80 YIL SONRA GELEN VEFA -SAMSUN'DA ONUR ANITI'NI YAPAN AVUSTURYALI HEYKELTIRAŞ HEINRICH KRIPPEL'IN ADI, ANITIN BULUNDUĞU CADDEYE VERİLDİ

80 YIL SONRA GELEN VEFA     -SAMSUN'DA ONUR ANITI'NI YAPAN AVUSTURYALI      HEYKELTIRAŞ HEINRICH KRIPPEL'IN ADI, ANITIN      BULUNDUĞU CADDEYE VERİLDİ

Dünyanın ikinci heykeli olma özelliğini taşıyan Onur Anıtı'nı (Atatürk Anıtı) yapan Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'ın adı, Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger'in talebi doğrultusunda anıtın bulunduğu caddeye verildi.

Dünyanın ikinci heykeli olma özelliğini taşıyan Onur Anıtı'nı (Atatürk Anıtı) yapan Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'ın adı, Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger'in talebi doğrultusunda anıtın bulunduğu caddeye verildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halka İlişkiler Müdürü Şenol Kocatepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun Cumhuriyet Parkı içinde bulunan Onur Anıtı'nın 1925-1931 yılları arasında parasını Samsun halkının ödeyerek Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'a yaptırıldığını söyledi.

Avusturma Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger'in 11 Ekim 2011 tarihinde yaptığı Samsun gezisinde 5 Nisan 1945 yılında hayatını kaybeden heykeltıraş Heinrich Krippel'in isminin bir caddeye verilmesini talep ettiğini belirten Kocatepe, şöyle konuştu:

"Bakan Michael Spindelegger, Avusturya'da bir çok cadde ve sokağa Türk sanatçı ve bilim adamlarının isminin verildiğini ifade ederek, resmi yazı ile belediyemizden Avusturyalı heykeltıraşın isminin Samsun'da bir sokağa verilerek yaşatılmasını istedi. Bizde bu talebin yerine getirilmesi noktasında Dışişleri Bakanlığımıza görüş sorduk ve bakanlık bir sakıncasının bulunmadığını belirtti. Bunun üzarine 11 Şubat 2011 tarihinde gerçekleştirilen Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında heykeltıraş Heinrich Krippel'in isminin anıtın hemen yanında bulunan caddeye verilmesi oy birliği ile karara bağlandı."

Cumhuriyet Parkının girişine üzerinde "Heinrich Krippel Caddesi" yazan bir levha asarak ünlü heykeltıraşın hatırlanmasını ve isminin yaşatılmasını istediklerini vurgulayan Kocapete, Onur Anıtı ilgili şu bilgileri verdi:

"Cumhuriyet Parkı'nın içinde yer alan ve Samsun'un simgesi haline gelen Onur Anıtı dünyada ikincidir. Samsun halkı tarafından Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel'e 1931 tarihinde yaptırılmıştır. Bronzdan yapılmış heykel, kaidesiz 4.75 metre, kaideli 8.85 metredir. Büyük bir kaide üzerinde şahlanan bir at üstünde, Atatürk'ü bütün heybeti ile görmek mümkündür. Gururlu bir anlatımla batıya ve çok uzaklara dikilen bakışları azim doludur. Şahlanan atın üzerinde dimdik bir vücut oturmaktadır. Bu oturuşta korkusuzluk ve Türklüğün gücü vardır. Sert çelik bir kol kılıca uzanmıştır. Bu anıt tümüyle Atatürk'ü anlatmış, kuvvetin, azmin, cesaretin ve üstünlüğün simgesi olmuştur. Kaidenin yanlarında iki kabartma ve öteki yanlarında da yazılar vardır. Kabartmanın birinde, iskelede sandalın yanında bulunan kişiler görülmektedir. Bu insanlar, mermi ve cephane taşımaktadır. Arkalarında, bir de top arabasının bulunması, savaş anını canlandırdığını gösterir. Diğer kabartmanın ortasında Atatürk, tüm özellikleri ile dimdik, büyük bir zafer simgesi olarak durmaktadır. Başı halka dönük, halk ile el ele bulunmaktadır. Yanları Türk ulusunun yaşlısı, köylüsü, kentlisi ile doludur."