıraktıktan sonra kilo almaktan korkuyor. Aslında sigaranın zararları, bıraktıktan sonra oluşabilecek kilo artışlarının getirebileceği zararlardan açık ara fazladır.

Sigara bağımlılığından kurtulmak için çok sayıda seçenek var. Danışmanlık desteği alabilir, nikotin replasman tedavileri, doğal ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsin. Sigara bağımlılığı çok yönlü bir sağlık sorunu olduğundan, bu sorunun her boyutunu ele alan uygulamaları tercih ederek başarını arttırman mümkün.

Sigarayı bırakmak için kendine bir gün belirle ve hazırlanmaya başla. Hemen yılbaşı sonrası ya da 1 Ocak gibi bir tarih belirlemek zorunda değilsin; kendini rahat hissedeceğin bir tarih seç. Bırakacağın gün yaklaşırken, karton veya yüksek miktarlarda sigara alma. Yakınlarınla sigarayı bırakma kararını paylaş. Böylece yavaş yavaş motive olabilirsin.

Women'sHealth