Terlemekten Kurtulmak İçin Marmaris’e Geliyorlar

Terlemekten Kurtulmak İçin Marmaris’e Geliyorlar

Yurt dışından ve Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen çok sayıda kişi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde terleme ameliyatı olarak sağlığına kavuşuyor.

Yurt dışından ve Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen çok sayıda kişi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde terleme ameliyatı olarak sağlığına kavuşuyor.

Marmaris'te özel bir hastanede görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ünsal Aybek, Tayvanlı Dr. Chien Chin Lin tarafından 1996 yılında bulunan "endoskopik yolla sinirleri kesmeden klipsleme yöntemiyle sinirleri sıkıştırarak aşırı terlemeyi önleme" yöntemini, 2002 yılından bu yana başarıyla uyguluyor. Terleme şikayetinden kurtulmak isteyenler, Türkiye ve yurt dışından Marmaris'e akın ediyor.

Lin'den öğrendiği bu yöntemi Türkiye'de uygulayan ilk doktor olan Uzman Dr. Ünsal Aybek, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk aşırı terleme ameliyatını Marmaris Devlet Hastanesi'nde 2002 yılında yaptıklarını söyledi. Her iki koltuk altından yarımşar santimlik kesiyle girerek kapalı ameliyatla el, ayak ve koltuk altı terlemesi sorunlarını kesin olarak çözebildiklerini belirten Aybek, "Marmaris'te bugüne kadar 3 bine yakın kişiyi terleme ameliyatı yaptık. Ameliyat ettiğim hastalar arasında çok sayıda yabancı ve başka şehirlerde yaşayanlar da var" dedi.

Terleme ameliyatının 14 yaşından sonra yapılabildiğini vurgulayan Uzman Dr. Aybek, el ve ayak terlemesi rahatsızlığının nedeninin kesin olarak belli olmadığını kaydetti. Bu hastalığın bazı ailelerde sık görüldüğüne dikkati çeken Aybek, "Bu da kalıtsal bir hastalık olduğu düşüncesini güçlendiriyor. Bazen psikolojik kökeni olabilir" diye konuştu.

FİZİKSEL DEĞİL, SOSYAL ETKİ

Bu hastaların asıl probleminin aşırı terleme olduğunu ama daha çok getirdiği sosyal sonuçların rahatsızlık verdiğini anlatan Aybek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin birisiyle tokalaşamıyor, el ele tutuşamıyor. Karşısındaki kişi "elin terli mi" diye sorunca psikolojik olarak bundan rahatsız oluyor. Bundan dolayı içe kapanık oluyorlar ve toplumdan kendilerini soyutluyorlar. Öte yandan, el aletleri ve elektronik cihazları kullanmakta sıkıntı yaşıyorlar. Kısacası terleme fiziksel olarak bir rahatsızlığa neden olmuyor ama sosyal sorunlara yol açıyor."

Kaynak: İHA