Bir kova buzlu suyu neden döküyorlar ?

Bir kova buzlu suyu neden döküyorlar ?

ALS hastalığına dikkat çekmek için hazırlanan ''bir kova buz'' kampanyası sosyal medyada tren oldu.

ALS'ye dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için hazırlanan 'bir kova buz' kampanyası kısa süre içerisinde sosyal medyada 'trend' oldu. Bir çok ünlü isim kampanyaya çektiği videolarla destek veriyor.

Amerikalılar, "motor nöron" hastalığı olarak bilinen ALS için ilginç bir sosyal medya kampanyası başlattı. "Bir kova buz" adlı akıma göre, meydan okuma davetini alan kişinin 24 saat içinde başından aşağı bir kova buzlu su dökmesi gerekiyor. Dökerse, 3 kişiye daha teklif gönderiyor. Eğer dökmezse, ALS için 100 dolar bağış yapması gerekiyor. Bu akım sayesinde #IceBucketChallenge etiketiyle yapılan paylaşımlar Twitter ’da bir haftada 720 bine ulaşırken birkaç gün içinde ALS için 9 buçuk milyon dolar bağış toplandı.

Kampanyanın önemli bir boyutu, kovayla buz dökme eyleminin sosyal medyada fotoğraf ya da video olarak paylaşılması... Böylece kampanya daha iyi duyurularak dayanışmanın gücü de artmış olacak. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, Microsoft kurucusu Bill Gates, futbolcu Cristiano Ronaldo, talk show yapımcısı Jimmy Fallon, şarkıcı Justin Timberlake, Justin Bieber, ünlü oyuncular Hilary Duff ve Mickey Rourke da kampanyaya katılan ünlüler arasında.

ALS HASTALIĞI NEDİR? TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Kampanyanın da etkisiyle adını tüm dünyaya duyuran ve hakkında fikir sahibi olmayan insanlarda dahi merak uyandıran ALS hastalığı hakkında, Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü Uz. Dr. Abdullah Özkardeş'den kısaca bilgi aldık;

ALS Hastalığı nedir?

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), motor nöron hastalığı olarak da anılır. Merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından ve harabından ileri gelen ilerleyici bir hastalıktır. Kas erimesi ve kas güçsüzlüğü görülür.

ALS Hastalığı nasıl teşhis edilir?

ALS hastalığının belirtileri, kaslarda erime ve güç kaybıdır. Bazı hastalarda yutma bozukluğu ve ses boğukluğu olarak ta görülür. Muayene ve EMG sinir testi ile teşhis edilir.

ALS Hastalığı Tedavisi var mıdır?

ALS için henüz bir tedavi bulunamamıştır. Hastaya düzenli fizik tedavi uygulanabilir.