IŞİD'ten rant sağlayan siyasetçiler kim ?

IŞİD'ten rant sağlayan siyasetçiler kim ?

ABD basını Türkiye'de bazı hükümet yetkililerinin IŞİD petrolünden rant sağladığını iddia etti.

ABD'nin etkili gazetesi New York Times, Türkiye’nin Güney bölgesinin IŞİD’in bir numaralı pazarı haline geldiği belirterek, “Karaborsa petrol ticaretinden belki bazı hükümet yetkilileri de dahil rant sağlayanlar var” diye yazdı

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times’ın resmi yetkililere dayandırdığı haberine göre, Amerikan yönetimi, IŞİD’in milyonlarca dolarlık petrol kaçakçılığını önlemeye çalışıyor ancak bugüne kadar Türkiye’yi işbirliğine ikna edebilmiş değil. Dahası, kimi uzmanlarca Türkiye’nin güney bölgesinin IŞİD’in bir numaralı pazarı haline geldiği ve bu karaborsa ticaretten ‘belki de bazı hükümet yetkilileri de dahil’ rant sağlayan Türklerin sayısının hiç de aza olmadığı ileri sürüldü. Haberde şu ifadelere yer verildi:

“Batılı istihbarat yetkilileri Irak ve Suriye’den Türkiye’nin güneyindeki sınır illerine yönelik petrol sevkiyatının izini sürebiliyor. Dahası bu sevkiyatı gerçekleştiren petrol tankerlerinin vurulup vurulmamasına dair ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) içinde hararetli bir tartışma konusu. Ve bir yetkilinin ifadesiyle artık bu seçenek dışlanmıyor. Obama yönetimi, Türkiye’yi açıktan eleştirmekten kaçınıyor. Türkiye gerek kendi topraklarından Irak ve Suriye’ye militan geçişini, gerekse tersi istikametteki petrol akışını kontrol edemediğini savunuyor.”

Gazeteye konuşan bir uzman, “Türkler görmezden geliyor, çünkü ucuz fiyat işlerine geliyor. Hiç kuşkum yok ki bu işten para kazanan Türklerin sayısı da az değil. Hatta bunlar hükümet yetkilileri de dahil olabilir” derken, Batılı bir diplomat şu ifadeleri kullandı: “Uzun vadeli Amerikan planı, Türkiye’yi bu kaçakçılık şebekelerini hedef almaya ikna etmek. Bu şebekelerin bazıları güçlü Türk seçkinlerine de rant sağlıyor.”

İDDİALARA FLAŞ YALANLAMA

Enerji Bakanı Taner Yıldız, IŞİD'den petrol alındığı iddiasına yanıt verdi. Yıldız, "Petrol ticaretini son litresine kadar resmi işlemle yapıyoruz" dedi.

İddiaları yalanyan Taner Yıldız, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve tüm alışverişini ona göre yapmak zorunda bulunduğunu hatırlattı.

Bakan Yıldız, Irak'taki petrol kaynağını Irak'ın bir iç meselesi olarak gördüklerini vurguladı.

Enerji Bakanı, "Birisi Kerkük petrolüne IŞİD petrolü karıştı diyorsa bizim sorunumuz değil. Böyle bir konu bize aktarılmadı, aktarılması halinde buna karşı tavır alacağımızı tüm dünya bilir" dedi.

Haberi veren New York Times gazetesini de eleştiren Yıldız, "Bu haberin kasıtlı yapıldığı kanaatindeyim" dedi.

Yıldız, bu tür haberlerle Türkiye'nin IŞİD'i desteklediği itibarının verilmeye çalışıldığını belirtti.

Özellikle batı ülkelerinde böyle bir intiba oluşturulmaya çalışıldığını belirten Taner Yıldız, ''Türkiye batının doğusuna doğru itilmeye çalışıyor" ifadesini kullandı.