ABD'den Kürtlere onay çıkmadı

ABD'den Kürtlere onay çıkmadı
Güncelleme:

IŞİD'e karşı savaşan Peşmerge güçleri için yapılacak silah yardımı ABD Senatosu'ndan onay alamadı.

IŞİD’e karşı savaşta Peşmerge Güçleri’ne doğrudan silah yardımını öngören yasa tasarısı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu’nda geçmedi.
 
Senato’da dün (Salı) yapılan oylamada, Kürtler’le Sünniler’e doğrudan silah göndermeyi öngören yasa tasarı yeterli oy alamadı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne doğrudan silah gönderilecek tarası  45 “hayır” oyuna  karşı 54 “evet” ile reddedildi.

Amerika’nın savunma politikasına göre, sözkonusu yasa tasarısının yasalaşması için senatonun 60 evet oyu şart.

Tasarıya karşı çıkan senatörler, Kürtler’e doğrudan silah verilmesininIrak’ın bütünlüğüne ayrıkı olduğunu geçekçesiyle askeri yardımlarınBağdat üzerinden yapılmasının daha doğru olacağını savundu.

ABD Kongresi, 30 Nisan’da Kürdistan Bölgesi ile Sünni güçlere 715 milyon dolarlık askeri desteği öngören yasa tasarısını onaylamıştı.

Yasaya göre, yapılacak yardımın %25’i Peşmerge Güçleri ile Sünni güçlere doğrudan yapılacak. Yasa aynı zamanda Irak’a yapılacak yardımın %75’lik payını da ülkedeki ulusal barışın sağlanması koşuluna bağlıyor. Buna göre Irak Hükümeti gerekli şartları yerine getirmezse geri kalan payın %60’ı da Peşmerge Güçleri ile Sünni gruplara verilecekti.

Irak Başbakanlığı, bu tasarıya karşı çıkarken, Rûdaw’a konuşan Irak Savunma Bakanı Halid Ubeydi de, “Doğrudan donatmayı reddediyoruz” dedi.

Halid Ubeydi, “Peşmergeler olsun, Sünniler ya da Şiiler olsun, herhangi bir tarafa ancak Bağdat üzerinden silah verilebilir” ifadesini kullandı.