Emniyet arşivi 2 kez sıfırlanmış

Emniyet arşivi 2 kez sıfırlanmış

Eski İstihbaratçı Ömer Altıparmak'ın açığa alınmadan 2 hafta önce takip işlemlerinin kayıtlı olduğu sistemin silindiği ortaya çıktı.

İstanbul Emniyeti'nde hukuk dışı dinleme yapıldığı iddiasını soruşturan polis müfettişleri, eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın açığa alınmadan iki hafta önce, bütün takip işlemlerinin kaydedildiği Karar Takip Sistemi'ni (KTP) sistemi yenileme gerekçesiyle sildirdiği ortaya çıktı.

Radikal'den  İsmail Saymaz'ın haberine göre; İçişleri Bakanlığı tarafından atanan polis başmüfettişleri A.Turgay Alpman ve Selim Kutkan’ın kaleme aldığı tevdi raporuna göre; araştırmaya ilkin KTS üzerinde başlandı. İstihbarat Dairesi Başkanlığı tarafından müfettişlere gönderilen yanıtta; 29 Ocak 2008’den itibaren, ilgili tamime göre, hakkında dinleme işlemi yapılacak cihazlar için KTS adlı sistemin getirildiği, geçmişte ve bugün talep edilen iletişim araçlarına ait bilgilerin dijital olarak sisteme girildiği ve bunun dışında fizik bir evrak bulunmadığı vurgulandı.

KTS’nin güncellenerek yeni versiyonuna geçilmesi üzerine 15 Nisan 2013’ten önceki log kayıtlarının tümüyle silindiği ifade edildi. Bu tarihten önce alınan mahkeme kararlarının manuel olarak (el yordamıyla) arşivde bulunabildiği” kaydedildi. Bu yüzden, yürütülen araştırma ve incelemede örnekleme yapılması yoluna başvurulduğu ifade edildi.

Ayrıca bu raporda, dinleme talep eden birimin, savcılığa başvurmadan önce taleplerini KTS sistemine işlemesi; TEKOP Şubesi’nden hukuki ve teknik açıdan, Haberalma Şubesi’nden örgütsel bakımdan ‘uygun görüş’ verildikten sonra savcılığa başvurması şartı getirildiği anımsatıldı. Ne var ki KTS’nin, 15 Nisan 2013’ten önceki kayıtları silindiği için hangi başvurulardan uygun görüş alınıp alınmadığının belirlenemediği ifade edildi.

İLK SİLEN, AKYÜREK’Tİ

Raporda, log kayıtlarının silinmesinden sorumlu olanlar hakkında hem müfettiş incelemesinin sürdürüldüğü, hem de savcılıkta cezai yönden soruşturma yapıldığı ifade edildi. KTS kayıtlarının silindiği dönemde İstihbarat Dairesi’nin başına Ömer Altıparmak bulunuyordu. Altıparmak, 2013 yılında nisan ayının son haftasında önce görevinden alınmış, sonra da açığa alınmıştı. Öte yandan, Altıparmak’ın selefi Ramazan Akyürek’in de görevinden alınmadan altı gün önce, 10 Ekim 2009’da KTS’leri sildirdiği saptanmıştı.