Başbakan Erdoğan: (3) -Siz kalkacaksınız, Türkiyeden Suriyeye silah gönderiliyor, silah yardımı yapılıyor diyeceksiniz. Ayıptır, böyle bir şeyi bu ülkenin anamuhalefet partisinin başı nasıl söyler. Buradan oray

Başbakan Erdoğan: (3)     -Siz kalkacaksınız, Türkiyeden Suriyeye silah gönderiliyor,      silah yardımı yapılıyor diyeceksiniz. Ayıptır, böyle bir şeyi      bu ülkenin anamuhalefet partisinin başı nasıl söyler. Buradan oray

ANKARA Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Suriye'deki gelişmeler konusunda son dönemde gündeme taşıdığı iddialara tepki göstererek, "Siz kalkacaksınız, 'Türkiye'den Suriye'ye silah gönderiliyor, silah yardımı yapılıyor

ANKARA Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Suriye'deki gelişmeler konusunda son dönemde gündeme taşıdığı iddialara tepki göstererek, "Siz kalkacaksınız, 'Türkiye'den Suriye'ye silah gönderiliyor, silah yardımı yapılıyor' diyeceksiniz. Ayıptır, böyle bir şeyi bu ülkenin anamuhalefet partisinin başı nasıl söyler. Buradan oraya yapılan insani yardımlar noktasında bunları farklı yerlere nasıl çeker. Yapmayacak mıyız insani yardım- Yapacağız" dedi.

Kanaltürk televizyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Suriye'deki gelişmeler konusunda son dönemde ortaya attığı iddiaları yalanladı.

-"Bana göre Beşşed Esed, siyasi ömrünü tamamlamıştır"-

Suriye'deki gelişmeler konusunda değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Size gelen raporlara göre Beşşar Esed'in siyaseten ömrü ne kadar kaldı-" sorusuna, şu yanıtı verdi :

"Bana göre Beşşar Esed, siyasi ömrünü tamamlamıştır. Şu anda Beşşar Esed, Suriye'de bir siyasetçi gibi çalışmamaktadır. Adeta bir iç savaş içindeki bir aktör veya bir figüran olarak çalışmaktadır. Kaldı ki Türkiye'yi Suriye'de, Suriye'nin içinde dökülen kanın sorumlusu olarak tutan Beşşar Esed, ağzından çıkanı kulağının duymadığı bir hale gelmiştir ve Türkiye Suriye halkının yanındadır ama zalim Beşşar rejiminin yanında değildir. Suriye halkı bizim kardeşimizdir. Biz bu duygular içinde Beşşar'la Türkiye bağlarının koptuğu dönemde bu bağları tesis ettik."

-"Zabıta mısın sen, öyle her istediğin yere gireceksin"-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için açılan kamplarla ilgili değerlendirmelerine de tepki gösteren Erdoğan, şöyle konuştu:

"(Bu kamplara gireceğim) diyor. Nasıl gireceğin önemli. Bunun emrini biz veririz. Oralar yol geçen hanı değil. Bakın daha kısa bir süre önce oraya İnsan Hakları Komisyonu gitti. (Raporu göstererek) Şu gördüğünüz İnsan Hakları Komisyonu'nun inceleme raporudur. Gitmişlerdir, kamp ziyaretini yapmışlardır. Gene gidebilirler, gene talepleri oldu ama bunlar izin aldılar ve gittiler fakat biz bu kamp yerlerini bir şov merkezi haline dönüştürmeyiz. Sayın Kılıçdaroğlu eğer böyle bir şey arzu ediyorsa, bunun iznini talep eder. Ondan sonra biz de gerekli değerlendirmeleri yaparız. 'Şu kamp uygundur' deriz; oraya göndeririz. Öyle, 'ben şuraya girmek istiyorum, buraya girmek istiyorum...' yok öyle şey. Zabıta mısın sen- Öyle her istediğin yere gireceksin. Böyle şey yok. Çünkü buradaki insanların can güvenliği bizden sorulur."

-"Ayıptır"-

Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun, Türkiye'den Suriye'ye silah gönderildiğine ilişkin iddialarına ilişkin, "Siz kalkacaksınız, 'Türkiye'den Suriye'ye silah gönderiliyor, silah yardımı yapılıyor' diyeceksiniz. Ayıptır, böyle bir şeyi bu ülkenin anamuhalefet partisinin başı nasıl söyler. Buradan oraya yapılan insani yardımlar noktasında bunları farklı yerlere nasıl çeker. Yapmayacak mıyız insani yardım- Yapacağız" dedi.

