35 yaşında tarih yazdı !

35 yaşında tarih yazdı !
Güncelleme:

2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda (EuroBasket 2015) Litvanya'yı 80-63 deviren İspanya kupayı kaldırdı.

Yarı finalde Fransa’yı müthiş bir maç sonunda yenerek finale çıkan İspanya, şampiyonluğu o gün kazandığını ispatladı. Boğalar, ev sahibi karşısında 40 sayıyla kahraman olan, ardından da finale gelişine sürpriz gözüyle bakılan Litvanya önünde 25 sayıyla maça damgasını vuran Gasol ile mutlu sona ulaştı.

4 ülkede başlayan, finalleri Fransa’da oynanan Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda mutlu sona İspanya ulaştı, Litvanya’yı finalde 80-63 yenen Boğalar altını kaptı.

İspanya, zaten tecrübesiyle finalin favorisiydi ama rakibin bu noktaya gelmesine neden olan silahlarına karşı adeta ‘panzehir’ gibi bir kadroya sahip olması üstünlüğünü daha da artırdı.

Çeyrek finalde İtalya, yarı finalde ise Sırbistan karşısında Valenciunas’ın rakip uzunlara kurduğu üstünlük başroldeydi Litvanya için ama bu kez genç yıldızlarının karşısındaki isim Pau Gasol’dü. Maciulis ve Kuzminskas gibi iki forvetin fizik üstünlüğü rakiplerin başına dert oluyordu ama İspanya Rudy Fernandez gibi bir atlet, Clevar gibi savaşçı, bu silahı da etkisiz kılmıştı. Bir de Kalnietis, karşısında savunması zayıf, üzerine gidebileceği bir guard bulamayınca İspanya için altına uzanmak hiç de zor olmadı.

Gasol ilk dakikadan itibaren, kendisinden 12 yaş küçük Valenciunas’a mesaj vermeye başladı. Oyun kurucu pozisyonunda da Llull ile Rodriguez çok ağır basınca, İspanya daha ilk çeyrekte çift haneli farklara ulaştı. Litvanya’nın 7 top kaybı, İspanya’nın rakibine, ‘sertlik’ konusunda meydan okuması 34-18’de farkın 16’ya çıkmasını sağladı. Litvanya’nın farkı tek hanelere çekme çabası Mirotic’ten gelen iki üçlükle yanıtsız kalsa da, Maciulis devrenin son saniyesinde takımını bir kez daha umutlandırdı: 41-33.

‘Ben daha iyiyim’

Ancak İspanya ikinci yarının başında yine rakibine aynı mesajı verdi, ‘ben senden daha iyiyim’ dedi. Zaten devre sonunda attığı üçlüklerle maça tutunan Litvanya’ya, İspanya da aynı şekilde yanıt verince farkın 18 sayıya çıktığı maçın son çeyreğine de 60-43 girildi. Son periyotta Litvanya takımı da dahil herkes şampiyonu kabul etmiş şekilde oynadı, İspanyollar salondan 80-63 galip ayrılıp altına ulaştı.

Son 15 yıl içindeki 9. madalyası oldu İspanyollar’ın bu. Altın jenerasyonu sonuna kadar kullandılar. Bizim gibi 2001’deki Avrupa İkincisi kadroyu şu yaşlı, bu yaşlanacak diye dağıtmadılar, sahaya en iyileri çıkartıp, macera aramadan kral oldular.

12 yıl sonra gelen rövanş

İspanya ile Litvanya, Avrupa Şampiyonası’nda tam 12 yıl önce de finalde kozlarını paylaşmıştı. 2003 yılında İsveç’in ev sahipliğinde düzenlenen şampiyonada mutlu sona Litvanya ulaşırken, dün de sahada olan Pau Gasol’ün 36 sayı, 12 ribauntluk performansı takımını kurtaramamıştı.

Tartışmasız MVP

İspanya altın madalyaya ulaşırken, şampiyonanın en değerli oyuncusu da tartışmasız Pau Gasol oldu. 35 yaşındaki yıldız basketbolcu mükemmel geçirdiği ve özellikle yarı finaldeki 40 sayılık performansla herkesi kendisine hayran ettiği Avrupa Şampiyonası’nın finalinde de takımını sırtladı, maçı 25 sayı, 12 ribaunt, 4 asist, 3 blok ile bitirdi. En iyi beşte ise Gasol ile birlikte İspanya’dan Rodriguez, Fransa’dan DeColo, Litvanya’dan Maciulis ve Valenciunas yer aldı.

Tarihe geçti

İspanya’nın basketbol efsanesi Pau Gasol, dün Litvanya karşısında bir kez daha adını tarihe yazdırdı. Yıldız basketbolcu, final maçında attığı sayılarla 1030 sayı barajını geçti ve Avrupa Şampiyonaları tarihinde en skorer 3. isim olmayı başardı.

Bronz ev sahibinin

Avrupa Şampiyonası finallerine ev sahipliği yapan Fransa, üçüncülük maçında Sırbistan’ı 81-68 yendi ve bronz madalyanın sahibi oldu. Yarı finalde İspanya’ya uzatma sonunda yenilen Fransa’da turnuvanın en başarılı ismi De Colo yine yıldızlaştı ve Sırbistan potasına 20 sayı bıraktı. Gobert ise 15 sayı, 14 ribaunt, 3 blok ile devleşti.

İspanya’ya kupasını FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel verdi.

1-20150921083156.jpg

Milliyet