12 KPSS sorusu müfredatta yok !

12 KPSS sorusu müfredatta yok !

KPSS 2014 tarih sorularından 12′sinin müfredatta olmadığı ortaya çıktı.

Memurlar-KPSS 2014 Tarih soruları memur adayları için tam anlamıyla fiyaskoyla sonuçlandı. Müfredatta olmayan 12 soruyla karşı karşıya kaldıkları için şaşkına dönen KPSS adayları, yıl boyunca anlatılmayan konulardan çıkan bu soruları beklemiyordu. Memuruz.Net yazarı Cavit Ardıç, KPSS adaylarını çileden çıkaran o soruları ve cevaplarını açıklıyor.

Memuruz.net sitesinden Eğitim Uzmanı Cavit Ardıç'ın aktardığına göre KPSS 2014 Tarih soruları memur adaylarının diline düştü. KPSS adayları, müfredatta olmayan ve yıl boyunca anlatılmayan konulardan 12 soru çıkmasına anlam veremedi. Beklemedikleri yerden çıkan çok sayıdaki soru nedeniyle sınav stresi yaşayan ve paniklediği için zaman kaybeden memur adaylarışimdi tarih soruları ve cevaplarını test etmek istiyor.

İşte Memuruz.Net yazarı eğitim uzmanı Cavit Ardıç’ıntarih soruları değerlendirmesi.

Öncelikle geçmiş olsun arkadaşlar. Zor bir tarih sınavıyla karşılaşmışsınız. ÖSYM her yıl bir dersle eler. Bu yıl tercihini tarihten yana kullanmış. Ancak üzülmeyin tarihe herkes takıldığı için diğer dersler (Türkçe,  Matematik, Coğrafya, Vatandaşlık) belirleyici olacak. Öğrencilerimizin aklında kalan soruları değerlendirdiğimizde soruların gerçekten zor müfredat dışı ve alışılmışın dışında olduğunu gördük. Hatta bir ara ÖABT Tarih sorularının ÖSYM tarafından karıştırılıp bu sınavda uygulandığı fikrine bile kapıldık.

Soruları incelediğimizde aşağıda yazdığım 12 sorunun hemen hemen hiçbir KPSS kitabında olmadığını hatta birçok tarih öğretmeninin de bu soruları anlatmadığını gördük;

1) Şehname adlı eserde geçen Kağan’ın adı

2) Uygurlarda hükümdarların “Ay” ünvanını kullanmasına neden olan dini

3) Gaziyan-ı Rum sorusu

4) Kadı Burhaneddin sorusu

5) “Voynuk” sorusu

6) İnebolu Limanı sorusu

7) Atatürk döneminde tamamlanamayan demiryolu sorusu

8) “İstiklal Harbimiz” adlı kitabın yazarı sorusu

9) Prof Malche sorusu

10) Zeytindağı sorusu

11) Mustafa Abdülcemil Kırımlıoğlu sorusu

12) İlk internet sorusunun

Bunun dışında kalan aşağıda paylaştığımız 15 sorunun müfredat içerisinde olduğunu ve diğerlerine nazaran daha kolay olduğunu gördük;

1) Gazneliler sorusu

2) Padişahın sürgün yetkisinin kalktığı soru

3) Yeşilköy Antlaşması sorusunun

4) Tarhuncu Ahmet Paşa sorusunun

5) Seyfiyye sınıfı sorusunun

6) Mecelleyle alakalı sorunun

7) Tanzimatın ilanıyla alakalı sorunun

8) Misakı Milliyi tanıyan ilk Avrupa ülkesi sorusunun

9) Demokrat Parti sorusunun

10) Mübadel sorusunun

11) CENTO sorusunun

12) Brest Litovsk Antlaşması sorusunun

13) 31 Mart vakası sorusunun

14) Karadeniz Ekonomik İşbirliği sorusunun

15) Halkevleri sorusunun

“YAYINLARA VE HOCALARINIZA KIZMAYIN”

Değerli memur adayları serinkanlı olmanızı ayrıca yayınlara ve hocalarınıza kızmamanızı istiyorum. Çünkü burada sistemin dışına çıkan onlar değil ÖSYM’nin kendisidir. Senaryoyu terse çevirecek olursak bundan 6 ay önce hocanız bu bilgilerden bahsediyor olsa muhtemelen dersanenizin idaresine inecek ve bu hocayı değiştirin müfredatın dışındaki konuları anlatıyor diyecektiniz. Ya da çalıştığınız kaynak bu konuları anlatıyor olsa arkadaşlarınıza tavsiye etmeyecektiniz ve muhtemelen cümleleriniz şöyle olacaktı “sakın bu yayından çalışmayınız gereksiz çok ayrıntı var insanın kafasını karıştırıyor” diyecektiniz. Konuşmamın başında da belirttiğim gibi bu sınavda Tarih dışındaki diğer derslerle birbirinize üstünlük sağlayacaksınız. Ayrıca herkesin zorlandığını söylediğim 12 sorudan ne kadar doğru yaparsanız o kadar standart sapmanız yükselecek.

memuruz.net