Özel Dünyam Hastanesi Göz Doktoru Op.dr. Varol Şen:

Özel Dünyam Hastanesi Göz Doktoru Op.dr. Varol Şen:

Özel Dünyam Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Varol Şen,”Çocuklarda 3 yaş öncesi görmeyi ve,göz tembelliğinin oluşmasını engellemek için zamanında tedavi edilmelidir”dedi.

- Özel Dünyam Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Varol Şen,”Çocuklarda 3 yaş öncesi görmeyi ve,göz tembelliğinin oluşmasını engellemek için zamanında tedavi edilmelidir”dedi.

Varol Şen, "Yeni doğan çocuklarda sık görülen problemler genelde gelişimsel problemlerdir. Anne karnında gelişimi ile ilgili problemler olabilir. Doğum esnasında alınan enfeksiyonlar bazen yeni doğan döneminde önümüze çıkabilir” dedi. Şen, "bazı dönemlerde ise göz kaymaları çok sık gördüğümüz rahatsızlıklardan biri. Daha ileri yaşlarda da gözlük ihtiyacı gerektiren miyop, hipermetrop ve astigmat dediğimiz dediğimiz rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Onların ortaya çıkış yaşları farklı zanlara denk gelir" ifadesinde bulundu.

“Göz tembellği zamanında tedavi edilmelidir”

Op. Dr. Şen,” Çocuklarda görme gelişimi önemlidir. Özelikle 3 yaş öncesi görmeyi bozan problemlerin tespit edilmesi ileri hayatında ona problem oluşturacak olan göz tembelliğinin engellenmesi yönünde önemlidir" diyerek, "Göz tembelliği bir çok göz değişik göz hastalığında ortaya çıkabilen ve zamanında tedavi edilmediğinde kalıcı etkileri olabilen bir durumdur. Bunu özellikle erken tedavi etmek gerekir" dedi.

Hipermetropi gözlükle düzeltildiğinde hem görme artışı sağladığını hem de göz tembelliğinin ortaya çıkmasını engellediğini belirten Op. Dr. Şen , “Hipermetropiye bağlı çocuklarda göz kaymaları da olabilir. Göz kaymaları gözlükle hipermetropi tedavi edildiğinde ortadan kalkacaktır. Bazen gereksiz ameliyatın önüne geçen ,uygun biçimde gözlüğün ayarlanması olumlu sonuçlar ortaya çıkartabilir”diye konuştu.

"Miyopi özellikle okul çağındaki çocuklarda önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Okul öncesi dönemde başlayıp daha sonraki dönemlerde ilerleme eğilimi gösteriyor" diyen Op. Dr. Varol Şen, Görme bozukluğunun ailede ya da okulda fark edilebildiğini Görme fonksiyonunun bozulması özelikle çocukların tahtayı görmede zorlandıklarında ortaya çıktığını belirtti. Evde televizyona ya da ekrana çok yaklaşma eğilimi gösterebildiklerini bunların da önemli belirtileri olduğunu bunun gözlükle rahatlıkla düzeltilebileceğini ifade eden Şen, “ Zaman içerisinde ilerleme eğilimi gösterebilirler 20’li yaşlara kadar artırma eğilimi gösterebiliyor miyopi özelikle. Yine hipermetropi de hayatın değişik evrelerinde ortaya çıkabilir. Çocukluk döneminde sık gördüğümüz gözlükle düzeltilebilecek, kalıcı tembelliğinin önlenebileceği bir hastalıktır” diye konuştu.

“3 yaş sonrası göz tembelliğinin tedavisi zorlaşır”

"Göz muayenesi için takvim verecek olursak doğar doğmaz bir değerlendirme yapmak mümkün. Yeni doğan çocuklarda ilk bir yaşında bir değerlendirmenin yararı var" diyen Op. Dr. Varol Şen, “Özellikle 3 yaş öncesi tam bir değerlendirme önemlidir. 3 yaş sonrası göz tembelliğinin tedavisi oldukça zorlaşmaktadır Göz tembelliğine neden olabilecek göz problemlerinin 3 yaş öncesinde tespit edilmesinde fayda vardır. 3yaş sonrası okul öncesi dönemde 6 yaşında değerlendirmekte fayda var. Büyüme döneminde eğer bir problem tespit edilirse probleme bağlı olarak periyodik takipte yapılır. Çocuk yaşlarda göz alerjileri, göz yüzey problemleri de sıklıkla görülür. Kısmı alerjik ve enfoksiyona bağlı alerjilerdir” ifadesinde bulundu.