Fenerbahçe avantaj peşinde

Fenerbahçe avantaj peşinde

Fenerbahçe, Monaco ile oynayacağı ilk maçtan avantaj elde etmek istiyor

Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında yarın Fransa'nın Monaco takımı karşısında rövanş için avantaj sağlamak istiyor.

Sarı-lacivertliler, 2016-2017 sezonunun ilk resmi maçına seyircisi  önünde çıkacak. Fenerbahçe ile Monaco arasında Ülker Stadı'nda oynanacak  karşılaşma saat 21.30'da başlayacak. Müsabakayı İspanya Futbol Federasyonundan  Jesus Gil Manzano yönetecek.
 
Spor Toto Süper Lig'de geride kalan 2015-2016 sezonunu ikinci sırada  tamamlayan Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalabilmek için ilk  engel olan Monaco'yu geçmek zorunda. Sarı-lacivertliler, Fransız temsilciyi  elemesi durumunda play-off turuna adını yazdıracak.
 
Fenerbahçe ile Monaco arasındaki eşleşmede, rövanş mücadelesi 3  Ağustos Çarşamba günü Fransa'da oynanacak.
 
Sarı-lacivertliler, Monaco müsabakasıyla 62 gün sonra resmi bir  karşılaşmaya çıkacak. Fenerbahçe, son resmi maçında 26 Mayıs'ta Antalya'daki  Ziraat Türkiye Kupası finalinde Galatasaray'la karşılaşmış ve rakibine 1-0  yenilmişti.
 
Pereira cezalı
Fenerbahçe'nin Monaco'yla yapacağı maçta, teknik direktör Vitor  Pereira cezası nedeniyle yedek kulübesinde yer alamayacak.
 
Pereira, geride kalan sezon UEFA Avrupa Ligi'nde Portekiz temsilcisi  Braga ile deplasmanda oynanan rövanş müsabakasının ilk yarısında hakeme itirazı  sonucu tribüne gönderilmişti.
 
UEFA Disiplin Kurulu tarafından 1 maç ceza alan Portekizli teknik  adam, Monaco eşleşmesinin ilk maçında takımının başında yer alamayacak.  Pereira'nın yerine yardımcısı Filipe Almeida'nın takımın başında sahaya çıkması  bekleniyor.
 
Pereira, geçen sezon da Atromitos'la Yunanistan deplasmanında oynanan  UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında cezası nedeniyle takımının başında  sahaya çıkamamıştı.
 
Fenerbahçe'de 6 eksik
Fenerbahçe'de, Monaco karşılaşması öncesi sakatlıkları ve cezaları  nedeniyle 6 futbolcu forma giyemeyecek.
 
Sarı-lacivertlilerde sakatlıkları bulunan kaleci Volkan Demirel, yeni  transfer İsmail Köybaşı ile son hazırlık maçında darbeye bağlı sakatlık geçiren  Robin van Persie'nin, Monaco karşısında oynaması beklenmiyor.
 
Fenerbahçe'de ayrıca, Braga maçında çift sarı karttan kırmızı kart  gördükten sonra hakem Ivan Bebek'e fiziki temasta bulunduğu için 31 Aralık  2016'ya kadar ceza alan, daha sonra cezasının bitiş tarihi 30 Eylül 2016'ya  çekilen Volkan Şen de forma giyemeyecek. Volkan'ın ayrıca sakatlığı da bulunuyor.
 
Braga maçında gördüğü kırmızı kart nedeniyle 3 maç ceza alan Alper  Potuk, Monaco karşılaşmalarında sahada yer alamayacak. Braga karşısında çift sarı  karttan oyundan atılan Mehmet Topal da cezasını Monaco karşısında ilk maçta  oynamayarak çekecek.
 
Fenerbahçe'de yeni sistem
Teknik direktör Vitor Pereira, hazırlık maçlarının tamamında denediği  3-5-2 sistemiyle takımını sahaya sürebilir.
 
Portekizli teknik adam, uzun yıllar 4'lü savunmayla sahaya çıkan  sarı-lacivertli takıma sistem değişikliğini sezon öncesi kampında aşılamaya  çalıştı.
 
Pereira, Yunan ekip Panathinaikos'la oynanan hazırlık maçında yüzüne  aldığı darbe nedeniyle dişi kırılan ve damağına dikiş atılan Brezilyalı kaleci  Fabiano Ribeiro'ya Monaco karşısında görev verecek. Fabiano'nun sahaya özel bir  maskeyle çıkacağı öğrenildi.
 
