Pistler, dopingin gölgesinden kurtulamıyor

Pistler, dopingin gölgesinden kurtulamıyor
Güncelleme:

Türk atletizmi, son 8 yılda Süreyya Ayhan Kop'tan Aslı Çakır Alptekin'e kadar birçok önemli atletini doping illetine kaptırdı.

Türk atletizmi, doping kullanımı  nedeniyle yara almaya devam ediyor. Son 8 yılda Süreyya Ayhan'dan Aslı Çakır  Alptekin'e kadar bir çok önemli atlet, doping cezası alarak pistlere ara vermek  ya da veda etmek zorunda kaldı.
 
Süreyya Ayhan'ın 2007 yılında yarışmalardan ömür boyu men edilmesiyle  manşetlere taşınan doping, o tarihten bu yana sık sık gündemi meşgul etti. Uzun  mesafeden sprinte, uzun atlamadan çekice, farklı branşlarda başarı yolunda  verilen onca emek, doping kullanımı yüzünden heba oldu.
 
Uzun mesafede Süreyya Ayhan, Alemitu Bekele, orta mesafede Aslı Çakır  Alptekin ve Binnaz Uslu, çekiçte Eşref Apak, kısa mesafede Nevin Yanıt gibi  önemli atletler, doping kurallarını ihlal ettikleri için farklı bedeller ödedi.
 
Kadınlar 1500 metrede dünya ikincisi ve Avrupa şampiyonu Süreyya, 2007  yılında pistlerden ömür boyu men edilirken, Uluslararası Atletizm Federasyonu  (IAAF), 2008 yılında uygulamaya koyduğu biyolojik pasaport ile dopingin  tespitinde önemli yol katetti.
 
Uzun atlamada 2009 dünya üçüncüsü olan devşirme atlet Karin Melis Mey,  2012 Londra Olimpiyatları sırasında, dopingli olduğu tebliğ edilince, yarışlardan  çekilmek zorunda kaldı. Milli atlet, ilk ihlalden 2 yıl ceza aldı.
 
Bekele'den "sıtma" savunması 

 
Kadınlar 1500 ve 5 bin metrede Türkiye'ye Avrupa şampiyonlukları  yaşatan  Etiyopya asıllı milli atlet Alemitu Bekele, biyolojik pasaportunda  sapmalar olduğu gerekçesiyle 2013'te 4 yıl ceza aldı. Uluslararası Spor Tahkim  Mahkemesi'ne (CAS) giden ve kanındaki anormal değerlerin sıtma hastalığı  nedeniyle oluştuğunu savunan Bekele'nin, cezası 1 yıl 3 ay indirildi.
 
2004 Atina Olimpiyatları'nın çekiçte gümüş madalyalı ismi Eşref Apak,  yasaklı madde kullanımından 2 yıl müsabakalardan men edildi.
 
100 metre engellide Avrupa şampiyonu olan, 2012 Londra  Olimpiyatları'nın final koşarak Türk atletizm tarihinde kısa mesafede finale  çıkan ilk sporcu unvanını alan Nevin, 2013'ün ağustos ayında, yasaklı madde  kullandığı gerekçesiyle 2 yıl yarışmalardan men edildi. Nevin'in doping çilesi  bununla da bitmedi. Milli atletin cezası, ilk olarak Türkiye Milli Olimpiyat  Komitesi'nin (TMOK) başvurusuyla 2 yıl 6 aya, ardından da IAAF'ın başvurusuyla 3  yıla çıkarıldı.
 
Doping, geçen yıl da durmadı 

 
Türk atletizmi, 2014 yılında da, peş peşe gelen doping haberleriyle  sarsıldı. Kadınlar 1500 metrede Balkan şampiyonluğu bulunan ve gelecek vadeden  atletler arasında gösterilen Binnaz, pistlerden ömür boyu men edildi.
 
Türkiye, en büyük şoku, tarihinin ilk ve tek olimpiyat şampiyonu  atleti Aslı Çakır Alptekin'de yaşadı. Yasaklı madde kullanımı nedeniyle savunması  istenen Aslı, IAAF ve CAS arasında gidip gelen uzunca bir süreç sonunda,  müsabakalardan 8 yıl men cezası aldı.
 
Bu isimlerle birlikte, IAAF'ın geçen yıl yayımladığı cezalı atletler  listesinde, toplam 46 milli atlet yer aldı.
 
Elvan savunma verecek 

 
Olimpiyat ve dünya ikincisi, Avrupa şampiyonu Elvan Abeylegesse'ye,  doping şüphesiyle geçici tedbir konması, gündemi meşgul eden bir diğer doping  haberi oldu.
 
Türkiye'nin, uzun mesafede yetiştirdiği en önemli atletlerin başında  gelen Etiyopya asıllı atlet, örneklerinde geriye dönük yapılan inceleme sonucunda  stanozolol maddesine rastlandığı için savunma verecek.
 
IAAF'ın, Elvan'ın savunmasını geçerli bulmaması halinde Türkiye, bir  diğer yıldız atletini daha doping yüzünden kaybetmiş olacak.
 
Analiz yöntemlerinin gelişmesiyle yapılan geriye dönük incelemeler  sonucunda, sadece Türkiye'de değil, dünya sıralamasının üst basamaklarında yer  alan ülkelerde de onlarca sporcunun dopingli çıkmasından endişe ediliyor.