Dershanelerin kapatılmasına oyuncaklı protesto

Dershanelerin kapatılmasına oyuncaklı protesto

Dershanelerin kapatılma girişimini protesto eden ‘3H Hareketi’ İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Dershanelerin kapatılma girişimini protesto eden ‘3H Hareketi’ İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Beraberindeki oyuncakları Milli Eğitim Müdürlüğü önüne bırakan eylemciler, “Bu oyuncakları yetkililere bırakıyoruz ki, insanların eğitim hayatlarıyla değil, bunlarla oynasınlar, insanları rahat ve özgür bıraksınlar.” açıklamasını yaptı.

Dershanelerin kapatılmasını öngören tasarının kamuoyuna yansımanın ardından tepkiler de ardı ardına geliyor. Türkiye’de liberal geçlik hareketi olarak bilinen 3H Hareketi de tepkisini dile getirdi. 3H Hareketi üyesi yaklaşık 20 kişi saat 11.00 sıralarında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. ‘Okul, okul olsa dershaneye gitmezdik herhalde’, ‘Devlet! İnsanların eğitimine karışma’, ‘Dershaneye gidecem size ne?’, ‘Özel dershanelerin yanındayız, devletçiliğin karşısındayız’ ve ‘insanların hayatlarıyla değil oyuncaklarla oynayın’ yazılı döviz taşıyan eylemciler, yanlarında getirdikleri oyuncakları İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne bıraktı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Tarık Beyhan, hükümetin 10 yıllık eğitim politikasını yapboz olarak niteledi. Dershanelerin kapatılması girişimini politikasızlığın son örneği olduğunu söyleyen Beyhan, bu girişimin temel hürriyetleri tehdit ettiğini savundu. Beyhan, bu kararın doğrudan girişim hürriyetine bir saldırı olduğunu öne sürdü. “Dershaneler çarpık eğitim sistemimizin bir nedeni değil, sadece sonucudur.” diyen Beyhan, “İnsanlar talep etmedikten sonra dershaneler varlıklarını zaten sürdüremezler. İşadamları veya vakıflar dershane kurmakta, insanlar da buralarda eğitim almakta özgün olmalıdırlar.” şeklinde konuştu.

Hükümete seslenen Beyhan, “Soruyoruz; dershanelerin kapısına zorla kilit vurarak, bu kurumları yasaklayarak ne yapmaya çalışıyorsunuz? Sözkonusu yasaklarınız yüzünden, insanları merdiven altlarına, gizli saklı yerlerde eğitim almaya yönlendireceğinizi göremiyor musunuz? Bu yasaklarınız yüzünden, ailelerin evlerine özel öğretmenler çağıracaklarını akıl edemiyor musunuz? Eğer tüm bunların farkındaysanız o halde neyi, neden yasaklamaya çalışıyorsunuz?” dedi.

Geleceğin temeli olan eğitim sisteminin 10 yıl boyunca hükümetin elinde oyuncak olduğunu savunan Tarık Beyhan, “Sürekli değişimlere maruz kalan sınav sistemi, okula başlama yaşına ilişkin getirilen düzenlemenin uygulamada açtığı sorunlar, düz liselerin dönüştürülmesi ve 11 yılda 5 kez el değiştiren bakanlığın yol açtığı karmaşık yapı bunlardan sadece bazılarıdır. Fakat, insanların eğitim hayatları, kimsenin oyuncağı değildir.Yanımızda getirdiğimiz bu oyuncakları yetkililere bırakıyoruz ki, insanların eğitim hayatlarıyla değil, bunlarla oynasınlar, insanları rahat ve özgür bıraksınlar.” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardında eylemciler, dershanelerin kapatılması girişimini alkışla protesto etti. Grup, açıklamanın ardında olaysız dağıldı.


CİHAN