Sarı-lacivertlilerde, savunma üçlüsünde Simon Kjaer, Martin Skrtel ve  Roman Neustadter'in, orta saha 5'lisinin sağında Van der Wiel ve solunda Hasan  Ali Kaldırım'ın, orta sahanın ortasında Josef de Souza, Ozan Tufan ve Salih  Uçan'ın, forvet hattında ise Emmanuel Emenike ile Jose Fernandao'nun görev  yapması bekleniyor.
 
Yeni transferler siftah yapacak
Fenerbahçe'nin yeni transferleri, Monaco karşısında görev almaları  durumunda sarı-lacivertli formayla ilk resmi maçlarına çıkacak.
 
Sarı-lacivertliler, yeni sezon öncesi Liverpool'dan Martin Skrtel,  Schalke 04'ten Roman Neustadter, Paris Saint Germain'den Gregory Van der Wiel,  Beşiktaş'tan İsmail Köybaşı ve Sivasspor'dan Aatif Chahechouhe'yu kadrosuna  katmıştı.
 
Kiralık sözleşmeleri sona erdiği için takıma dönen Salih Uçan ile  Emenike, görev alması durumunda uzun zaman sonra resmi maçta sarı-lacivertli  formayı terletecek.
 
Fenerbahçe Avrupa'da 205. sınavda   
Sahasında yarın Fransa'nın Monaco takımını konuk edecek Fenerbahçe, Avrupa’da  205. sınavına çıkacak.
 
Avrupa kupalarında 42. sezonuna başlayacak sarı-lacivertliler, bugüne  dek çıktığı 204 maçın 73'ünü kazanırken, 42 kez rakipleriyle berabere kalıp 89  defa sahadan mağlubiyetle ayrıldı.
 
Fenerbahçe bu maçlarda rakip filelere 253 gol gönderirken kalesinde 308 gol gördü.
 
Sarı-lacivertlilerin Avrupa'da kulvarlarına göre oynadığı 204 maçta  aldığı sonuçların tablosu şöyle:
 
Organizasyon              O     G    B    M    A     Y
UEFA Kupası               54    18   10   26   72    91     
UEFA Avrupa Ligi          40    21   12   7    55    35     
Şampiyon Kulüpler Kupası  33    9    4    20   30    70     
Şampiyonlar Ligi ön eleme 28    11   9    8    43    31     
UEFA Şampiyonlar Ligi     40    11   6    23   42    70     
Kupa Galipleri Kupası     9     3    1    5    11    11     
TOPLAM                    204   73   42   89   253   308    
 
İç sahada 102. maç
Fenerbahçe sahasında Avrupa kupalarında 102. maçını oynayacak.
Sarı-lacivertliler, iç sahada 1959 yılından bu yana Avrupa kupalarında  oynadığı 101 maçta 49 galibiyet elde etti, 21 beraberlik yaşadı ve 31 yenilgi  aldı.
 
İç saha maçlarında rakip fileleri 147 kez havalandıran Fenerbahçe,  kalesinde ise 114 gol gördü.
 
Sarı-lacivertlilerin, Avrupa kupalarında ev sahibi takım sıfatıyla  oynadığı 101 maçta aldığı sonuçların oluşturduğu tablo ise şu şekilde:
 
Organizasyon               O     G    B    M     
UEFA Kupası                27    14   4    9     
UEFA Avrupa Ligi           20    11   6    3     
Şampiyon Kulüpler Kupası   16    6    3    7     
Şampiyonlar Ligi ön eleme  14    6    5    3     
UEFA Şampiyonlar Ligi      20    9    2    9     
Kupa Galipleri Kupası      4     3    1    0     
TOPLAM                     101   49   21   31    
 
Avrupa kupalarındaki başarıları

Avrupa'daki en büyük başarısını UEFA Avrupa Ligi'nde yarı final  oynayarak elde eden sarı-lacivertliler, UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Kupa  Galipleri Kupası'nda ise birer kez çeyrek finalde mücadele etti.
 
Tarihinde Avrupa'da bir yarı final, iki kez de çeyrek final gören  Fenerbahçe, ilk büyük başarısını 1963-1964 sezonunda yaşadı.
 
Yugoslav teknik direktör Miroslav Kokotovic yönetimindeki Fenerbahçe,  Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda Rumen ekip Petrolul Ploiesti ve Kuzey İrlanda  takımı Linfield'i eleyerek çeyrek finale yükseldi. Sarı-lacivertliler, çeyrek  finalde Macarların ünlü takımı MTK Budapeşte'yle karşılaştı. İlk maçı deplasmanda  2-0 kaybeden Fenerbahçe, İstanbul'da rakibini 3-1 mağlup etti. O zamanki kural  gereği yarı finale çıkacak takımı tarafsız sahada yapılacak maç belirledi.  İtalya'da oynanan maçı 1-0 kaybeden Fenerbahçe, yarı finalin eşiğinden döndü.
 
