KONYA'DAKİ KURAKLIK DEĞİŞİMİ UYDUDAN TESPİT EDİLECEK -AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. EKERCİN: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN VE SULU TARIMIN KONYA KAPALI

KONYA'DAKİ KURAKLIK DEĞİŞİMİ UYDUDAN TESPİT EDİLECEK     -AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA      MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. EKERCİN:     İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN VE SULU TARIMIN KONYA KAPALI

Murat Öner Taş - Türkiye'de ilk defa uygulanacak bir projeyle, iklim değişikliğinin ve sulu tarımın Konya Kapalı Havzası üzerindeki etkisinin uydu görüntülerinin de kullanılacağı TÜBİTAK destekli bir projeyle ortaya çıkarılacağı bildirildi.

Murat Öner Taş - Türkiye'de ilk defa uygulanacak bir projeyle, iklim değişikliğinin ve sulu tarımın Konya Kapalı Havzası üzerindeki etkisinin uydu görüntülerinin de kullanılacağı TÜBİTAK destekli bir projeyle ortaya çıkarılacağı bildirildi.

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semih Ekercin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK destekli "Konya Kapalı Havzası'ndaki Hidrolojik, İklimsel ve Arazi Kullanımı/Örtüsündeki Değişimlerin Tuz Gölü'ne Etkilerinin Araştırılması ve Koruyucu Yönetim Stratejilerinin Belirlenmesi" başlıklı projenin çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Projeyle Konya Kapalı Havzası'ndaki kuraklık değişimini ve Tuz Gölü'ne etkisini ortaya çıkaracaklarını belirten Ekercin, "Uydu görüntüleri destekli bu tip kapsamlı bir proje Türkiye'de ilk defa yapılıyor. 5 ayrı uydu görüntüsünü birleştirerek Konya Kapalı Havzası'nın tamamını mozaik görüntü üzerinden çalışırken, bulguları arazi çalışmaları ile destekleyerek projeyi gerçekleştireceğiz" dedi.

Konya Kapalı Havzası'nda kuraklıkla ilgili yapılan açıklamaların bugüne kadar yapılan tahmini sayılarla ifade edildiğini kaydeden Ekercin, "Havzada yeraltı su seviyesi üzerine ölçmeler yapılırken, kuraklığın Konya Kapalı Havzası'nda yer üstündeki etkileri tamamıyla bilinmiyordu" diye konuştu.

Projeyle 1987 yılından 2012 yılına kadar olan dönemi 5 periyot halinde inceleyeceklerini belirten Ekercin, şunları ifade etti:

"Çalışmada ilk olarak Konya Kapalı Havzası'na ait iklimsel ve hidrolojik veriler değerlendirileceğiz. Daha sonra eş zamanlı sıcaklık ölçmeleri ve tüm havzaya ait Landsat görüntü verileri yardımıyla kuraklık indeksleri elde edeceğiz ve havzadaki kuraklık bakımından zamansal değişimi 1987-1995-2003-2007-2012 periyotlarında analiz edeceğiz. Proje çalışmasında 2011 yılı yazında Landsat-5 uydusunun Tuz Gölü üzerinden üst geçişiyle eş zamanlı olarak Konya Kapalı Havzası'nda arazi çalışması yapacağız. Yapılacak olan sıcaklık ölçmeleriyle yer ve uydu verileri arasındaki korelasyonu sağlayacağız ve indeksler oluşturacağız."

-ARAZİ KULLANIMINDAKİ DEĞİŞİM-

Konya Kapalı Havzası'nda sulu tarıma bağlı olarak arazi kullanımında büyük değişim yaşandığını vurgulayan Ekercin, "Konya Kapalı Havzası'nda arazi kullanımında yaşanan değişimin sayısal olarak belirlenmesi aşamasında çok zamanlı Landsat-5 TM uydu verileri kullanarak, 1987, 1995, 2003, 2007 ve 2012 yılları arasında meydana gelen değişim belirleyeceğiz. İklim değişikliğinin ve sulu tarımın Konya Kapalı Havzası'nın tamamı ve Tuz Gölü üzerindeki etkilerini uydu görüntülerini de kullanacağımız projeyle ortaya çıkaracağız" dedi.

-TUZ GÖLÜ'NE ETKİSİ-

Çalışmanın son bölümde ise elde edilen tüm verileri göz önünde bulundurarak çok zamanlı Landsat uydu verileri yardımıyla Tuz Gölü'ndeki su ve tuzla kaplı alanlardaki değişimi nedenleriyle birlikte belirleyeceklerini açıklayan Ekercin, şöyle devam etti:

"Ülkemizin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, kendine özgü doğal yapısı ve tarihi değerleri ile ülkemizin önemli doğal kaynaklarından birisidir. Ülkemizdeki bu eşsiz doğal kaynağın, büyük bir kuraklık problemi ile karşı karşıya bulunduğu artık bilinmektedir. Bu projedeki temel hedefimiz ise bu kuraklığın nedenlerini çok daha detaylı olarak yani çalışma alanını tüm Konya Kapalı Havzası'na yayarak tespit etmek ve uygulanabilir koruyucu yönetim stratejisini de ortaya koymaktır."

-EYLEM PLANI OLUŞTURULACAK-

Projenin sonunda bir eylem planı oluşturacaklarını kaydeden Ekercin, "Çalışmanın temel hedefini de oluşturan son aşamasında, Konya Kapalı Havzası ve Tuz Gölü Alt Havzası'nda kuraklığın etkileri konusunda mevcut durumu korumak veya iyileştirmek amacıyla havzada uygulanması gereken koruyucu uygulanabilir yönetim stratejilerini belirleyeceğiz" diye konuştu.

Ekercin, Aksaray Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü laboratuarlarında gerçekleştirilecek çalışmaların 36 ay süreceğini, projede İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Elif Sertel Reis, Erciyes Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Filiz Dadaşer Çelik ve Selçuk Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Savaş Durduran'ın görev aldığını sözlerine ekledi.