Sinir sıkışmasını ihmal etmeyin

Sinir sıkışmasını ihmal etmeyin

Uyuşma, hissizlik, karıncalanma ve iğne batması hissi… Tüm bu belirtiler vücuttaki sinir sıkışmalarını işaret ediyor.

Halk arasında sık görülen sinir sıkışmaları çoğu zaman doktora sorulmadan, günü birliktedavilerle geçiştiriliyor. Oysa önemsenmeyen bu belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Murat Baloğlu, sinir sıkışmalarının nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Parmaklarda uyuşma ve karıncalanma varsa dikkat

Sinir sıkışmaları sıklıkla ellerde, el bileğinde, dirsekte, boyun ve omuz bölgelerinde olur. El bileğinden geçen bir kanalda oluşan sinir sıkışması, parmaklarda uyuşma, karıncalanma, iğne batması tarzında şikayetlere yol açar. Bu durum “karpal tünel sendromu” olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca boyun fıtıkları konusunda da dikkatli olunmalıdır. Bir hastada hem boyun fıtığı olup hem de el bilekte ya da dirsekte sinir sıkışması görülebilir. Boyun fıtığı tedavi edilirken diğer sorun ilerleyip, hasta için risk oluşturabilir.

Tedavi ertelenirse felç riski artıyor

Sinir sıkışması şikayetleri 7-10 gün sürebilir ancak 3 haftadan uzun sürüyorsa bunun nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Sinir sıkışmalarında erken tanı önem taşır. Geçiştirilen ve önemsenmeyen sinir sıkışmalarına doğru zamanda müdahale edilmezse kas atrofisi gelişir. Kas atrofisi gelişmesi durumunda; sinir o bölgedeki çalışmasını artık minimalize etmiş, dolayısıyla uyarı gelmediği için de kas erimesi başlamıştır. Kas erimesi, eklem ve koldaki kasların fonksiyonun azalması anlamına gelmektedir. Bu güçsüzlük kısmi felce kadar ilerleyebilir. Felç hali söz konusu olduğunda da hasta tedaviye gelse bile yapılacak cerrahi müdahaleler ve medikal tedaviler sınırlı kalacaktır.

Rahatlamak için ellerinizi havaya kaldırın

Sinir sıkışması sorunu olan kişiler kendilerini rahatlatmak için ellerini yukarıda tutmalıdır. Burada amaç venöz denilen kan dönüşümünü azaltmaktır. Eller aşağıya bırakıldığında kan aşağıya yönelir, bu da şikayetleri artırır. El bileklerini ve parmakları pompa tarzında açıp kapatmak kanı yukarı doğru pompalayacağı için kişi rahatlayacaktır. Gün içinde yaklaşık 15-20 dakika bu hareket yapılmalıdır. Sabit bir pozisyonda durmak yerine hareket edilmelidir. Dolaşımı artırmak hem rahatlatır hem de kasların çalışmasını sağlar.

Kapalı cerrahi sayesinde hızlı iyileşme

Sinir sıkışmaları, hafif, orta ve ağır şiddette derecelendirilir. Hafif ve orta şiddette genellikle ilk adım egzersiz ve medikal tedavidir. Ameliyat her zaman en son seçenektir. Ancak gerekli durumlarda uygulanır ve kapalı cerrahi tercih edilir. Yaş grubu ayırt etmeksizin her yaş grubuna uygulanabilen kapalı cerrahi, hasta konforu açısından büyük önem taşır. Kapalı cerrahide, 1 cm’lik küçük kesilerle sinir sıkışmalarına müdahale edilmektedir. Bir hazırlık aşaması yoktur; hastaya anestezi uygulanmaz. İşlem, uygulanan bölgeye göre değişmekle birlikte yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Genelde işlem sonrası hastaların dinlenmesi ve 3 gün sonra işe dönmesi tavsiye edilir. Komplikasyon riski çok azdır.