En çok satan cep telefonunda birincilik el değiştirdi

En çok satan cep telefonunda birincilik el değiştirdi
Güncelleme:

Dünya genelinde en çok satan akıllı telefon markaları sıralaması bir kez daha değişti. İşte dünya üzerinde tüketicilerin en çok tercih ettiği 5 akıllı telefon markası...

Tüketici elektroniği pazarının en güçlü satış ağına sahip akıllı telefonlarda zirve uzun bir zaman sonra ilk kez değişti.

Böylelikle son 13 yıldır akıllı telefon pazarına ambargo koyan Samsung, 2010'dan bu yana ilk kez liderliğini kaybetti. ABD'li teknoloji devi Apple ise bu hegemonyayı kırmayı başaran şirket olarak kayıtlara geçti.

2023'ün 4. çeyreğinde 80,5 milyon adetlik teslimat gerçekleştiren Apple, yüzde 24,7 pay almayı başardı. Aynı dönemde Samsung ise 53 milyon adet akıllı telefon teslimatı ile yüzde 16,3'lük pazar payında kaldı.

Uzun bir süredir kan kaybeden bu sektör yavaş yavaş toparlanmaya girerken, yalnızca Apple'ın yükselişi değil Çinlilerin Güney Koreli devden pazar payı çalması da Samsung'un önündeki önemli engellerden oldu.

Pazarda toparlanma sürüyor

Genel olarak, küresel akıllı telefon pazarı zorlu olmaya devam ediyor ancak ivme hızla toparlanmaya doğru ilerliyor. International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker'ın ön verilerine göre küresel akıllı telefon sevkiyatları 2023'te yıldan yıla %3,2 düşüşle 1,17 milyar adede geriledi. Bu, büyük ölçüde makroekonomik zorluklar ve yılın başlarında artan envanterin etkisiyle on yılın en düşük tam yıl hacmine işaret etse de, yılın ikinci yarısındaki büyüme, 2024 için beklenen toparlanmayı pekiştirdi. Dördüncü çeyrekte ise (4Ç23) yıllık bazda %8,5 büyüme ve %7,3'lük büyüme tahmininin üzerinde 326,1 milyon sevkiyat gerçekleşti.

"Agresif takas teklifleri ile büyüdü"

IDC'nin Worldwide Tracker ekibinin Araştırma Direktörü Nabila Popal, "2023'ün ikinci yarısında Transsion ve Xiaomi gibi düşük kaliteli Android oyuncularından gelişmekte olan pazarlardaki hızlı büyümeden kaynaklanan güçlü bir büyüme görsek de, en büyük kazanan açıkça Apple oldu" dedi.

Popal, "Apple, ilk 3'te her yıl pozitif büyüme gösteren tek oyuncu olmakla kalmıyor, aynı zamanda ilk kez her yıl 1 numarada yer alıyor. Tüm bunlar, artan düzenleyici zorluklarla karşı karşıya kalmasına ve en büyük pazarı olan Çin'de Huawei'nin yenilenen rekabetine rağmen. Apple'ın devam eden başarısı ve dayanıklılığı, büyük ölçüde, şu anda pazarın %20'sinden fazlasını temsil eden, agresif takas teklifleri ve faizsiz finansman planları tarafından desteklenen premium cihazların artan eğiliminden kaynaklanıyor" yorumunda bulundu.

2023'ün sürprizini Çin yaptı

Akıllı telefon sevkiyatlarında en yüksek payı alan ilk 5 şirkete baktığımız zaman 2023'ün en büyük sürprizi olarak Çinli Transsion'un öne çıktığı görüldü. Geçtiğimiz yıl yüzde 6'lık bir paya sahip olan Çinli oyuncu, bu yılın son çeyreğinde 28.2 milyon, yıl toplamında ise 94.9 milyon adetlik akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirerek yıl genelinde 5. sıradan kendisine yer buldu.

Hisse değeri düşüyor
Akıllı telefon pazarında elde ettiği bu büyümeye karşın Apple son aylarda hisse değeri liderliğini Microsoft'a kaptırdı. iPhone 15'in gücü ve son çeyrekteki büyük satış rakamlarına rağmen, Çinlilerin büyümesi ABD'li şirketin hisse değerlerine etki etmiş durumda.