Erdoğan'ın fezlekesi için flaş gelişme

Erdoğan'ın fezlekesi için flaş gelişme

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki fezlekenin de aralarında bulunduğu 173 fezleke iade edildi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait üç fezlekenin de aralarında bulunduğu TBMM’de Karma Komisyonda bulunan 173 fezlekenin, TBMM Başkanlığı tarafından, yasal gereği yapılmak üzere ilgili mercilere iade edildiğini iddia etti.

İade edilen dosyaların ağırlıklı olarak 30 Mart 2014 seçimleri sonucunda Belediye Başkanı seçilen Milletvekillerine ait olduğuna vurgu yapan Kart, “Bu Kişiler hakkında artık 4483 sayılı yasa hükümlerinin uygulanması gerekecektir” dedi.

İade edilen fezlekeler arasında bulunan 3 dosyanın 10 Ağustos tarihinde 12. Cumhurbaşkanı seçilen R.T.Erdoğan’a ait olduğunu söyleyen Kart, TBMM Başkanlığı’na Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, Erdoğan’ın fezlekelerinden 2’sinin İBB Başkanlığı dönemine ilişkin olduğunu belirtti ve “Bu dosyalarda ; görevin kötüye kullanıldığı, zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrak ve kayıtlarda sahtecilik ile cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak suçlamalarının yapıldığı bilinmektedir. 1 dosya ise, Abdullah Öcalan ve şehitlere yönelik olarak kullanılan hitaplar sebebiyle, “suç ve suçluyu övme” iddiasıyla düzenlenmiştir” dedi.

Kart soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı ile ilgili olan bu suçlamaların hiçbirisi, görevin ifası ile ilgili değildir. Adi nitelikteki suçlamalardır. Hukuk Devletlerinde, adi nitelikteki suçlamalardan dolayı hiç kimse için bir imtiyazın olması söz konusu olamaz. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanının adi nitelikteki suçlardan dolayı “ne şekilde” yargılanacağı hususu önem kazanmaktadır.

Bu konu 1924 Anayasasının 41/2. maddesinde, 17. maddeye atıf yapılarak düzenlenmiştir. 1961 ve 1982 Anayasalarında bu konuda açık bir düzenleme getirilmemiştir. Doktrinde ağır basan görüş; Parlamento dışından gelen Bakanlar da, Milletvekili dokunulmazlığı statüsüne tâbi olduklarına ve bu anlamda Cumhurbaşkanlığı Makamının da gelişi güzel suçlamalara maruz kalmaması için, aynı statünün Cumhurbaşkanları için de uygulanması gerektiği yönündedir. Buna göre; Cumhurbaşkanı hakkında da, Anayasanın 83. maddesi ve Adalet Bakanlığının 100/1 sayılı genelgesi doğrultusunda, yasal şartlar oluştuğunda fezleke düzenlenip , TBMM Başkanlığına gönderilmesi zorunluluğu vardır.