Yüzde 96 Engelli Ahmet Uysaldan Rapor İsyanı

Yüzde 96 Engelli Ahmet Uysaldan Rapor İsyanı

MANİSA’nın Alaşehir İlçesi’nde yaşayan yüzde 96 engelli raporuna sahip, belden aşağısı felç olan 41 yaşındaki Ahmet Uysal, 2011 yılından bu yana aldığı malulen emekli maaşının bu ay kesildiğini öğrendi. Raporunu yenilemesi gerektiği...

MANİSA’nın Alaşehir İlçesi’nde yaşayan yüzde 96 engelli raporuna sahip, belden aşağısı felç olan 41 yaşındaki Ahmet Uysal, 2011 yılından bu yana aldığı malulen emekli maaşının bu ay kesildiğini öğrendi. Raporunu yenilemesi gerektiği kendisine haber verilmeden maaşının kesildiğini öne süren Uysal, bu hali ile yeniden nasıl rapor çıkaracağından yakındı.

Alaşehir İlçesi Soğuksu Mahallesi’nde oturan 2 çocuk babası Ahmet Uysal, 2010 yılında yaklaşık 5 metre yükseklikteki ceviz ağacından düşünce omuriliği zarar gördü. Belden aşağısı felç olan ve İzmir Tepecik Araştırma Hastanesi’nden yüzde 96 engelli raporu verilen Uysal, 2011 yılı Mart ayından itibaren malülen emekli olarak maaş almaya başladı. O günden bu yana aldığı emekli maaşının 2014 yılı Nisan ayında haber verilmeden kesildiğini belirten Uysal, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 'raporu yenilenmediği için maaşının kesildiğinin' belirtildiğini söyledi.

15 YIL BAĞ-KUR'A PRİM ÖDEMİŞ

2008 yılından bu yana eşinden ayrı yaşadığını söyleyen Ahmet Uysal, annesi ve eniştesinin yardımlarıyla hayatını sürdürdüğünü belirterek şunları anlattı:

"İzmir’de demir doğrama işyerim olduğu için, 15 yıl süresince Bağ-Kur’a prim yatırdım. 15 yıl sonunda malülen emekli oldum. 2011 yılında rapor verildikten sonra 2012 yılında raporu yenileteceğimi söylediler. 2012 Mart ayında raporu tekrar yenilettim. Bu kez bir daha gelmeyeceğimi söylediler. Ancak şimdi öğreniyorum ki raporum yenilenmediği için maaşım kesilmiş."

Raporu ancak İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yeniletebileceğini ancak hastaneye giderken güçlük çektiğini kaydeden Ahmet Uysal, "Madem rapor isteyeceksiniz niye bana haber vermiyorsunuz? Bu bir işkence. Zaten hayat işkencesini çekiyorum. Felçli halimle bana tekrar tekrar işkence yaşatıyorlar. Yetkililerden yardım ve destek bekliyorum" diye konuştu.

'RAPOR ALMAK TAM BİR İŞKENCE'

Oğlunun, tuvalet ihtiyacını bile tek başına gideremediğini belirten anne 76 yaşındaki Hafize Uysal da, başka hiçbir gelirleri bulunmadığını söyleyerek iki torununa bakabilmek için devletten destek beklediklerini açıkladı. Ahmet Uysal’ın eniştesi 56 yaşındaki Erdoğan Demir ise önceki raporu almak için en az 3 kişi hastanenin yolunu tuttuklarını kaydederek şöyle konuştu:

"Rapor işi aynı gün bitmiyor. Kalacak yerimiz yok. İzmir’den geri geliyoruz, sabah tekrar gidiyoruz. Kucakta taşıyoruz. Ayrıca doğrudan hastaneye gidemiyoruz. Önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na bizzat hastanın kendisinin gidip evrak alması gerekiyor. Rapor almak tam bir işkence. Rapor sonucu 1 ay sonra çıkıyor, bu ayrı bir işkence. Kısacası yetkililerin bizim gibi mağdur hastalara çözüm üretmesini istiyoruz. Şimdi bu işleri yeniden nasıl yapacağız bilemiyorum."

ND(İÖ/COŞ)