Şişli'de İdil Biret Vakfı kuruluyor

Şişli'de İdil Biret Vakfı kuruluyor
Güncelleme:

Dünyaca ünlü piyanist ve devlet sanatçısı İdil Biret adı, Şişli’de kurulacak olan ''İdil Biret Vakfı'' ile ölümsüzleşirken, 75 yıllık arşivi de korunarak müzik ve sanat dünyasının gelişmesine katkı sunmak amacıyla halka açılacak.

İdil Biret’in 75 yıllık müzik ve sanat arşivi, Şişli sınırları içinde kurulacak olan İdil Biret Vakfı’na devredilerek halka açılıyor. Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in de Vakıf binasını ziyaret ederek, desteklerini sunduğu ve İdil Biret’in eşi Şefik Büyükyüksel’in öncülüğünde kurulacak olan Vakıf, klasik müzik dünyasına önemli katkılar sunacak. 

İdil Biret’in arşivinde Cumhuriyet müzik devrimi tarihine ışık tutan çok değerli belgeler bulunuyor. Bunlar arasında 1948 yılında TBMM tarafından İdil Biret’in yurt dışı eğitimi için çıkarılan kanunla ilgili yazılar, Fransa’da eğitimde olduğu dönemdeki öğretmenleri, Fransız pedagogu Nadia Boulanger ile büyük Alman piyanisti Wilhelm Kempff’in mektupları, önemli bestecilerimizden Adnan Saygun, Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, devlet yetkilileri Hasan Ali Yücel, Cevat Memduh Altar gibi isimlerle yazışma belgeleri, İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, Avrupa Parlamentosu Başkanı Simon Veil ve diğer devlet büyüklerinden gelen yazılar, Cumhurbaşkanlarımız İsmet İnönü, Celal Bayar ve Belçika ana kraliçesi Elisabeth’in ithafları, Fransa, Polonya ve Türk devleti tarafından İdil Biret’e verilen nişanlar, Rus Çaykovski ve Gnessin konservatuvarlarından takdirname ve nişan, ABD Kongre Kütüphanesinin Biret’in Başkan Kennedy’nin öldürüldüğü gün Boston Senfoni Orkestrası ile verdiği konser kaydının Amerika tarihinin en değerli kayıtları arasına alındığını bildiren yazısı ve daha pek çok değerli belge bulunuyor. 

Vakıf, genç müzisyenleri de destekleyecek 

Kurulan Vakıf ile İdil Biret’in 75 beş yıllık arşivinin muhafazası, tasnifi ve kamuya açılması planlanırken, tablo koleksiyonunun da muhafazası amaçlanıyor. 

İdil Biret’in çok değerli nota ve kitap koleksiyonunun, verdiği 2 binden fazla konserin programlarının, 1959-2021 arasında Vega, Decca, Atlantic, EMI, Naxos, IBA firmaları için yaptığı 200 saati aşan ses ve video müzik kayıtlarının ve yazılı hatıratının korunması ve değerlendirilmesi amaçlar arasında. 

Ayrıca, Vakıf merkezindeki 4 bin adet LP ve CD koleksiyonunun muhafazası ve bunlardan yararlanılarak müzik dinletileri yapılması, Biret’in tarihi kuyruklu piyanolarında (1889 Fransız yapısı Pleyel, 1916 Rus yapısı Schröder) oda müziği konserleri düzenlenmesi gibi çalışmalar yapılması da planlanıyor.  

Vakfın ana kuruluş amaçlarından biri de; genç müzisyenlerin yetiştirilmesi. Vakıf genç, başarı vadeden yetenekli piyanistlerin seçilerek müzik hayatlarında desteklenmesi; konservatuarlar, üniversiteler, diğer eğitim, sanat kültür kurumları ve ilgili kişilerle ortak projeler yürütmek gibi özel amaçlara da sahip.