Avcılar’dan Çanakkale’ye Özgürlük Yolu

Avcılar’dan Çanakkale’ye Özgürlük Yolu

Avcılar Belediyesi ‘Avcılar’dan Çanakkale’ye Özgürlük Yolu’ sloganı ile Çanakkale’nin kurtuluşunun 100. Yılında, binlerce kadını Çanakkale’ye götürdü.

Şubat ayında başlayan ve Mayıs ayında sona eren geziye katılan kadınlar 100. Kurtuluş yıldönümünde Çanakkale’yi gezme olanağı bulurken, şehrin kültürel ve tarihi atmosferini soluyarak, günlük yaşantılarından bir süreliğine uzaklaşma ve en önemlisi Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret ederek şehitlerimizi anma imkânı buldular.

 

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, Çanakkale gezi projesinin amacına ulaştığını belirterek; “Mini bir tatil havasında geçen, Çanakkale gezimizde kadınlarımız, eşinden, çocuğundan ayrı normal işlerini yapmadan kendilerine zaman ayırarak hiç tanımadığı yüzlerce kadınla bir arada sosyal paylaşım imkânı buldular. Kadınlarımız ayrıca Çanakkale’nin 100. Kurtuluş yılında, Çanakkale ruhunu yerinde yaşayarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün üstün komutasında,  orada vatan topraklarını savunanlara minnetlerini sundular.

 

Ayrıca Belediye Konservatuarımızın ‘Kadın Türkü Söyler Projesi’ kapsamında oluşturulan ‘Binbir Çiçek Kadın Korosu’ Çanakkale Şehitliği’nde türküler söyleyerek orada şehitlerle birlikte tüm yatanlara, tıpkı Mustafa kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Onlar artık bizim evlatlarımız’ dediler” şeklinde konuştu.

 

Neden Çanakkale, Neden Kadınlar, Neden Avcılar

 

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli,  “Neden Çanakkale, neden kadınlar, neden Avcılar.  Bundan ta bir asır önceye gitmememiz gerekiyor. 100 yıl önce Osmanlının son dönemlerinde ülkemiz Emperyalist bir işgale karşı karşıya kalmıştı. Ancak Çanakkale onlar için geçilmez oldu. Çanakkale’yi geçilmez yapan, orada bütün gücüyle vatan topraklarını savunanların yanında, bir güç vardı. O güç Mustafa Kemal Atatürk’tü. Çünkü Çanakkale’de Atatürk vermiş olduğu taktikle büyük bir düşman gücünü orada yenmeyi başararak, bundan yüzyıl önce orada büyük bir zafer kazanıldı.

Eğer o zafer kazanılmasaydı, buradaki işgal Anadolu”nun diğer topraklarına da gidecek, daha çok anneler ağlayacaktı. Savaşların ceremesini genellikle kadınlarımız çeker. Ölen evlatlarının ve yakınlarının arkasından acıları kadın yaşar. O nedenle de Dünyanın bir çok yerinde anneler burada vermiş oldukları şehitlerinin arkasından ağıtlarını yaktılar. Bu nedenle zaferin kazanılması kadın için çok önem arz eder. Orada şehit olan herkes hangi ulus ya da milletten olursa olsun, Mustafa Kemal Atatürk”ün dediği gibi onlar bizim evlatlarımız. Bütün annelerin evladı. Bu nedenle Çanakkale’nin Yüzüncü yılında kadınlarımız Çanakkale”ye giderek o annelerinin yerine yâd etti. Bu nedenle Çanakkale’deydik.

Peki neden Avcılar? Çanakkale zaferinden sonra Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal Atatürk, kadınla erkeği eşit yapmıştır. Bunun yanında 1934 yıllılarda kadına seçme ve seçilme hakkı vermiştir. Seçme ve seçilme hakkına sahip olan kadınlarımız bugün Belediye Başkanları parlamentoya girme gibi çok önemli görevlere talip olmuş ve seçildikten sonra da görevlerini başarıyla yerine getirmiştir.

Tıpkı Avcılarda olduğu gibi, Avcılar Halkı, Avcılar kadınları bir kadını Belediye Başkanlarını seçerek kendilerine hizmet sunmayı uygun görmüşler. Çanakkale tatili de böyle gerçekleşti. Her zaman eşine çocuğuna hizmet eden, onların ihtiyaçlarını karşılayan ve her zaman hizmete hazır olan kadın üç gün sofra toplamadan, yemek yapıp bulaşık yıkamadan bir üç gün kendisi için, kendisiyle baş başa kalarak dostlarıyla bir tatil yapma imkânı buldular. Çanakkale’deki yaşananları görüp bilince çıkararak onlara sahip çıktılar. Onlara sahip çıkan kendi geleceklerine de sahip çıkarlar. Kadınlarımız ne kadar özgürleşirse öz güvenleri de o kadar artar. Ve verecekleri kararlarsa o denli sağlıklı olur.

Ama biz diyoruz ki; kadınlarımız her şeyin en iyi ve güzeline layık. Bu daha başlangıç, Avcılarlı kadınlarımız omuz verdikçe gücümüz artacak, gücümüz arttıkça kadının varlığını her alanda ve her anlamda göstereceğiz. Kadınların özgürleşmesine yönelik projelerimiz her alanda devam edecektir” dedi.

 

Kadının Halinden Kadın Anlar

 

Avcılar Belediyesi tarafından düzenlenen Çanakkale gezisine katılan kadınlar, kadının halinden kadın anlar diyerek; “ Handan başkanımız ‘Önce İnsan’ dedi. Bizlere değer verdi. Başkanımızın bizlere yönelik yaptığı projeler ile özgüvenimiz arttı. 100. kuruluş yıldönümünde Çanakkale’yi gezme, o ruhu burada yaşama imkânı bulduk.

Bir nebzede olsa evlerimizden ayrılarak sorunlarımızdan uzaklaşıp dinlenme fırsatımız oldu. Aynı zamanda tanımadığımız insanlarla tanışarak arkadaş olduk. Handan başkanımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştular.