Eczacılar Meslek Hakkı İstiyor

Eczacılar Meslek Hakkı İstiyor

SOSYAL Güvenlik Kurumu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak dünya genelinde hatalı ilaç kullanım oranının yüzde 50 olduğunu, bu oranın Türkiye'de...

SOSYAL Güvenlik Kurumu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak dünya genelinde hatalı ilaç kullanım oranının yüzde 50 olduğunu, bu oranın Türkiye'de yüzde 6 gibi çok düşük bir oranda kaldığını bildirdi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, hatalı ilaç kullanma oranının tamamen ortadan kaldırılması için ilaçların mutlaka eczacılara danışılarak alınması gerektiğini anlatırken, "SGK'dan hastalarımıza verdiğimiz danışmanlığın bedeli olan "eczacı meslek hakkımızı" istiyoruz.

Nurten Saydan, dünyadaki gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında eczanelerdeki eczacılarının meslek hakkının bulunmadığını söyledi. Saydan, "Gelişmiş ülkelerde eczacılar halka ilaçlarını nasıl kullanacakları hakkında bilgi verirken ilaç veya reçete başına 'eczacı meslek hakkı' bedeli almaktadır. Eczane eczacıları olarak, biz bu görevimizi vatandaşların sağlığını önemsediğimiz için hiçbir ücret almadan yapmaktayız. Buna rağmen SGK verilerine göre yüzde 6 oranında hatalı ilaç kullanımı olmaktadır. Eczacılar olarak, bu oranın tabii ki sıfır olmasını istiyoruz" dedi.

Bazı ilaçların bitkisel denilerek masumlaştırılmaya çalışıldığını anlatan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan şöyle devam etti:

"Bütün ilaçlar kimyasal maddelerdir. Rengarenk kutularına, renkli görüntülerine aldanmamak gerekir. Elbette ilaçlar sağlığımızı kaybettiğimizde veya yaşantımızı kaliteli geçirmemizi temin için olmazsa olmaz ürünlerdir. Ama unutulmaması gereken şey, ilaçların sadece eczanelerimizden ve bizlerin danışmanlığı ile alınması gerektiğidir. Hiçbir ilaç prospektüsü eczacınızın yerini alamaz. 'İlaçlarımı alayım prospektüsünden okur kullanırım' diyenler çok büyük hata yapmakta ve hatalı ilaç kullanmaktadır. Bu yüzde 6'lık hatalı ilaç kullanım oranı eczacılara danışmadan ilaç kullanan hastalardan oluşmaktadır."

SGK'nın muayene ücretlerini çok düşük miktarda ve reçete başı 25 kuruşluk ücretle karşılamakta olduklarını belirten Saydan, şöyle devam etti:

"25 kuruşluk bir ücret, muayene ücretini tahsil ederken harcadığımız mesai veya hastaya bilgi vermek amacıyla yazıcıdan çıkardığımız kâğıtların karşılığı olmaktan bile çok uzaktır. 2013 yılında eczanelerimizin muayene ücreti, Kamu Kurum İndirimi gibi yüklerden arındırılmasını ve hak ettiğimiz eczacı meslek hakkımızın verilmesini istiyoruz."

AY(AY/İD)