Ankara Büyükşehir Belediyesi korkunç iddiayı böyle yalanladı

Ankara Büyükşehir Belediyesi korkunç iddiayı böyle yalanladı
Güncelleme:

Ankara Büyükşehir Belediyesi MHP’li meclis üyesi Ilıkan’ın “Tıbbi atıklar bertaraf edilmiyor, sulara karışıyor” iddiasına yanıt geldi. Belediyenin atıklarını imha eden ITC’nin Genel Müdürü Akdağ, “Günlük toplayıp yakıyoruz. 20 milyon PCR ve antikor testi yakıldı” dedi.

Resmi verilere göre hastane, poliklinik ve laboratuvarlarda yılda 9 bin tona yakın tıbbi atığın üretildiği Ankara’da, atıkların bertaraf süreci tartışma konusu oldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, tıbbi atıkların bertaraf edilmediğini ve atık sulara karıştığını, tesislerin 1 Ocak 2018 ile 1 Haziran 2020 tarihleri arasında kapalı kaldığını öne sürdü.

Ilıkan’a yanıt, Ankara’da belediyenin tıbbi atık bertaraf işini ihale ettiği şirketten geldi. ITC Genel Müdürü Tolga Akdağ, şu bilgileri verdi: “Sincan’daki tesisimizde Ankara’da 7 bin noktadan toplanan atıkları yakıyoruz. Çıkan gazı öngörülen emisyon standartlarında atmosfere bırakıyoruz. Bacanın üzerinde emisyon ölçüm cihazı yer alıyor. 7/24 online olarak bakanlığa bilgi aktarıyor.”

Pandemi döneminde tıbbi atıkların azaldığını ifade eden Akdağ, “Salgının başından beri 9 ayda yaklaşık 20 milyon PCR ve antikor testini hastane arşivlerinden toplayıp yaktık” ifadelerini kullandı.

İDDİA DOĞRU DEĞİL

ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan da konuyla ilgili açıklama yaptı. Tıbbi atığı olan işletmelerin düzenli olarak denetlendiğini belirten Aslan, şunları kaydetti: “Ankara’da tıbbi atıkların gömülmesi gibi bir durum söz konusu değil. Tıbbi atıkların tamamı yakılıyor. Tesisin 1 Ocak 2018 ile 1 Haziran 2020 tarihleri arasında 252 gün kapalı kaldığı iddiası ifade olarak doğru değil.”

Birgün