Konutta 'balon' uyarısı

Konutta 'balon' uyarısı

Tür­ki­ye Mü­te­ah­hit­ler Bir­li­ği, ko­nut­ta ba­lon teh­li­ke­si­nin dik­kat­le de­ğer­len­di­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni ra­por et­ti.

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) temmuz ayı "İnşaat Sektörü Analiz Raporu" konutta balon uyarısına yer verdi. Mevcut konut stokunda 2013 yılında üretilmiş ve satılamadığı için 2014'e devredilmiş dairelerin bulunduğu belirtilen raporda, “Tüketici güven endeksindeki gerileme ve talebi baskılayan siyasi ve ekonomik faktörler dikkate alındığında balon tehlikesinin dikkatle değerlendirilmesinde ve gerekli önlemlerin ilgili tüm taraflarca alınmasında yarar görülmektedir. Konut arzındaki hızlı artışa karşın konut satışlarının yılın 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 gerilemesi kaygı vericidir” denildi.

6 aylık bilanço düşüşü gösteriyor

Yılın ilk 6 ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre Ankara’da yüzde 14,22, Adana’da yüzde 13,68 ve İstanbul’da yüzde 11,90 düştü. Türkiye genelinde ise konut satışları aynı süre içinde yüzde 7,8 oldu.

Yurtdışında 116 proje

Yurtdı­şı mü­te­ah­hit­lik hiz­met­le­ri­ne iliş­kin bil­gi­le­rin de pay­la­şıl­dı­ğı ra­por­da, yı­lın 6 ayın­da 33 ül­ke­de tu­ta­rı 9,9 mil­yar do­la­rı aşan 116 ye­ni pro­je üst­le­nil­di­ği bil­di­ril­di. Bu dö­nem­de en çok iş üst­le­ni­len ilk 5 ül­ke­nin sı­ra­sıy­la Ka­tar, Ce­za­yir, Irak, Türk­me­nis­tan ve Lib­ya ol­du­ğu be­lir­til­di.

‘Hazine garantisi bankaları cesaretlendirecek’

Tür­ki­ye'de son 5 yıl­da ger­çek­le­şen ve de­ğe­ri 67 mil­yar do­la­rı aşan dev pro­je­le­rin yüz­de 90-95'inin Türk ban­ka­la­rı ta­ra­fın­dan fi­nan­se edil­di­ği bil­gi­si­ne yer ve­ri­len ra­por­da, şu ifa­de­ler kul­la­nıl­dı: "Ya­tı­rım­cı­lar 12-13 yı­la va­ra­bi­len kre­di va­de­le­ri baş­ta ol­mak üze­re el­de et­tik­le­ri çe­şit­li avan­taj­lar ne­de­niy­le fi­nans­man­da Türk ban­ka­la­rı­nı ter­cih et­mek­te­dir­ler. Da­ha­sı, Ha­zi­ne­’nin  1 mil­yar li­ra ve üze­rin­de­ki Yap-İş­let-Dev­ret (YİD) ve Yap-Ki­ra­la-Dev­ret (YKD) mo­del­li pro­je­le­re ga­ran­ti ver­me­si yö­nün­de­ki ka­ra­rın Türk ban­ka­la­rı­nı pro­je fi­nans­ma­nı­na ka­tı­lım ko­nu­sun­da da­ha da ce­sa­ret­len­di­re­ce­ği bek­len­ti­si art­mış du­rum­da­dır."