Amerika'daki Türklere çağrı

Amerika'daki Türklere çağrı
Güncelleme:

Türkler'in de nüfus sayımına katılmaları ve etnik kökenlerini "Türk" olarak yazdırmaları istendi.

Amerika’da bu ay nüfus sayımı yapılırken burada yaşayan Türkler'in de nüfus sayımına katılmaları ve etnik kökenlerini "Türk" olarak yazdırmaları istendi.

Amerika’da her 10 yılda bir nüfus sayımı yapılırken Anayasa, Temsilciler Meclisi’ndeki milletvekili dağılımının nüfus sayımındaki sonuçları yansıtmasının öngörüldüğü hatırlatıldı. Amerika'nın Sesi Radyosu, Amerika’da yaşayan Türkler’in nüfus sayımı formunda etnik kökenlerini “Türk” olarak beyan etmeleri için bir kampanya başlatıldığını, Türk televizyon kanallarına reklam verildiğini bildirdi.

Kampanyaya öncülük eden Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) Amerika Nüfus Dairesi’yle ortaklık anlaşması imzaladı. Türk Amerikan Dernekleri Kurulu Başkanı Günay Evinch "Amerikan toplumu arasında Türk olarak sayılmak istediklerini" söyledi."Saytürk kampanyasına" Amerika’da yaşayan Azeri, Irak Türkmenleri, Özbek ve diğer Türk asıllı Amerikalılar'ın da katılması çağrısında bulunuldu. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Evinch Amerika’da yaşayan Türklerin sayısının 500 – 600 bin arasında olmasını beklediklerini söyledi. Nüfus sayımında "etnik köken" sorusuna Türk yazmanın siyasi olarak büyük yararları olacağını anlatan ATAA Başkanı Güney Evinch "Biz federal devlete şunu söylüyoruz: "Bir Türküz ve çok sayıda varız." Bu federal makamlara önemli bir mesaj. Bulunduğumuz bölgelerde nüfuzumuzu öğrendiğimizde o bölgelerde siyasi olarak daha etkili olabileceğiz" dedi.

Son verilere göre Amerika’nın nüfusu 308.758.112. Amerika’da yaşayan Türkler’in sayısı ise kesin olarak bilinmiyor. Bu nüfus sayımı, ilk kez, Amerika’daki Türkler’in sayısı hakkında fikir verecek. Türk toplumunun liderleri 2010 nüfus sayımı sonucunda Türkler’in sayısı hakkında daha sağlam bir fikre sahip olmak için Türkler’e çağrı yapıyor.