İşte Kafkasya'dan Afrika'ya IŞİD gerçeği

İşte Kafkasya'dan Afrika'ya IŞİD gerçeği
Güncelleme:

IŞİD, Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın her yerinde örgütlenmiş durumda..

IŞİD, Nijerya’dan Pakistan’a kadar birçok ülkedeki İslamcı militanlarla bağlantı kurdu, hatta bazılarının aralarına katılmasıyla, yayıldığı alanı genişletti. IŞİD’e son katılan ise Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesindeki militanları bünyesinde toplayan Kafkasya Emirliği oldu.

İşte örgütün aktif olduğu Suriye ve Irak dışındaki bölgeler:

- Mısır: IŞİD’in Sina Vilayeti, 2011’deki olaylar sonrasında ortaya çıkan Ansar Beit al-Maqdis adlı gruptan oluşuyor. Ansar Beit al-Maqdis, Nijerya’daki Boko Haram’ın martta IŞİD’e bağlılığını ilan etmesinden önce örgüte katılan en önemli cihatçı grup olarak niteleniyor.

- Libya: IŞİD’in Libya kolu, kasım ayında örgüte katıldığından bu yana çok etkin. Propagandası da IŞİD’in Suriye ve Irak’taki kollarınınkine çok benziyor. Kasımda Libya’da üç ayrı ‘IŞİD vilayeti’ ilan edildi.

- Cezayir: Kasımda Cund El Hilafa (Hilafet Askerleri) adlı grubu arasına almasından bu yana IŞİD’in Cezayir’deki kolu hakkında fazla bir şey duyulmadı. Geçen yıl El Kaide’nin Kuzey Afrika kolundan ayrılan Cund El Hilafa, kendisine IŞİD’in Cezayir Vilayeti diyor.

- Yemen ve Suudi Arabistan: IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi Kasım ayında Yemen ve Suudi Arabistan’da ‘yeni vilayetler’ ilan edince El Kaide’nin şimşeklerini üzerine çekti. IŞİD’in Yemen ve Suudi Arabistan kolları o zamandan bu yana her iki ülkede de saldırılar düzenledi.

- Afganistan-Pakistan: IŞİD’in Afganistan-Pakistan koluna eski Taliban komutanı Hafız Said Han başkanlık ediyor. Han, Ocak ayında Afganistan ve Pakistan’dan 10 cihatçı komutanla birlikte IŞİD’e biat etti. Nijerya: Boko Haram’ın Mart ayında bağlılığını ilan etmesinden bu yana, IŞİD burayı ‘Batı Afrika Vilayeti’ olarak anıyor.

- Tunus: Tunus’taki cihatçılar 18 Mart’ta Bardo müzesine düzenlenen saldırıyı üstlendi. İki ay sonra da IŞİD’e katıldı. Ancak Tunus’ta henüz bir IŞİD vilayeti ilan edilmedi.

- Kafkasya: IŞİD’e katılan son grup Kuzey Kafkasya’daki Kafkasya Emirliği oldu. Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kabardin-Balkar ve Karaçay-Çerkez bölgelerinden militanları bünyesinde bulunduran grubun lideri Rüstem Asildarov.

- Diğer bölgeler: IŞİD cihatçı grupların varlık gösterdiği bölgelerin çoğuna yayılmış durumda. Bunun istisnaları ise güneydoğu Asya ve El Kaide bağlantılı Eş Şebap örgütünün ağırlıkta olduğu doğu Afrika. Kasım’da Endonezya ve Filipinler’deki bazı grupları da bünyesine aldı.

1-289.jpeg