Fenerbahçe, 2007-2008 sezonunda ise Arthur Zico yönetiminde UEFA  Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynadı. Sarı-lacivertliler, iyi bir performans  sergilediği sezonda İngiltere'nin Chelsea takımını İstanbul'da ilk maçta 2-1  yendi. İkinci maçı Londra'da 2-0 kaybeden Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne  çeyrek finalde veda etti.
 
Sarı-lacivertliler, Avrupa'daki en büyük başarısını ise Aykut Kocaman  yönetiminde UEFA Avrupa Ligi'nde yaşadı. Kocaman'ın öğrencileri, 2012-2013  sezonunda yarı final oynadığı organizasyonda finali kıl payı kaçırdı. İlk maçta  Kadıköy'de 1-0 yendiği Portekiz'in Benfica takımına deplasmanda 3-1 kaybeden  Fenerbahçe, Avrupa'da final oynama şansını yakalayamadı.
 
En golcü Alex, en çok forma giyen Volkan Demirel

Fenerbahçe'de Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcu unvanı Alex de  Souza'da.
Sarı-lacivertli takımdan ayrıldıktan sonra kariyerini ülkesi  Brezilya'da noktalayan Alex, 61 Avrupa kupası maçında 15 gol kaydetti.
 
Sarı-lacivertli formayı Avrupa kupalarında en fazla giyen futbolcu ise  Volkan Demirel. Takımda 15. sezonunu geçiren tecrübeli file bekçisi, Fenerbahçe  formasıyla Avrupa kupalarında 74  maçta görev yaptı.
 
En farklı galibiyet ve yenilgiler
Sarı-lacivertliler, Avrupa kupalarındaki en farklı galibiyetlerini  1994-1995 sezonu UEFA Kupası ön eleme turunda Azerbaycan'ın Turan, 2006-2007  sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Faroe Adaları'nın B36 Torshavn  ve 2008-2009 sezonu Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Macaristan'ın MTK  Budapeşte takımına karşı 5-0'lık skorlarla aldı.
 
Fenerbahçe en farklı yenilgisini ise 1975-1976 sezonunda UEFA Şampiyon  Kulüpler Kupası'nda Benfica karşısında 7-0'lık skorla yaşadı.  Sarı-lacivertlilerin, 1992-1993 yılında UEFA Kupası ikinci turunda 1-0 kazandığı  maçın rövanşında, Çek Cumhuriyeti ekibi Sigma Olomouc'a karşı 7-1'lik yenilgisi  de bulunuyor.
 
Fenerbahçe'nin Avrupa'daki ilkleri
Fenerbahçe'nin Avrupa kupalarındaki bazı başarıları ve ilkleri şöyle:
 
Fenerbahçe, Avrupa kupalarındaki ilk maçını Şampiyon Kulüpler  Kupası'nda 13 Eylül 1959'da Macaristan'ın Csepel takımına karşı oynadı.
 
Avrupa kupaları tarihinde ilk galibiyetini 23 Eylül 1959'da Macar  Csepel takımı karşısında alan sarı-lacivertliler, Türk takımlarının ilk deplasman  galibiyetini de bu maçta elde etti. Fenerbahçe, Şampiyon Kulüpler Kupası 1.  turunda Macaristan'da Csepel'i 3-2 yenerek kupanın dışına itti.
 
Fenerbahçe, Türkiye'yi Avrupa Kupa Galipleri Kupası ve UEFA  Kupası'nda temsil eden ilk takım oldu.
 
Sarı-lacivertliler, 1996-1997 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde  grup maçında İngiliz ekip Manchester United'ı İngiltere’de 1-0 yenerek, rakibinin  40 yıl ve 56 maçlık Avrupa kupalarında kendi sahasında yenilmezlik rekorunu sona  erdirdi. Fenerbahçe ayrıca, 1985-1986 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası 1.  turunda Michel Platini'nin forma giydiği ve Avrupa'nın en önemli takımlarından  biri olarak gösterilen Fransa ekibi Bordeaux'yu deplasmanda 3-2 yenip İnönü  Stadı'nda da 0-0 berabere kalıp eleyerek tarihi bir zafer elde etmişti.
 
UEFA Kupası tarihinin ilk golünü 1971-1972 sezonunda İnönü Stadı'nda  oynanan Fenerbahçe-Ferençvaroş maçında sarı-lacivertli futbolcu Yaşar Mumcu attı.
 
Fenerbahçe'nin Avrupa kupaları tarihindeki ilk golünü Can Bartu,  100. golünü İsrailli Haim Revivo ve 200. golünü Brezilyalı Fabio Bilica kaydetti.

Etiketler Fenerbahçe Monaco