BOZYAZI'DA 'KUZU GÖBEĞİ MANTARI' MEVSİMİ

BOZYAZI'DA 'KUZU GÖBEĞİ MANTARI' MEVSİMİ

Mersin'in Bozyazı ilçesinde kuzu göbeği (morchella conika) mantarı mevsimi başladı.

Mersin'in Bozyazı ilçesinde kuzu göbeği (morchella conika) mantarı mevsimi başladı.

Nisan yağmurlarıyla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçları dibinde yetişen kuzu göbeği mantarı, ilçede bazı vatandaşlar için gelir kapısı oldu. Mantar mevsiminin başlamasıyla birlikte 'kuzu göbeği' mantarı toplamaya başlayan Muhammed Bal, bir günde 2 kilogram mantar topladığını söyledi. Kuzu göbeği mantarının genelde çam diplerinde bulunduğunu belirten Bal, topladığı mantarı kilosu 35 liradan sattığını belirterek, “Hafta sonumu değerlendirerek kuzu göbeği topladım. Satarak harçlığımı çıkardım” dedi.

Doğada mart, nisan ve mayıs aylarında, yaz mevsiminin geç geldiği yörelerdeyse haziran-temmuz aylarında toplanan kuzu göbeği mantarının bilinçsizce toplanmasından şikayet eden Bal, toplama sırasında topraktan köküyle birlikte sökülmesi nedeniyle giderek azaldığını söyledi. Mantarın köküyle birlikte sökülmemesi uyarısında bulunan Bal, "Mantarın kökü toprakta kalmalıdır ki, yeniden olsun. Bunu bilmeyen vatandaşlarımızın birçoğu 'şifa kaynağı' diyerek kökünden sökmektedir. Eskiden nisan yağmurlarının bitimi ile birlikte her tarafı kuzu göbeği sarardı, şimdi ise yiyeceğimiz kadar bulabiliyoruz. Bulabilenler kilosunu 30-50 TL. arasında satabilmekte. Mantarları ipe dizilerek kurutulması halinde kilosu 300-350 TL. arasında alıcı buluyor" diye konuştu.

Kuzu göbeği mantarı, doğadan toplanan oldukça değerli bir mantar türü olup, çam ormanlarında, yol ve akarsu kenarlarında, yanmış orman alanlarında meşe, ayı fındığı, akçaağaç, kayın, dişbudak gibi yaprak döken ağaçların altında, kireçli-kumlu topraklarda tek tek ya da 2-3'lü gruplar halinde yetişiyor. Uzun yıllardır geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan ve bağırsak ile mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzu göbeği mantarının bileşiminde, 8 adet amino asit bulunuyor.

BOZYAZI'DA 'KUZU GÖBEĞİ MANTARI' MEVSİMİ

BOZYAZI'DA 'KUZU GÖBEĞİ MANTARI' MEVSİMİ