IŞİD korkusu aç susuz bırakıyor !

IŞİD korkusu aç susuz bırakıyor !
Güncelleme:

IŞİD'in kuşatması altında bulunan Selahaddin'in Hurmatu İlçesi'nde açlıktan çocuklar ölüyor.

IŞİD'in (Irak-Şam İslam Devleti örgütü) kuşatması altında bulunan Selahaddin'in Hurmatu ilçesine bağlı Türkmen beldesi Amirli'de açlık ve susuzluk başgösterdiği ve çocukların açlıktan ölmeye başladığı bildirildi.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre Kerkük ve çevresinde saldırılarını arttıran IŞİD, Celevla ilçesinden sonra Türkmenlerin yaşadığı Emirli kasabasını da almak için saldırılarını arttırdı. Erbil merkezli Rudaw gazetesi, 80 gündür IŞİD'in ablukasında olan Amirli'de toplu ölümlerin yaşanabileceğini duyurdu. Amirli’yi kuşatan IŞİD’in, çevredeki nahiye ve köyleri bombalayarak ele geçirmeye çalıştığını, ancak yerli halktan oluşturulan silahlı güçler tarafından püskürtüldüğü belirtildi.

Su ve temel gıda maddelerinin çoktan tükendiği, Amirli'ye kuşatma nedeniyle su ve elektrik verilmiyor. Kasabada çocukların ölmeye başladığı, yaşlılar ve hastaların ise zor günler geçirdiği aktarıldı. Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Nikolay Miladinov kasabadaki durumu aktarırken, “Amirli’de insanlık daramı yaşanabilir. Irak Hükümeti'nin Amirli'de bulunan insanları tahliye etmesi için bir koridor oluşturması gerekir” diye konuştu.

İki günde bir Irak Ordusunun uçaklarla nahiyeye temel gıda yardımında bulunduğu, ancak bunun çok yetersiz kaldığı ifade edildi. Telefonla kendilerine ulaşılan Amirli sakinleri, “Bir an önce kuşatma sona ermezse, toplu ölümler ve salgın hastalıklar yaşanabilir” uyarısında bulundu. Hurmatu yerel yöneticileri ise, Erbil ve Bağdat’tan, kuşatmanın sona erdirilmesi için yardım talebinde bulundu.

Irak Ordusu, ablukayı kırmak için hava saldırısı başlatırken, kara operasyonu için ise hazırlık yapılıyor. Türkmen kasabası Amirli'de 30 bin kişi yaşıyor. IŞİD kuşatmasından önce yaklaşık 3 bin kişi nahiyeyi terk etmişti. Nahiyede kurtarılmayı bekleyen halen 27 bin kişi var.