''Sporda şiddet istemiyoruz''

''Sporda şiddet istemiyoruz''

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağıtay Kılıç, "Sporumuzda şiddet istemiyoruz. Engellemek için de her adımı atacağız" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, sporda  şiddet istemediklerini ifade ederek, bunu engellemek için gereken her adımı  atacaklarını söyledi.
 
Bakan Kılıç, Belek Turizm Bölgesi'nde düzenlenen Merkez Hakem Kurulu  (MHK) Kış Semineri FIFA kokart takma töreninde yaptığı konuşmada, hakemlerin  işlerinin çok zor olduğunu belirterek, futbolun dünyada en çok takip edilen ve  hakkında yorum yapılan spor olduğunu ifade etti.
 
Futbol iyi ya da kötü nasıl tartışılırsa tartışılsın içinde hep  hakemlerin de yer aldığını belirten Kılıç, "Diğer spor dallarında da hakemler var  ama onların hakemleri bu kadar yoğun tartışılmıyor" diye konuştu.
 
Kılıç, futbolun dışındaki diğer spor dallarında da büyük mücadeleler  olduğunu, ancak bunların basında yeterince yer almadığını vurgulayarak, medya  yöneticilerine diğer spor dallarının da basında yer vermeleri için çağrıda  bulundu.
 
"Tartışmalar futbola katkı verecek şekilde olmalı"
 
Bakan Kılıç, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda milli takımdan büyük  beklentileri olduğunun altını çizerek, Türk hakemlerinin de büyük müsabakalar  yönetmesini istediğini belirtti.
 
Türk hakemlerinin yalnız final maçını yönetmesini istemediğini  söyleyen Kılıç, bunun sebebini de A Milli Futbol Takımı'nın finalde mücadele  etmesini istemesi şeklinde açıkladı.
 
"Televizyonda futbol tartışılacak ama öyle uzun soluklu tartışmalar  oluyor ki, konular öyle farklı yerlere gidiyor ki, futbol futbolluktan çıkıyor "  diye konuşan Bakan Kılıç, yapılacak tartışmaların futbola katkı verecek şekilde  olması gerektiğini vurguladı.
 
Kılıç, amaçlarının el birliği içerisinde Türk sporunu daha iyi  noktalara taşımak olduğunun altını çizerek, bu nedenle sporda eleştiri yapma  hakkının olduğunu, ancak eleştirinin dışına çıkma hakkının ise olmadığını  kaydetti.
 
"Yabancı hakem gereksiz"
 
Türk futbolunun ve hakemliğinin gelişimi için UEFA'nın hakem komitesi  üyesi olan hakem ve gözlemci eğitmeni Jaap Uilenberg gibi spor adamlarından  faydalanmanın doğru olduğunu belirten Bakan Kılıç, "Türk hakemliğini nasıl  geliştiririz konusunu konuşmalıyız, yabancı hakemi değil. Yabancı hakemlerle  beraber Türk hakemliğini ileri taşıyabiliriz ama yabancı hakem getirmek gereksiz  bir tartışmadır" diye konuştu.
 
Kılıç, hakemlerin sahada hata yapabileceğini dile getirerek, hataları  düzeltmek için yapılacak çalışmalara destek vereceklerini belirtti.
 
"Sporumuzda şiddet istemiyoruz"
 
Sezonun ilk yarısında futbolda bir takım hoş olmayan şeylerin  yaşandığını anımsatan Kılıç, şöyle devam etti: "İki şeyi Türk futbolunda artık duymamamız, söylemememiz gerekiyor.  Bir taraf asla ve asla 'hakem odasının yolunu tutacağım' demeyecek. Öbür taraf da  hiçbir zaman azminden bir şey kaybetmeyecek. Yani beraberce el ele, kol kola  futbolu ileri taşıyacağız. Hakem odaları izinle ziyaret edilecek yerlerdir.  Lütfen artık bu yönde hareket edelim. Böyle yaparsak daha başarılı oluruz."
 
Bakan Kılıç, şiddeti sahalarda görmek istemediklerini vurgulayarak,  "Sporumuzda şiddet istemiyoruz. Engellemek için de her adımı atacağız. Statlarda  şiddet, uygunsuz hareket ve özür dileyerek söylüyorum, küfüre karşı mücadelemiz  dinmeyecek. Milli servete zarar verenler, koltukları kıranlarla mücadelemiz  sonuna kadar sürecek. Çünkü onlar taraftar değil. Taraftarlık gönül verdiği  renkleri desteklemektir. Bu da sonuna kadar haktır. Zarar vermek, hakaret etmek,  şiddete girmek, bu kimsenin hakkı değildir. Kanunlarımızın ortaya koyduğu  uygulama neyse sonuna kadar takipçisiyiz. Yargının da takipçisiyiz. Şiddeti  sahalarda görmek istemiyoruz. Hep söylüyoruz ama söylemek yetmez. Bunu  uygulayacağız" değerlendirmesinde bulundu.
 
"Türk futbolunu daha iyi noktalara çıkarabiliriz"
 
Bakan Kılıç, futbol statlarının zeminleriyle ilgili çeşitli  tartışmaların olduğunu anımsatarak, futbol kulüplerinin kullandığı sahaların  bakanlığına bağlı olduğunu ancak bakımlarının ilgili kulüpler tarafından  yapıldığını ifade etti.
 
"Stat zeminlerinin daha da iyileştirilmesi için elimizden ne geliyorsa  yapmaya, destek vermeye hazırız" diye konuşan Kılıç, kendilerinin sorumluluktan  kaçmadığını, diğer herkesin de sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
 
Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet  Davutoğlu'nun sporu ve futbolu çok yakından takip ettiğini dile getirerek, "El  ele verirsek çok kısa zamanda Türk futbolunu daha iyi noktalara çıkarabiliriz.  İyi bir yerdeyiz ancak daha iyi noktalara çıkarabiliriz. Ay-yıldızlı bayrağımızın  daha üst noktalarda olması için gece gündüz koşacağız, çalışacağız" diye konuştu.
 
34 hakeme FIFA kokartı takıldı
 
Törende 34 hakeme 2016'da taşıyacakları FIFA kokartları takıldı. Hakemlerden Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Halis Özkahya, Mete Kalkavan,  Ali Palabıyık, Alper Ulusoy ve Deniz Ateş Bitnel'e kokartlarını Bakan Kılıç,  diğer hakemlere ise aralarında Antalya Valisi Muammer Türker, TFF Başkan Vekili  Servet Yardımcı, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Antalya Büyükşehir  Belediye Başkanı Menderes Türel ve diğer protokol üyeleri taktı.
 
Seminerin sonunda, MHK Danışmanı Jaap Uilenberg tarafından, hakemlere  Spor Toto Süper Lig maçlarında yaşanmış pozisyonların görüntülerinden oluşan  video testler ile yapılan hatalar hakkında bilgilendirmede bulunuldu.