İşte Vitor Pereira'nın takımı

İşte Vitor Pereira'nın takımı

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira'nın sistem başarısı istatistiklere de yansıdı, birçok alanda ciddi rakamlara ulaştı.

Sezonun ilk yarısında 3 kulvarda da hedeflerini tutturan Fenerbahçeli futbolcular yeni hocalarının planlarını harfiyen yerine getirdi. Sow’un gidişiyle birlikte pas oyunu ve topa sahip olmaya yönelik bir anlayışı takıma oturtmaya çalışan Pereira’nın düşünceleri büyük ölçüde gerçekleşti.

Sezona Vitor Pereira ile yeni bir sayfa açarak başlayan Fenerbahçe, kısa sürede iyi bir reaksiyon verdi. Üç kulvarda da yoluna emin adımlarla devam eden sarı-lacivertlilerde, Portekizli hocanın sahaya koymak istediği sistem başarıyla işledi.

Pereira’nın kafasındaki oyun planının ilk etapta hedefe ulaştığı istatistiklere de yansıdı. İlk olarak çift forvet düzenini kurgulayan, daha sonra Moussa Sow’un gidişiyle tek forvete dönmek zorunda kalan Vitor Pereira, her ikisinde de pas oyunu ve topa sahip olmaya yönelik bir sistem hesapladı.

OPTA’nın verilerine göre, ligin ilk 17 haftasında yüzde 80 pas isabeti yakalayan sarı-lacivertli ekip, 7 bin 200 toplam pasın 5 bin 806’sında isabet bulmayı bildi. Bu pasların içindeki en önemli şifre, pas yönleri oldu. 47 yaşındaki antrenörün düşündüğü gibi topu 3. bölgede yani rakibin ceza sahasında oynayan Fenerbahçeli futbolcular, yüzde 73’lük bir oran sağladı. Ayrıca ileriye dönük pas isabetinde yüzde 38 isabet tutturarak, Beşiktaş ile beraber bu konuda en iyisi oldular.

Duran topa bağımlı değil

Geriye dönük sadece yüzde 12 pas kullanan Pereira’nın öğrencileri, 90 dakika başına 427.8 pasla başarılı bir oran yakaladı. Hücumda da yeni bir düzen kuran Portekizli antrenör, duran toplara bağımlı bir takım yerine organize bir sistem kurguladı. Buna göre Fenerbahçe, ceza sahası içinden 21 gol bulurken, duran toplardan sadece 2 golü hanesine yazdırdı.

Şut bereketi

Teknik Direktör Vitor Pereira’nın sezon başından beri uygulattığı yeni sistemde şut önemli bir ayrıntı oldu. Fenerbahçe, bu alanda da aktif bir görüntü çizdi. Toplam 220 şut ile ligin en iyisi olan sarı-lacivertliler, isabet bulmada biraz sıkıntı yaşadı. 92’lik isabet sayısı, gol sayısını artırmaya yetmedi. Bu şutlardan sadece 27 gol çıktı.

Sert oyun

Rakipten topu çalmak için hızlı ve sert pres uygulayan Fenerbahçe’nin bu yapısı rakamlara da yansıdı. Alves, Kjaer’i, Mehmet Topal ve Souza savunmada en aktif isimler olurken, 340 faul yapıldı. Sarı-lacivertliler 290 faule maruz kaldı.

Savunma sivrildi

Fenerbahçe’nin ilk yarı savunma yönü de dikkat topladı. Sarı-lacivertliler, defansif açıdan ligin en iyisi oldu. 17 haftada sadece 13 gol kalesinde gören Pereira’nın ekibi, maç başına 0.8’lik çok başarılı bir ortalama yakaladı. Bunun yanında, Pereira’nın istediği hızlı ve agresif pres savunması da işe yaradı. 339 top kapma girişiminin 230’u yani yüzde 68’i başarı olarak geri döndü. Bin 996 ikili mücadeleden bin 75’ini kazanarak yüzde 53’lük bir oran daha tutturan Fenerbahçeli futbolcular, hava topu mücadelesinde de yüzde 61’lik başarı sağladı.

Yüzde 55’lik bir oran sağladı

Pereira’nın genel oyun planında topa sahip olan bir takım isteği, ilk yarıda meyvelerini verdi. Fenerbahçe, 17 maçın ortalaması alındığında yüzde 55’lik bir oran sağladı. Bu alanda Beşiktaş ile beraber ligin en iyisi olan sarı-lacivertliler, kendi yarı sahasında yüzde 89.8 ve rakip yarı sahada yüzde 78’lik bir topa sahip olma oranına imza attı.

Milliyet