Zam istemeden önce mutlaka okuyun

Zam istemeden önce mutlaka okuyun

Zam isteyen çalışanlar bunlara dikkat etmeli.

İşinizi iyi yaptığınızı düşünüyorsanız, mesai arkadaşlarınız,yöneticiniz de sizinle aynı fikirdeyse zam istemekten çekinmemelisiniz. Tek yapmanız gereken zam konusunda kararlı olup, harekete geçmek.

Peki zam isterken nelere dikkat edilmeli?

Pozisyonun ve sektörünün rayiç rakamlarına bakmalısınız

Arkadaşlarınız ve network’ünüzden bilgi alabilirsiniz.

Hedefler ve işler yolunda olmalı

Şirketin durumunun iyi olması gerekiyor. Piyasa şartları veya şirketin zam, ücret politikası enflasyon zamlarının açıklanma nedenidir. Ancak yöneticilerin elden kaçırmamak istemedikleri çalışanlarına özel uygulamalar yaptığı da yaygın bir gerçek. O yüzden işinizde en iyi olmak için çalışmanın, zam döneminde en iyi destekçiniz olacağını unutmamalısınız.

Uygun zamanı bulmalısınız

Yöneticiniz ve İnsan Kaynaklarıyla görüşmek için çok sıkışık bir zaman aralığı seçmemeli, resmi bir görüşme talep etmelisiniz.

Gerçekçi bir talebiniz olmalı

Zam konusunda yapılan en önemli yanlışlık, çalışma arkadaşlarından verilen örneklerdir. Maaş ve zam oranları gibi konular şirketler açısından gizli – özel olması gereken konular olduklarından şirket veya ekip içinden verilen örnekler hoş karşılanmaz. Veya evleniyorum, çocuğum oluyor, ihtiyaçlarım artıyor gibi nedenler de patronun size zam yapması için yeterli nedenler değil. İşverenler, işinizi nasıl yaptığınıza ve sizin şirkete  ne gibi değer kattığınıza dikkat eder.

Görüşmede çalışmalarınızdan bahsedin

Görüşme sırasında öncelikle maaşınızı veya zammınızı yetersiz bulduğunuzu belirttikten sonra, şirkete kar veya değer katan çalışmalarınızı anlatmalısınız. Ardından da piyasadaki şartlardan bahsederek kendinizin daha iyi bir zam aralığı beklediğinizi, rakamsal olarak ifade etmelisiniz. Eğer zam döneminden önce konuşacaksanız beklediğiniz zammı söyleyerek, bunu hak ettiğinizi birkaç çalışmanıza dayandırarak anlatmalı, işvereninizi size zam yapma konusunda ikna etmeye çalışmalısınız. Ayrıca konuyu çok dağıtmadan şirketle ilgili gelecek plan ve projelerinizden bahsetmeniz  faydalı olabilir.