‘Ahmet Davutoğlu tehlikeli ve deli’

‘Ahmet Davutoğlu tehlikeli ve deli’

Ahmet Davutoğlu, 2010 yılında yayınlanmaya başlayan Wikileaks belgelerinde adı geçen Türk siyasetçilerinden biriydi.

2010 yılında yayınlanmaya başlayan Wikileaks belgelerinde Türk siyasiler de yer aldı. Bu isimlerden biri de bugün başbakan olarak ismi duyurulan Ahmet Davutoğlu idi. ABD’li diplomatların ağzından çıkan sızıntılarda, Türkiye’nin o dönemdeki Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için “Tehlikeli ve deli” ifadelerini kullanıldı. Belgede bugün Başbakan olarak ilan edilen Ahmet Davutoğlu’nun dışişleri politikası için “Türkiye’nin ekseni doğuya kayıyor. AB’ye üye olması zor” ifadelerine yer verildi.

ABD DAVUTOĞLU’NUN NEO-OSMANLI ÇİZGİSİNDEN RAHATSIZ

Yine belgelerde Başbakan Erdoğan’ın danışmanları ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ankara’nın ötesini gören bir perspektifleri olmadığı belirtilerek, Davutoğlu’nun Neo Osmanlı vizyonundan Amerika’nın kaygı duyduğu ifade edildi.

17 Kasım 2009 tarihli belgede, ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasında yapılan görüşmenin gizli belgesi de yer aldı. 12 Kasım 2009′da 40 dakika süren görüşmeyle ilgili ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’nin ismiyle yer alan belgede, Davutoğlu’nun ”İranlıların Türkiye’ye güveninin tam olduğunu ve Türkiye’nin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı İran hükümetindeki diğer kişilerden daha esnek gördüğünü söylediği” belirtildi.

Belgede ayrıca şu ifadeler yer aldı:

”Davutoğlu, İran’a yönelik yaptırımların ya da askeri güç kullanımının olumsuz sonuçları olacağını söyledi. Gordon ise İran’ın nükleer silah edinme ihtimalinin sonuçları konusunda ısrarcı oldu. Davutoğlu, bu sonuçları bildiklerini ve pek tabii riskin farkında olduklarını söyledi. Bu nedenle Türkiye, İranlılarla çok fazla çalışıyor.”

Türkiye’de koltuk karmaşası

Guardian konuya ilişkin gizli belgeye, ”Bu görüşmede Gordon, Davutoğlu’nu, İran’ın nükleer programı konusunda Türkiye’nin arabuluculuğunun yardımcı olmayabileceği konusunda ikna etmeye çalışıyor, ancak bunda başarılı olmuyor” yorumuyla yer verdi.