-"Beşşar Esed'i savunuyor"-

CHP'li bazı milletvekillerinin, "Ahlaki olmayan bazı adımların Hatay'da atıldığına, oralarda gayrimeşru işlerin yapıldığı ve bunları Suriye'den gelenlerin yaptığına" ilişkin iddialarına tepki gösteren Erdoğan, Hatay Valisinin bu iddiaların gerçek dışı olduğuna yönelik açıklamalarına dikkati çekti. Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu ülkenin bir izzetinefsi var. Kalkıp da Türkiye'nin mevcut hükümetini bu noktada savunmak yerine gidiyor Beşşar Esed'i savunuyor. O rejimden yana. Ben de 'sen Baasçısın' deyince kızıyor. Niye kızıyorsun, niye rahatsız oluyorsun. Onunla aynı şekilde hareket ediyorsun. Hatay'da toplantı düzenliyorlar. Toplantıya katılanlar bu ülkedeki aşırı uçlar. Terörle kucak kucağa olanlar. Kimle beraber yapıyorlar bunu, CHP'yle beraber yapıyorlar. Bunu yaparken de neyse 300 kişi, 500 kişi bir salonda toplanıyorlar. Beşşar'ın resimleriyle beraber Beşşar'a mesaj gönderiyorlar. Beşşar da 'Türk halkı benim yanımda' diyor. Buna kargalar bile güler. Nerede senin yanında. Biz Suriye halkının yanındayız."

-Vatandaşlardan Suriye politikasına destek-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptırdıkları ankette, "Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek bir gelişme olması durumunda sizce Türkiye Suriye'ye bir müdahalede bulunmalı mı-"sorusunun vatandaşlara yöneltildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Halkımızın ortalama vermiş olduğu cevap yüzde 58 bu işe 'evet' diyor. Ayrıca Suriye politikasına yönelik olarak ortalama olarak ele aldığımızda yüzde 49 'evet' diyor. Yüzde 14 diğer seçmen, ondan sonrası diğerleri kararsız zaten. Özellikle medyanın takındığı tavır bu süreci çok daha farklı kılabilir. Ama medya tabii burada maalesef bu malum medya Beşşar'a adeta destek verenler olursa iş bu noktaya gelir. Biz şu anda sadece bu işin gerçekten hassasiyetini düşünen Suriyeli kardeşlerinin yanında olanlarla beraber bu mücadeleyi sürdürüyoruz."

-"Tatil iddiası yalan"-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Erdoğan ve Esed Türkiye'de birlikte tatil yaptı" iddiasının da gerçeği yansıtmadığına dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ben Sayın Beşşar Esed'i o zaman buraya davet ettik, misafirimiz oldular ailece ama ben yazlıkta değildim. Hiçbir zaman yazlıkta da beraber olmadık sadece buraya geldikten sonra orada kendilerini ayrıca bir ziyaret ettim o kadar. Orada olarak değil, oraya giderek kendisini ziyaret ettim. Bunu Sayın Kılıçdaroğlu'nun bilmesi lazım. Bu iftiralarına da son vermesi lazım. Çünkü akşam başka, sabah başka. Bu, böyle çirkin oluyor, yakışmıyor. Doğru konuş, dürüst konuş."

-Yerel seçimler-

Başbakan Erdoğan, 2014 yılı içinde bir taraftan mart ayında yerel seçimin, hemen arkasından Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağını, bunun hem siyasi partiler hem de vatandaş açısından da sıkıntı olacağını belirterek, "Ekim gibi olursa 4-5 ay geri alma durumu var. Sayın Bahçeli de açıklama yaptı biliyorsunuz, onun da olumlu yaklaşımı var" dedi.

Kurmaylarına, 'MHP ve CHP ile görüşün' talimatı verdiğini ifade eden Erdoğan, "Ona göre burada tarihi mutabakatımızı da sağlarsak, yerel seçimleri şöyle 4-5 ay öne almamız mümkün"dedi.

-"Masada kaç parti kalırsa onunla bitiririz"-

Yeni anayasa için çalışmaların yürüdüğünü vurgulayan Erdoğan, her zaman, "Masadan kalkan veya masadan kaçan parti asla olmayacağız" dediklerini anımsattı. Erdoğan, şunları kaydetti:

"İlla 4 parti burada dayanışma içinde olacak diye bir şey yok. Masada kaç parti kalırsa onunla bitiririz. Yani bu iki parti de olabilir ama 'iki parti' derken tabii anayasal değişikliği yapabilecek iki partiyi kastediyorum ki bu CHP olabilir, MHP olabilir. Oturalım konuşalım, azami müştereklerimizi tesis edebilirsek iş biter. Asgari müşterek değil. Çünkü azami müşterek sağlanırsa güzel bir anayasa, yeni bir anayasa çıkar."

Başbakan Erdoğan, yeni anayasa konusunda çalışma yapan kurmaylarına, "Sizler sonuna kadar gerekeni yapacaksınız. Oldu oldu, olmadı mevcut anayasayla yolumuza devam edeceğiz" dediğine değinen Erdoğan, "Çünkü zaman kaybına da tahammülümüz yok" diye konuştu.

Muhabir : Hasan Öymez

Yayıncı : Murat Taydaş