ALMAN HAYVANSEVERLERDEN 'YUNUS PARKI' EYLEMİ

ALMAN HAYVANSEVERLERDEN 'YUNUS PARKI' EYLEMİ

Almanya'dan gelen bir grup hayvansever, Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Türkler beldesinde, içinde yunus gösteri merkezi de bulunan Sea Alanya Park'ta bir eylem yaptı.

Almanya'dan gelen bir grup hayvansever, Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Türkler beldesinde, içinde yunus gösteri merkezi de bulunan Sea Alanya Park'ta bir eylem yaptı.

Almanya'daki Yunus ve Balina Koruma Derneği Başkanı Jurgen Ortmüller ve dernek üyesi 5 kişi, Alanya'ya geldi. Alanya'dan da iki hayvanseverin eşlik ettiği grup, önce Türkler Belediye Başkanı Hayri Çavuşoğlu'nu ziyaret etti. Belediye önünde pankart açan grup, bir süre Başkan Çavuşoğlu ile görüşerek yunus gösteri merkezinin kapatılması isteğinde bulundu. Başkan Çavuşoğlu ise gruba, gösteri merkezinin yasalar çerçevesinde açıldığını ve faaliyet gösterdiğini belirterek, yasal değişiklik olmadığı sürece

kapatma işlemini gerçekleştiremeyeceğini söyledi.

İLK EYLEM ALANYA'DA

Yunus gösteri merkezlerinin kapatılmasını ve yunusların doğal ortamına salıverilmesini isteyen grup, daha sonra yunus gösteri merkezi önüne geldi. Burada, pankart ve dövizler açan grup yaklaşık bir saat bekledi. Derneğin başkanı Ortmüller, İstanbul'da bir akvaryumda yaşayan Sarah adı verilen yaralı mors için, Türk hayvanseverlerle başlatmaya karar verdikleri protesto eylemlerinin ilkini Alanya'da gerçekleştirdiklerini söyledi. Alanya'dan sonra, Belek, Antalya, Kemer, Marmaris, Kuşadası ve Bodrum'daki

yunus gösteri merkezleri önünde de eylem yapacaklarını bildiren Ortmüller, yunusların, gösteri merkezlerinde esaret altında bulunduklarını ve işkence gördüklerini iddia etti.

OLUMSUZ REKLAM YAPACAĞIZ

Yunusların, dört tarafı çevrili havuzlarda değil denizlerde yaşaması gerektiğini vurgulayan Ortmüller, yunus gösteri merkezi işletmecilerinin yunusları değil, sadece ceplerini doldurmayı düşündüğünü söyledi. Yunus gösteri merkezlerinin hiç değilse bu yıl açılmamasını istediklerini belirten Ortmüller, Almanya'da yunus merkezi bulunan ülkelere turist gitmemesi için çalışma yaptıklarını anlattı.

Yunus gösteri merkezlerinin bu sene açılmamasını isteyen Ortmüller, şöyle konuştu: "Aksi halde olumsuz reklam yaparak tur operatörlerine Türkiye'ye turist getirmemelerini söyleyeceğiz. Eğer kapatılırsa da olumlu reklam yapacağız. Türkiye'deki yunus gösteri merkezlerinin çoğunda yunuslar beton havuzda tutuluyor. Yunusların havuzdan set üstüne atlama hareketinde, hamile yunuslar bebeklerini kaybedebiliyor. Sadece Türkiye'de değil ABD ve Avrupa'da da yunus parkı bulunan yerlerde eylem yapıyoruz."

Türkiye'de ilk eylemi Alanya'da yaptıklarını anlatan Ortmüller, sözlerini şöyle tamamladı: "Daha sonra Belek, Antalya, Kemer ve Kuşadası'nda yunus gösteri merkezlerinde eylem yapacağız. Biz, yetkililere ve belediye başkanlarına rica etmiyoruz, hayvanları yapılan zulüm nedeniyle akvaryumların ve yunus gösteri merkezlerinin kapatılmasını talep etmeye geliyoruz. Bu konuda olumlu yanıt alamadığımız takdirde, tüm dünyada kamuoyunu bilinçlendirme kampanyaları yapacağız. Basın yayın organları aracılığıyla

akvaryum ve yunus parkları işletmeye devam eden yörelere turizm boykotu çağrısı yapacağız."