Süleyman Aslan ’a 1 milyon lira avukat parası

Süleyman Aslan ’a 1 milyon lira avukat parası

17 Aralık’ın merkezindeki eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın savunma gideri dudak uçuklattı

17 Aralık operasyonu sırasında evindeki ayakkabı kutusunun içinde 4.5 milyon dolar bulunan eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ’a, 1 milyon liralık da “hukuk yardımı” yapıldığı tespit edildi.

Banka kaynaklarından karşılanan “hukuk yardımı” ile Aslan için tutulan avukatların ücretleri ödendi. Ayrıca, aynı kaynak ile gazeteciler hakkında açılan davaların da mahkeme masrafları karşılandı.

Taraf gazetesinin haberine göre; Süleyman Aslan ’a yapılan yardımın ayrıntıları şöyle:

Sayıştay Başkanlığı’nın, Türkiye Halk Bankası’nın 2013 yılı hesaplarıyla ilgili yaptığı “rutin incelemeler” sırasında 17 Aralık operasyonu ile ilgili ilginç bir ayrıntı belirlendi. Sayıştay’ın incelemelerine göre Halk Bankası Yönetim Kurulu, operasyonun yapıldığı gün, yani 17 Aralık 2013 ile operasyonundan bir hafta sonra 23 Aralık 2013 tarihlerinde Süleyman Aslan’ın “her türlü avukatlık” masraflarının üstlenilmesi konusunda karar aldı. Karar doğrultusunda da, Süleyman Aslan’ın “avukatlık ve mahkeme” işlemlerine banka kasasından yaklaşık 1 milyon liralık harcama yapıldı.

BANKA KESESİNDEN GAZETECİLERE DAVA

Sayıştay denetçilerinin tespitlerine göre, Süleyman Aslan’ı savunması için yapılan harcamanın büyük kısmı avukatlara gitti. Bu çerçevede, Aslan’ın avukatlığını üstlenen “hocaya” 944 bin 531 lira ödeme yapıldı. Bunun dışında, Süleyman Aslan’ın gazeteciler ve bazı yorumcular hakkında yaptığı suç duyurularının mahkeme masrafları da yine banka tarafından karşılandı. Bu harcamalarla birlikte Aslan için yapılan avukatlık harcamalarının tutarı 1 milyon lirayı buluyor.

‘BANKA İLE İLGİSİ YOK’ DEMİŞLERDİ

Eski Genel Müdür Süleyman Aslan’ın tüm savunma masraflarını üstlenen Türkiye Halk Bankası, operasyonun ardından yaptığı açıklamada, operasyon ile banka tüzel kişiliğinin hiçbir ilgisi olmadığı vurgulanmıştı. Bankanın, Aslan’ın tüm avukatlık giderlerini üstlenmesi bu nedenle tartışma konusu oldu. Banka yönetimi, söz konusu ödemeyle ilgili olarak Sayıştay’a bir açıklama gönderdi. Açıklamada, 17 Aralık operasyonunun bankanın ticarî itibarının da etkilediği ve itibar kaybını en aza indirmek için de avukatlık giderlerinin karşılanmasının kararlaştırıldığı vurgulandı.

PAŞALAR İÇİN YARDIM TOPLANDI

Aslan’a yapılan 1 milyon liralık avukatlık yardımı, geçmişte tartışma konusu olan Ergenekon sanıklarına yapılan hukuk yardımını da gündeme getirdi. AKP Hükümeti, Ergenekon sanıklarının savunmasında yapılan giderlerin, Genelkurmay Başkanlığı’nın kaynaklarından sağlanmasına karşı çıkmıştı. Genelkurmay da, bir sandık oluşturarak üyelerin savunmaları için kullanılmasını sağlamıştı.