Konak Belediyesi Geri Dönüşümde Öncü

Konak Belediyesi Geri Dönüşümde Öncü

Türkiye yılda 500 bin ton elektronik atık üretiyor; kişi başına düşen e-atık miktarı ise 7 kilogram. Türkiye Kalite Derneği (Kal-Der) ve Konak Belediyesi’nin düzenlediği ‘Temiz Çevre Günleri’nin 10’uncusu Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat

- Türkiye yılda 500 bin ton elektronik atık üretiyor; kişi başına düşen e-atık miktarı ise 7 kilogram. Türkiye Kalite Derneği (Kal-Der) ve Konak Belediyesi’nin düzenlediği ‘Temiz Çevre Günleri’nin 10’uncusu Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

‘Elektronik atık yönetimi ve çevremiz’ konulu panele alanında uzman isimler konuk oldu. Ege Üniversitesi Çevre Müdürü Prof. Dr Nuri Azbar’ın oturum başkanlığını üstlendiği programa Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emine Helil Kınay, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Işın Özdemir ve Exitcom Recycling Genel Müdürü Murat İlgar konuşmacı olarak katıldı.

İzleyicilerin not alarak takip ettiği panelde Işın Özdemir, ‘Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Kontrolü Yönetmeliği’ hakkında bilgi verdi.

ÇMO İzmir Şube Başkanı Emine Helil Kınay ise dünyada ve Türkiye’de elektronik atıklar konusuna değinerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kınay, en çok elektronik atığın Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğunu belirtti ve Türkiye verilerini şöyle sıraladı: “Hızlı tüketim toplumunda giderek elektronik atıklar çoğalıyor. Türkiye’de cep telefonları ve tüplü televizyon kaynaklı e-atıklar ilk sıralarda. Ülkemiz yılda 500 bin ton e-atık üretiyor; bu da kişi başına 7 kilogram gibi bir rakama denk geliyor.”

Exitcom Recycling Genel Müdürü Murat İlgar da e- atıkların firmaları tarafından toplanarak geri dönüşümle yeniden kullanıma kazandırıldığını ifade etti. İlgar, firma ve yerel yönetim işbirliğinin önemini de vurguladı.

Geri dönüşümü yaygınlaştırmak için Konak’ta farklı projeler uyguladıklarına değinen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, atık pil toplayan Pilpedal, çevreye dost bez torba ve Pazar filesi, her apartmana geri dönüşüm kutusu uygulamaları anımsatarak, şöyle konuştu:“Elektronik atıkların da geri dönüşümüyle çevre ve ekonomi adına önemli kazanımlar olacak ve bu topluma da yansıyacak. Biz yerel yönetim olarak çevreye duyarlı bir anlayışla, özellikle geri dönüşümü yaygınlaştırıyoruz. Konak’ı geri dönüşümde de öncü kent yapacağız.”