Dolar 6 ayın zirvesinde: 2.25

Dolar 6 ayın zirvesinde: 2.25
Güncelleme:

ABD para birimi Dolar 2.25 TL’yle 6 ayın en yükseğine çıktı

Fed’in; geçen haftaki faiz oranlarını uzun bir süre daha sıfıra yakın seviyede tutacağı ancak harekete geçildiğinde borçlanma maliyetlerini beklenenden daha hızlı yükseltebileceği yönündeki açıklamalarına, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının düşük not vereceği korkusu eklenince dolar, Türk Lirası karşısında rekor kırmayı sürdürdü. Dün güne 2.232 seviyesinde başlayan dolar/TL, 12 Mart’tan beri en yüksek seviye olan 2.2471’e kadar yükseldi.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri artırmaya başladığında, yükselişin hızlı olacağına ilişkin işaretler ile yükselen dolar, not gerginliğiyle gün boyu 2.23 liranın üzerinde tutundu. Yeni haftaya 2.23 liranın hemen üzerinde başlayan dolar, 2.2471 liraya kadar tırmandıktan sonra, 2.2340 - 2.2350 lira bandında hareket etmeye başladı. Avrupa para birimi euro da 2.87 liranın üzerine çıkınca, yarı yarıya dolar ve euro’dan oluşan döviz sepetinin değeri 2.55’i geçti. Gösterge faiz de yüzde 9.18 düzeyinde seyrederken, Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takas (CDS) primi 180 baz puanın üzerine 187 puana kadar çıktıktan sonra, 180.34 puan düzeyine çekildi.

GÖZLER PPK'DA

Dolardaki yükselişi değerlendiren Egeli & Co Araştırma ve Strateji Direktörü Güldem Atabay, olması gereken ana trendin liranın değer kaybetmesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu hafta Merkez Bankası toplantısı var. Merkez Bankası sıkı duruş sergilerse, bu yükseliş kısa vadeli olsa da durur. Avrupa Merkez Bankası’nın yetersiz kaldığı ve Çin’in parasal genişlemesinin uluslararası piyasalarda çok da etkili olmadığı belli oldu. Merkez Bankası eğer büyüme baskıları altında gevşeme sinyali verirse lirada ki değer kaybı devam eder. Sıkılaştırma yerine duruşunu sürdürürse kısa vadeli bir toparlanma söz konusu olabilir.”

ALTIN SEKİZ AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1208 dolarla son sekiz buçuk ayın en düşük yeni seviyesini gördü. Yeni haftanın ilk işlem gününe 1215 dolardan başlayan altının ons fiyatı, Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei’nin ekonomi politikalarında sert değişiklikler yapmayacaklarını açıklamasının ardından 1210 doların altına gerileyerek 2 Ocak’tan beri gördüğü en düşük seviye olan 1208 doları gördü.

REYTİNGLER KORKUTUYOR

Kredi derecelendirme şirketi Fitch’in 3 Ekim’de Türkiye’nin kredi notunu revize etmesi bekleniyor. Fitch; Türkiye’nin kredi notunu BBB- ve “durağan” görünüm olarak derecelendiriyor. Şirket notu negatif görünüme çekse de, “yatırım yapılabilir” düzeyi korunmuş olacak. Fitch’den bir süre sonra diğer kredi derecelendirme şirketi Moody’s’in de Türkiye’nin notunu revize etmesi bekleniyor. Türkiye’nin notunu Ba3 ve görünümünü “negatif” olarak derecelendiren Moody’s’in bir kademe indirim kararı dahi, notu yatırım yapılabilir düzeyinin altına çekecek. Dünyanın en büyük kredi derecelendirme şirketi Standard and Poor’s ise Türkiye’yi, BB+ not ve “negatif” görünüm ile “yatırım yapılabilir düzeyin altında” derecelendiriyor. Piyasalar Standard and Poor’s’dan not artırımı beklemiyor.