ENFLASYONDA 3 AYIN ZİRVESİ

ENFLASYONDA 3 AYIN ZİRVESİ
Güncelleme:

Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜFE: %0,09 ÜFE: %0,42

TÜFE Ağustos ayında aylık yüzde 0,09 , yıllık yüzde 9,54 artış gösterdi. The Wall Street Journal’ın anketine katılan ekonomistler enflasyonun aylık yüzde 0,07 düşmesini, yıllık ise yüzde 9,4′e yükselmesini bekliyordu. Temmuz’da TÜFE yıllık %9,32 seviyesindeydi.

Ekonomistler Ağustos ayı için yüzde 0,03'lük küçük bir düşüş bekliyorlardı. Böylece ğustos ayı enflasyonu yüzde 0,09 ile beklentilerin üstünde çıktı.

Yıllık TÜFE ise yüzde 9,54 olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon son 5 aydır yüzde 9'un üstünde kalmış oldu.

Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 9,32 ile beklentileri aşmıştı. Temmuzda Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 0,45, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,73 arttı.

Ağustos'ta ÜFE yüzde 0,42; yıllık ÜFE ise yüzde 9,88 olarak gerçekleşti.

ZAM ŞAMPİYONU KİRAZ

Tüketici fiyatları bazında Ağustosta en yüksek fiyat artışı görülen ürün, yüzde 37,67 ile kiraz oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, sekiz aylık enflasyon yüzde 6.28 ve yıllık enflasyon da yüzde 9.54'e çıktı.

Banka analistleri ve ekonomistler Ağustos'ta fiyatların, geçen yılın aynı ayında olduğu gibi, ortalama yüzde 0.1 dolayında düşmesini bekliyordu. Merkez Bankası, enflasyonun Haziran ayından sonra kademeli olarak düşeceği yolundaki öngörülerde bulunuyordu.

Ağustos'ta toplam 432 maddeden, 64 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 255 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 113 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Aylık en yüksek artış yüzde 1.64 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Merkez Bankası'nın son aylarda yüksek enflasyon için ana neden olarak gösterdiği "gıda ve alkolsüz içeceklerde"ki artış ise yüzde 0.89 düzeyinde kaldı. Aynı dönemde, eğitimde yüzde 0.75 ve yüzde 0.59 artış gerçekleşti.

Buna karşılık, sezon sonu olması nedeniyle fiyatlarında aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4.92 ile giyim ve ayakkabı oldu. Bunun yanında alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.46 ve ulaştırmada yüzde 0.06 düşüş yaşandı.

YILLIK ARTIŞLAR

Yıllık en fazla artış yüzde 14.73 ile lokanta ve oteller grubunda yaşanırken, bu artışı yüzde 14.44 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 9.64 ile ev eşyası, yüzde 9.45 ile ulaştırma ve yüzde 9.08 ile sağlık izledi.

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYATLARI

TÜİK verilerine göre, yurt içi üretici fiyat endeksi de Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.42, sekiz aylık dönemde yüzde 6.33 ve yıllık bazda 9.88 oldu.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.68 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0.59 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0.80 düşüş ve su sektöründe yüzde 0.39 artış olarak gerçekleşti.

ÜRETİCİ EN YÜKSEK ARTIŞ GIDADA

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler yüzde 1.59 ile gıda ürünlerinde, yüzde 1.54 ile deri ve ilgili ürünlerde, yüzde 1.47 ile ağaç ve mantar ürünlerinde gerçekleşti.

Buna karşılık ham petrol ve doğal gazda yüzde 3.10, diğer ulaşım araçlarınde yüzde 276 ve kok ve rafine petrol ürünlerinde yüzde 2.00 fiyat düşüşleri yaşandı.

YURTDIŞI PİYASALARI

ABD'de dün açıklanan imalat verilerinin beklentilerin üzerinde olmasıyla hafta başından beri belirgin şekilde artan dolara olan talebin devam ettiği görüldü. Dolar endeksi son 14 ayın en yüksek seviyesi olan 83,06'yı görürken, hisse senedi piyasaları genel olarak dar bant içinde yatay bir seyir izledi. Analistler, ABD'de dün açıklanan imalat verilerinin son dönemde beklentilerden iyi gelen veri serisini sürdürdüğünü ifade ederek, bugün açıklanacak temmuz ayı fabrika siparişlerinin izleneceğini kaydediyor.

Avrupa tarafında, ABD'nin aksine beklentileri karşılamayan veri serisinin sürmesi avro/dolar paritesinin 1,3110 ile son bir yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden olurken, hisse senedi piyasalarının yarın açıklanacak Merkez Bankası (ECB) kararları öncesinde yatay bir seyir izlediği görüldü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,30, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06 yükseliş kaydederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,03 geriledi. Analistler, bugün Avro Bölgesi'nde açıklanacak hizmet sektörü PMI verilerinin takip edileceğini belirtiyor.

Asya borsalarında bugün Çin'de açıklanan imalat dışı PMI verisinin son 17 ayın en yüksek seviyesine işaret etmesinin ardından kapanışa yakın Şangay bileşik endeksi yüzde 0,70 artış kaydederken, Nikkei 225 endeksi de yüzde 0,74 yükselişte.

Yurt içinde dün özellikle dolar kurundaki yükselişe karşın BIST 100 endekinin pozitif görünümü korumaya çalışması dikkati çekti. Bugün açıklanacak enflasyon verisinin piyasaların odak noktasında olacağını aktaran analistler, yarınki ECB kararları ve cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verisinin ise ana yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.